← Press Pressarkiv

Pressinformation och högupplösta bilder från tidigare produktioner.

Pressmeddelanden

Besök Unga Klaras nyhetsrum i Mynewsdesk för att se alla våra pressmeddelanden och ta del av övrig pressinformation.

Klassnallar hälsar på hos Unga Klara

2021-02-24: Skolklasser i lågstadiet ombeds skicka en klassnalle till repetitionsarbetet av Buster Keaton på månen nu när eleverna inte får komma själva. Nallens uppdrag? Att rapportera allt som händer på teatern till klassen!

Processen är igång - repetition och forskning pågår!

20210-02-15: Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med pjäsen Buster Keaton på månen av Gunilla Linn Persson, en slapstick om en vanlig dysfunktionell familj och en brutal, men väldigt rolig berättelse. Premiären blev framskjuten och Unga Klara använder nu den längre repetitionstiden för att göra ett större projekt om teaterns arbetssätt. Urpremiären äger rum den 20 augusti.

Digital premiär 13 januari 2021

2020-12-16: På publikens begäran görs nu en filminspelning av  succéföreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Mellan den 13 januari och den 31 mars kan du bänka dig för en visning var du än befinner dig i Sverige och utomlands.  Biljetterna släpps i samband med premiären och bokas via Unga Klaras hemsida.

Barnperspektivet i fokus i nytt internationellt samarbete

2020-12-01: I det internationella mentorprojektet Writing Theatre For Young People: A Writing and Mentorship Workshop and Programme arbetar 14 dramatiker enligt workshopen Memories for use med de tre mentorerna Ann-Sofie Bárány och Erik Uddenberg från Sverige och Tamara Guhrs från Sydafrika. Målet är att skapa varsin nyskriven pjäs för barn och unga. Resultatet presenteras våren 2021.

Pressmeddelande: Suzanne Osten till Unga Klara

2020-09-14: Urpremiär på Unga Klara i augusti 2021 för Buster Keaton på månen, av Gunilla Linn Persson, i regi av Suzanne Osten - en familjeföreställning fylld med slapstick för alla från 8 år. Om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri.

Manhattanprojektet urpremiär på Unga Klara

2020-09-09: Den 28 oktober är det urpremiär på Bagarmossens Folkets Hus för Manhattanprojektet av Rasmus Lindberg, i regi av Gustav Deinoff. Manhattanprojektet är en rapp och rolig deckare, en produktion av Scenkonst Sörmland i samarbete med Unga Klara. Föreställningen spelas på Bagarmossens Folkets Hus t.o.m. 31 oktober och sedan följer en omfattande skolturné i Sörmland.

Christina Molander till minne

2020-08-28: Christina Molander, marknads- och kommunikationschef på Unga Klara, har hastigt avlidit. Christina har betytt ofantligt mycket för scenkonsten i Sverige, det fria kulturlivet, den internationella scenen och för oss på Unga Klara.

Pressinfo om filmen De jag egentligen är

2020-07-22: Den 23 juli släpper Unga Klara den nyinspelade filmversionen av föreställningen De jag egentligen är av Erik Uddenberg, i regi av Gustav Deinoff. Filmen släpps i två versioner på Unga Klara On Demand, en på svenska och en på engelska. Filmare är Shazi Özdemir.

Manhattanprojektet pressinfo

2020-06-23: Unga Klara samarbetar med Scenkonst Sörmland i Manhattanprojektet av Rasmus Lindberg, i regi av Gustav Deinoff. Det blir urpremiär på Bagarmossens Folkets Hus i Stockholm den 28 oktober och sedan väntar en omfattande turné i Sörmlandsskolorna.

Multilateralt och digitalt scenkonstprojekt

2020-04-29: Unga Klara startar ett internationellt scenkonstprojekt via digitala plattformar för att sprida Unga Klaras metoder om konstnärliga processer och barnperspektiv till samarbetspartners i Kenya, Rwanda, Tanzania, Uganda, Sydafrika, Turkiet och USA, men också till studenter på universitetsnivå för att få dem att få upp ögonen för scenkonst för barn och unga.

Farnaz Arbabi, foto Micke Sandström

Urpremiär och återflytt till hösten

2020-03-31: Unga Klara flyttar tillbaka till Sergels torg med föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar i regi av Farnaz Arbabi, som har premiär den 29 oktober. Föreställningen är en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater, där den kommer att spelas våren 2021.

DIGITAL SCEN - Unga Klara On Demand

Unga Klara lanserar en digital scen med en konstnärlig repertoar för alla åldrar. Satsningen är ett svar på händelseutvecklingen i samband med Covid-19 och innebär att alla, i hela Sverige, utan kostnad kan ta del av Unga Klaras utbud av högkvalitativa scenkonstföreställningar med barnperspektiv via vår hemsida.

Arbabi regisserar Anyuru

Johannes Anyurus roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar blir nu pjäs på Unga Klara hösten 2020. Regi och dramatisering av Farnaz Arbabi.

Multilateralt och digitalt scenkonstprojekt

2020-04-29: Unga Klara startar ett internationellt scenkonstprojekt via digitala plattformar för att sprida Unga Klaras metoder om konstnärliga processer och barnperspektiv till samarbetspartners i Kenya, Rwanda, Tanzania, Uganda, Sydafrika, Turkiet och USA, men också till studenter på universitetsnivå för att få dem att få upp ögonen för scenkonst för barn och unga.

Replik i DN 14 mars 2020

2020-04-14: - Kulturpolitiken får betrakta situationen som att två kärlekspartners – scenkonsten och publiken - tillfälligt tvingats isär och nu skickar digitala kärleksbrev till varandra, skriver Farnaz Arbabi, Gustav Deinoff och Stefan Hansen i en replik till scenkonstkritikern Kristina Lindquist angående den streamade scenkonsten under pandemin.

Den svenska sonen

Den svenska sonen är ett drama om en adopterad människas längtan att hitta hem, av Riksteatern i samarbete med Unga Klara. Pjäsen är skriven och regisserad av Joel Mauricio Isabel Ortiz, som även arbetar som skådespelare och regissör hos Unga Klara.

Kulturministern till Ögonblicket

2020-03-04: Kultur- och demokratiminister Amanda Lind kom och hälsade på när föreställningen Ögonblicket spelades som klassrumsföreställning på Tunaskolan i Tumba den 4 mars.

ÖGONBLICKET på turné i hela Sverige

2020-02-24: Unga Klaras föreställning ÖGONBLICKET av dramatikern Erik Uddenberg och regissören Gustav Deinoff åker på en landsomfattande turné 2020-2021.

UNGA KLARA-PJÄS OM BARNRÄTT TILL NEW YORK

PRESSMEDDELANDE 2019-12-06

Unga Klara fortsätter världsturnén med storsatsning i Sydafrika

PRESSMEDDELANDE 2019-08-07

On Tour till Peking

Den 12-20 juni fortsätter Unga Klara sin världsturné med föreställningar och ett brett veckoprogram i Peking.

Världsturnén under 2019 inleds i Istanbul

PRESSMEDDELANDE 2019-04-16

Unga Klara On Tour

– turnerar internationellt och nationellt med fyra pjäser

Välkommen in i Skamceremonin

En befriande skamlös ceremoni

Pressbilder

Allt får publiceras fritt i samband med recensioner och artiklar som berör Unga Klaras repertoar och verksamhet. Vid publicering i andra sammanhang, vänligen kontakta respektive fotograf.