Press : DIGITAL SCEN - Unga Klara On Demand

Unga Klara lanserar en digital scen med en konstnärlig repertoar för alla åldrar. Satsningen är ett svar på händelseutvecklingen i samband med Covid-19 och innebär att alla, i hela Sverige, utan kostnad kan ta del av Unga Klaras utbud av högkvalitativa scenkonstföreställningar med barnperspektiv via vår hemsida.

Unga Klara pressinfo 2020-03-20:
Nu lanserar Unga Klara, som nationell scen för barn och unga, en digital scen med en konstnärlig repertoar för alla åldrar. Satsningen är ett svar på händelseutvecklingen i samband med Covid-19 och innebär att alla, i hela Sverige, utan kostnad kan ta del av Unga Klaras utbud av högkvalitativa scenkonstföreställningar med barnperspektiv via hemsidan www.ungaklara.se.

Föreställningarna XVitsvit och För att jag säger det lades ut i fredags och har redan över 1000 visningar. Girls will make you blush och Alltet kommer att finnas tillgängliga fr.o.m. den 25 mars. Listan fylls på med Torget, Lammungarnas fest, Som man sår och Ocean. Dessutom pågår arbete med att digitalisera den nuvarande repertoaren, samtidigt som Unga Klaras ensemble skapar nytt material för webben.

Under de speciella omständigheter som råder och som innebär att teatern inte kan möta sin publik på turné, kommer Unga Klara att lägga ut föreställningar på hemsidan som ett led i ambitionen att hålla kontakten och vara i dialog med skolklasser och elever som distansundervisas i hela Sverige. Pedagoger och ensemble kommer med hjälp av digitala lösningar kunna följa upp med diskussioner efter filmvisningen och medverka i eftersamtal direkt med eleverna.

"-Vi fortsätter att tro på konstens läkande kraft och människans inneboende kärlek och empati", säger Unga Klaras ledning, som består av Farnaz Arbabi, Gustav Deinoff och Stefan Hansen. "-Vi fortsätter att värna alla barns rätt till högkvalitativa scenkonstupplevelser. Vi fortsätter att spela om det allra viktigaste för de allra viktigaste!"

Unga Klara vill tacka ALLA upphovspersoner och utövande konstnärer som, genom att avstå upphovsrättslig ersättning för digitalisering, möjliggör vår tillfälliga satsning att streama nuvarande och tidigare produktioner.

DIGITAL SCEN - Unga Klara On Demand:
X (2015)
X är en föreställning om att leva i Sverige idag, med utgångspunkt i att även Sverige har en kolonial och rasistisk historia – att Sverige har agerat med likgiltighet, fördömt och uteslutit och skoningslöst delat upp människor. Sverige har exploaterat landområden och tagit sig rätten att äga människor. Regi Farnaz Arbabi. För unga 15 år och uppåt. Läs mer här.

Vitsvit (2015)
I en rasande text fylld av uppror, kamp, motstånd och humor tecknar Athena Farrokhzad ett familjeporträtt kantat av migrationens och revolutionens erfarenheter. Vitsvit diskuterar frågor om tillhörighet, språkets våld och generationskonflikter. För unga 15 år och uppåt. Regi Farnaz Arbabi. Läs mer här.

För att jag säger det (2019) 
Med avstamp i den senaste forskningen kring vuxnas makt och barns motståndsstrategier har Unga Klaras konstnärliga ledning skapat ett myllrande och storslaget verk som vill mötas i ögonhöjd. Den niohövdade ensemblen arbetar fysiskt och flerspråkigt med inspiration av dans, konst och performance. Efter en idé av Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff. Regi Farnaz Arbabi. För barn 3-5 år och uppåt. Läs mer här.

Girls will make you blush (2016)
En fartfylld och humoristisk föreställning där allt som rör sig i huvud och kropp på tonårstjejer får ta all plats det förtjänar. En kombinerad dans- och teaterföreställning och koreograferas/regisseras av duon Mari Carrasco & Gustav Deinoff. Girls will make you blush går rakt på sak, avdramatiserar, dissekerar och detaljstuderar, med humor och allvar, känslomässigt och pragmatiskt men aldrig någonsin mästrande eller förmanande. För unga 13 år och uppåt. Läs mer här.

Alltet (2016)
Alltet är en pjäs som handlar om de som står i början och slutet av sina liv. Med teatern som verktyg skapar vi ett rum för de yngsta och de allra äldsta att mötas i som inte annars finns. De får möta teater, konsten och de kan få syn på varandra. Alla är välkomna till Alltet. För barn 2 år och uppåt. Av Ann-Sofie Bárány, i regi av Gustav Deinoff. Läs mer här.

Torget (2018) 
Torget är en pjäs i collageform om demokrati, som riktar sig till förstagångsväljare. Torget utforskar demokratibegreppet utifrån några fundamentala frågeställningar om relationen mellan stat och kapital, om skillnaden mellan att ha rättigheter och resurser, om vilka liv vi sörjt för och vilka liv vi kommer att sörja över Av Athena Farrokhzad, regi Maria Salah. För årskurs 3 på gymnasiet eller förstagångsväljare. läs mer här.

Lammungarnas fest (2014) 
Ett mord begås. Plötsligt är alla på jakt efter en mördare och gläfsande hundar får vittring bland blodspåren i snön. Allt medan fåren leker och bräker. Ett får efter det andra dödas. Vad som börjar som en oskyldig dans växer snart till en rasande orgie - Lammungarnas fest. Av Leonora Carrington, regi Suzanne Osten. För unga 15 år och uppåt. Läs mer här.

Som man sår (2017) 
Om maskulinitetens kraft, om patriarkatets självförstörande, en dystopi om maktfullkomlighet, en sorgesång om snubbars eviga krav på resultat. Det kommer vara mycket snack och lite hockey. Men också en hel del dans. Av Kristian Hallberg, regi Gustav Deinoff. För gymnasieelever och uppåt. Läs mer här.

Ocean (2018) 
Ocean är en svart, rolig och sorglig föreställning om intimitet. Om sex, svek, saknad och solidaritet. Om kärlek och missbruk. Om rädsla och längtan. För unga årskurs 8 och uppåt. I samarbete med Lumor teater. Dramaturg Erik Uddenberg, dramaturg samt regi Paula Stenström. Läs mer här.

Gå direkt till vår hemsida här.

Foto: Från föreställningen X (2015), foto Marguerite Seger