UNGA KLARA-PJÄS OM BARNRÄTT TILL NEW YORK

PRESSMEDDELANDE 2019-12-06

Kritikerrosade och Barnkonventionen-aktuella För att jag säger det, i regi av Farnaz Arbabi, har Off Broadway-premiär den 12 december på The New Victory Theatre. Spelas fram till 22 december.

Sedan urpremiären i april så harFör att jag säger dethaft bejublade föreställningar i Istanbul, Peking, Johannesburg samt åtta städer runt om i Sverige som del av Unga Klara On Tour.För att jag säger detär en pjäs som gestaltar det universella medatt vara barn: bristen på egenmakt och utsattheten i förhållande till en vuxenvärld. I och med att Barnkonventionen vinner laga kraft i januari så har pjäsens tematik använts som referenspunkt och inspiration församtal och paneler utifrån barnrätt i samband medföreställningar i bland annat Sundsvall, Malmö, Skellefteå, Helsingborg och Skara.Nu avrundas årets stora turné med två veckors gästspel i New York på Off Broadway-teatern The New Victory Theatre.

Om Childism - fördomar och diskriminering mot barn
För att jag säger det, som i första hand spelas för 3-5 åringar, iscensätter och konfronterar vuxenvärldens makt: Varför ser vi inte barnet som en fullvärdig människa? Alla vuxna har varit barn. Hur kommer det sig att vi ändå bidrar till barnets underordnade roll i samhället? Hur skulle samhället kunna se annorlunda ut?

Barns hanterande av underordning
Inom föreställningens fyra färgstarka tygväggar, av scenografen Jenny Kronberg och textildesignern Ellen Dynebrink, gestaltas barnens perspektiv på tvingande påklädning, bannande vuxengestalter och framförallt: leken och fantasins kraft. Pjäsen är rörelsebaserad med enbart ett fåtal repliker, där koreografin kommer från ett utforskande av barns vägran, reaktioner och humor.

Föreställningen står helt och hållet på barnens sida och det märks hos publiken alldeles oavsett om vi spelar i Kina, Sydafrika eller Sverige. Det har varit stor igenkänning, aktiv lyssning, mycket skratt och lek. Jag ser fram emot att föreställningen ska möta och samspela med barnpubliken i New York,säger Farnaz Arbabi, pjäsens regissör och konstnärlig ledare för Unga Klara tillsammans med Gustav Deinoff.

– Sist Unga Klara gästade New York var med Suzanne Ostens The Girl, the Mother and the Rubbish (Flickan, mamman och soporna) 1998. Vi är otroligt stolta över att få återvända till en av världens största teatercentra, och avrunda årets världsturné med ett två veckors gästspel på Manhattan!, säger Stefan Hansen, VD Unga Klara.

PRESSKONTAKT: Miranda Rudklint [email protected] +4676-0479963
PRESSFOTON: https://www.ungaklara.se/press/for-att-jag-sager-det-pressbilder
Kontakta presskontakt vid behov av foton i högre upplösning.

BECAUSE I SAY SO / FÖR ATT JAG SÄGER DET
Urpremiär 31 mars, Ungdomens Hus Rinkeby
12-22 december, The New Victory Theatre

IDÉ Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff
REGI  Farnaz Arbabi
KOSTYMDESIGN OCH SCENOGRAFI Jenny Kronberg
MASK- OCH PERUKDESIGN Daniela Krestelica
LJUSDESIGN Johan Sundén
MUSIK OCH LJUDDESIGN Foad Arbabi
DRAMATURG Daniela Kullman
RÖRELSECOACH Anne Jonsson
REGIASSISTENT Céline Marcault
TEXTILDESIGN  Ellen Dynebrink
GRAFISK FORM  Studio Parasto Backman

MEDVERKANDE Bianca Traum, David Nzinga, Joel Mauricio Isabel Ortiz, Klas Lagerlund, Lisette T. Pagler, Maria Salah, Nina Rashid, Rita Lemivaara, Sakib Zabbar

UNGA KLARA
NATIONELL SCEN FÖR BARN OCH UNGA
www.ungaklara.se
Facebook: https://www.facebook.com/ungaklara/
Instagram: https://www.instagram.com/ungaklara/
Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus. Sedan 2014 är Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff teaterns konstnärliga ledare. Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet, ständigt i dialog med samhälle och publik i den konstnärliga processen.

FARNAZ ARBABI
Farnaz Arbabi, född 1977, är regissör och dramatiker. Hon fick sitt genombrott 2006 med uppsättningarna Utvandrarna fritt efter Moberg och Invasion! av Jonas Hassen Khemiri. För dessa belönades hon med både Teaterkritikernas stora pris och Expressens teaterpris. Invasion! blev även uttagen till Scenkonstbiennalen, likväl som Arbabis uppsättning av Jag ringer mina bröder 2013. Arbabi har regisserat på de flesta större institutioner i Sverige och satt upp klassiker som Måsen (Backa teater) och Hedda Gabler (Uppsala stadsteater), likväl som devisingprojekten Normal (Nørrebro teater) och Drottning Kristina (Uppsala stadsteater). Sedan 2014 är hon konstnärlig ledare på Unga Klara, där hon bland annat satt upp de bejublade devisingföreställningarna X och För att jag säger det, som båda turnerar i Sverige och internationellt under 2019.

THE NEW VICTORY THEATRE 
https://newvictory.org
https://tickets.newvictory.org/single/PSDetail.aspx?psn=10077
The New Victory Theatre tar barnen till konsten och konsten till barnen. Grundad 1995 på ikoniska 42nd Street, har denna icke-kommersiella teater etablerat sig som banbrytande vad gäller kvalitetskonst för unga i USA. Speglande av och till gagn för den multikulturella stad där The New Victory är verksam, strävar teatern efter att tillgängliggöra konst för New Yorks alla studenter, lärare, barn, familjer och communityn att ta del av ett högkvalitativt internationellt utbud av teater, dans, cirkus, musik, marionett-teater och opera på dess scener. The New Victory Theatre, som är ledande inom konstutbildning, ungdomsanställning och publikengagemang, har hedrats av President's Committee on the Arts and the Humanities med National Arts and Humanities Youth Program Award, av Americans for the Arts med National Arts Education Award, och av Drama Desk för att "tillhandahålla förtrollande, sofistikerad barnteater som tilltalar barnet i oss alla och för att vårda en kärlek till teater hos unga människor”.