Arbabi regisserar Anyuru

Johannes Anyurus roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar blir nu pjäs på Unga Klara hösten 2020. Regi och dramatisering av Farnaz Arbabi.

Johannes Anyurus roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar utspelar sig i en närliggande framtid, där samhällsutvecklingen lett till en djupgående fascism.Berättelsen inleds med ett misslyckat terrordåd, där den enda överlevande gärningspersonen är en flicka som påstår sig komma från framtiden. Hon beskriver framtidens Sverige som ett samhälle där segregation och rädsla lett till att delar av befolkningen fösts ihop i övervakade inhägnader och fråntagits sina medborgerliga rättigheter.

Farnaz Arbabi, som medkritikerrosade pjäser som Angels in America och X dramatiserat och regisserat tematik utifrån antirasism och människorätt genom kritiskt historiska perspektiv, förflyttar sig nu in i det framtidsteoretiska. Genom en förstärkning och förlängning av samhällsutvecklingen hoppas hon kunna åskådliggöra nutiden. Hur ser den morgondagen ut som vi skapar idag?Vad kan vi lära oss av att se framåt?

"De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en dystopisk men ändå hoppfull bok, som briljant väver ihop parallella tidsuniversum till en skrämmande aktuell berättelse. Den gav mig gåshud när jag läste den och jag har inte kunnat sluta tänka på den sen dess. Att få arbeta med science fiction-genren på scen är också något av en dröm som går i uppfyllelse!" säger Farnaz Arbabi.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar 

urpremiär 31 oktober 2020 på Unga Klara.

Regissör och dramatiker: Farnaz Arbabi

FARNAZ ARBABI

Farnaz Arbabi, född 1977, är regissör och dramatiker. Hon fick sitt genombrott 2006 med uppsättningarna Utvandrarna fritt efter Moberg och Invasion! av Jonas Hassen Khemiri. För dessa belönades hon med både Teaterkritikernas stora pris och Expressens teaterpris. Invasion! blev även uttagen till Scenkonstbiennalen, likväl som Arbabis uppsättning av Jag ringer mina bröder 2013. Arbabi har regisserat på de flesta större institutioner i Sverige och satt upp klassiker som Måsen (Backa teater) och Hedda Gabler (Uppsala stadsteater), likväl som devisingprojekten Normal (Nørrebro teater) och Drottning Kristina (Uppsala stadsteater). Sedan 2014 är hon konstnärlig ledare på Unga Klara, där hon bland annat satt upp de bejublade devisingföreställningarna X och För att jag säger det, som båda turnerar i Sverige och internationellt under 2019.


JOHANNES ANYURU

Johannes Anyuru, född 1979, debuterade 2003 med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Johannes Anyuru fick sitt internationella genombrott med En storm kom från paradiset, som hittills översatts till franska, tyska, engelska, norska, danska, finska och holländska. För boken tilldelades han SvDs litteraturpris 2012. För samma bok nominerades han till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris samt tilldelades Ivar Lo-Johanssons personliga pris. Samma år fick han utmärkelsen Guldprinsen och turnerade tillsammans med DJ Khim i Riksteaterföreställningen Abstrakt rap. Hans roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017), har blivit en stor kritiker- och försäljningssuccé, översatts till många språk och belönats med flera tunga utmärkelser, bland annat Augustpriset 2017 för Årets svenska skönlitterära bok. Förlag: Norstedts.

UNGA KLARA

NATIONELL SCEN FÖR BARN OCH UNGA
Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus. Sedan 2014 är Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff teaterns konstnärliga ledare. Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet, ständigt i dialog med samhälle och publik i den konstnärliga processen.

Facebook: https://www.facebook.com/ungaklara/
Instagram: https://www.instagram.com/ungaklara/

För mer information 
Presskontakt: Miranda Rudklint
Tel: +4676-0479963
[email protected]