Den svenska sonen Premiär på Den svenska sonen!

Den svenska sonen är ett drama om en adopterad människas längtan att hitta hem, av Riksteatern i samarbete med Unga Klara. Pjäsen är skriven och regisserad av Joel Mauricio Isabel Ortiz, som även arbetar som skådespelare och regissör hos Unga Klara.

Fotograf: Maryam Barari

Pressinfo från Unga Klara 2020-03-04:
Vi säger spark till Unga Klaras medarbetare Joel Mauricio Isabel Ortiz som har skrivit och regisserat Den svenska sonen som har premiär i Klintehamn på Gotland på fredag, den 6 mars! Föreställningen åker sedan på en riksteaterturné till Slite, Växjö, Tingsryd, Kristianstad, Landskrona, Ängelholm, Norrköping, Boden, Burträsk, Östersund, Falun, Göteborg och slutligen Folkets Hus i Bagarmossen 15-18 april.

Joel Mauricio Isabel Ortiz är skådespelare och regissör. 2018 släppte Ortiz debutboken ”Sången om en son”, som handlar om Angel som har adopterats till Sverige från Colombia och växer upp i en småstad. Vi får följa utvecklingen när hen vill göra upp med sig själv, sitt förflutna och med det rasistiska samhället. Läs mer.

"Sången om en son är en bitsk, rolig och ovanligt konsekvent genomförd debutroman", skrev Aftonbladet.

Nu har boken omarbetats till en föreställning med titeln Den svenska sonen, ett drama om en adopterad människas längtan att hitta hem, av Riksteatern i samarbete med Unga Klara.

Härom dagen var det pressvisning på Riksteatern i Hallunda och Svenska Dagbladets recensent Lars Ring skrev:

”Den svenska sonen är en viktig pjäs om att vara adopterad, om att känna ett tomrum inom sig. Den handlar även om arv och miljö – och är ett debattinlägg som slår fast att alla svenska familjer som blev godkända för adoption inte alltid var beredda eller lämpliga att ta hand om ett, möjligen traumatiserat, litet barn.” SvD, Lars Ring