Press : Urpremiär och återflytt till hösten

2020-03-31: Unga Klara flyttar tillbaka till Sergels torg med föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar i regi av Farnaz Arbabi, som har premiär den 29 oktober. Föreställningen är en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater, där den kommer att spelas våren 2021.

Farnaz Arbabi, foto Micke Sandström

Pressinfo från Unga Klara 2020-03-31:
Unga Klara flyttar tillbaka till hemmascenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i oktober med urpremiären av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, efter den Augustprisbelönade romanen av Johannes Anyuru. För regi och dramatisering står Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare.

Allt börjar med en terroristattack. Tre unga islamister bryter sig in i en serietidningsbutik. Beväpnade med bombvästar och k-pistar tänker de döda en tecknare som är känd för sina provocerande karikatyrer av profeten Muhammed. Attacken misslyckas och två av terroristerna dör. Den tredje överlever och placeras på en rättpsykiatrisk anstalt. Hon hävdar nämligen att hon kommer ifrån framtiden - en framtid där terrorattacken lyckades och ledde till ett fascistiskt Sverige. Två år efter attacken besöker en välkänd författare flickan på anstalten. Flickan ger författaren en bunt papper, där hon har skrivit ner en märklig berättelse.

Framtiden som den unga flickan på anstalten skildrar är en dystopi där den svenska överheten tvingar medborgarna att underteckna ett medborgarkontrakt som gör det olagligt att äta kosher eller halal och att äga vissa böcker. Bryter du kontraktet blir du sverigefiende och placeras i ett läger, för att assimileras. Den enda maten som serveras i lägret är fläsk. Om du försöker fly, dör du.

Johannes Anyurus roman "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är en science fiction-thriller om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens mekanismer. Boken som kom ut 2017, blev en stor kritiker- och försäljningssuccé, belönades med Augustpriset och har översatts till en rad olika språk.

Dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, som tidigare har dramatiserat berättelser ur ett historiskt perspektiv, förflyttar sig nu in i det framtidsteoretiska. Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se bakåt och framåt i tiden? Är det möjligt att resa i tiden och därigenom hindra en katastrof? De kommer att drunkna i sina mödrars tårar gestaltar den rädsla som många känner för växande populism och extremism. Det är en högaktuell berättelse om nationalism, rädsla och radikalisering.

- "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är en dystopisk men ändå hoppfull bok, som briljant väver ihop parallella tidsuniversum till en skrämmande aktuell berättelse. Den gav mig gåshud när jag läste den och jag har inte kunnat sluta tänka på den sen dess. Att få arbeta med science fiction-genren på scen är också något av en dröm som går i uppfyllelse! säger Farnaz Arbabi.

Bilden: Farnaz Arbabi med ensemblen, bl.a. Robin Keller, Rita Lemivaara, Bashkim Neziraj, Nina Rashid. Foto Micke Sandström. Hämtas här.

DE KOMMER ATT DRUNKNA I SINA MÖDRARS TÅRAR:
En samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater.
Urpremiär 29 oktober 2020 på Unga Klara.
Premiär 8 januari 2021 på Uppsala stadsteater.
Fritt efter Johannes Anyurus roman med samma titel.
Dramatisering och regi: Farnaz Arbabi
Dramaturger: Jens Ohlin, Marie Persson Hedenius
Scenografi: Jenny Kronberg
Kostym: Elin Hallberg
Musik: Mikael Karlsson
Ljus: Johan Sundén
Maskdesign: Erika Nicklasson
Regiassistent: Klara Gattbro
Medverkande: Ester Claesson, Astrid Kakuli, Robin Keller, Rita Lemivaara, Bashkim Neziraj, Tina Pour Davoy/Nina Rashid, Davood Tafvizian

Målgrupp: Rekommenderas från 15 år.