← Nyheter Klassnallar hälsar på hos Unga Klara

2021-02-24: Skolklasser i lågstadiet ombeds skicka en klassnalle till repetitionsarbetet av Buster Keaton på månen nu när eleverna inte får komma själva. Nallens uppdrag? Att rapportera allt som händer på teatern till klassen!

När Unga Klara repeterar föreställningen Buster Keaton på månen, av Gunilla Linn Persson, i regi av Suzanne Osten, hälsas klassnallar hjärtligt välkomna in i repsalen! Nallarna kommer få ett förstklassigt mottagande och få se allt som händer både på och bakom scenen. Hur är det egentligen för skådespelarna att sätta på smink och teaterkläder, vem bygger sakerna på scenen och hur gör man med ljudet och ljuset? Ja, det är sånt som klassnallarna kan berätta för barnen i berättelser och bilder via personliga mejl eller sociala medier.

På Unga Klara är barnperspektivet i fokus och teatern har en lång tradition av att bjuda in skolklasser till det förberedande arbetet med sina teaterföreställningar. Barnens medverkan är av central betydelse. De skolklasser som är referenspublik brukar komma flera gånger för att följa arbetet och delta i samtal och workshops. Nu när publikrestriktionerna inte tillåter att barnen kommer till föreställningen Buster Keaton på månen, så får nallarna vara där i barnens ställe! När det är dags för premiär i augusti blir alla klasser som deltagit med sin nalle inbjudna till ett publikgenomdrag eller ett genrep för att, med egna ögon, se det som nallen har berättat om.  

Den första klassnallen som har varit på besök är apan Alba. Alba har under sin tid på Unga Klara bland annat fått vara med på uppvärmningarna med skådespelarna varje dag, lärt sig vad en maskör och kostymdesigner gör och fått prova på att regissera med Suzanne.

Varje dag har Alba skickat sina tankar och reflektioner som brev med foton och videofilmer hem till klassen som har pratat vidare om teater, Buster Keaton och föreställningen. 

- Jag visste inte riktigt vad en teater var innan jag kom hit, säger klassnallen Alba, som nyligen varit på teatern under en veckas tid.

- Jag blev lite orolig över att lämna klassrummet och barnen. Men det har gått bra. När jag inte har varit på teatern har jag fått bo hemma hos en familj som har tagit hand om mig. Jag har fått många bra bananer.

- Och nu vet jag nästan allt om teater och om hur man gör när man gör en föreställning. Och jag vet mycket om Buster Keaton. I föreställningen har Buster en lillebror som heter Harpo. Dom har en mamma och en pappa som inte är så bra på att ta hand om sina barn. Buster Keaton har funnits på riktigt. Alla familjer är inte bra för barnen. Men barnen blir vuxna. Då kan dom göra film. Som Buster Keaton gjorde. Eller teater.

- Det har varit ett fantastiskt privilegium för oss på teatern att få ha Alba med oss, säger Josefin Wulff, regiassistent på Unga Klara.

- Tack vare Alba har vi fått en direktkontakt med vår publik och en närvaro av barnen i rummet som vi saknar på teatern i dessa tider. Stort tack till Förskoleklass A i Kymlingeskolan i Sundbyberg som har låtit oss få ta hand om Alba!

Unga Klaras grundare Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med Buster Keaton på månen, en pjäs om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri, en slapstick om en vanlig dysfunktionell familj. Författaren och dramatikern Gunilla Linn Persson har skrivit en pjäs om två barn i en familj där föräldrarna inte förmår att vara föräldrar. Det är en brutal, men väldigt rolig berättelse.

Buster Keaton på månen har urpremiär på Unga Klara den 20 augusti 2021. Biljetterna släpps senare i vår.

Läs mer om föreställningen här.

Bilder och film av Josefin Wulff, regiassistent.

Högupplöst pressbild finns på vår hemsida och på Mynewsdesk här.

 

Spela En klassnalle hälsar på hos Unga Klara En klassnalle hälsar på hos Unga Klara
En klassnalle hälsar på hos Unga Klara

"Buster Keaton på månen" av Gunilla Linn Persson, i regi av Suzanne Osten sätts upp på Unga Klara och har urpremiär den 20 augusti 2021. Det är en slapstick om en vanlig dysfunktionell familj och en brutal, men väldigt rolig berättelse. För alla från 8 år och uppåt. Nu pågår repetitionerna för fullt! BUSTER KEATON PÅ MÅNEN: Medverkande: Malin Cederbladh, Gustav Deinoff, Parwin Hoseinia, Maria Johansson, Klas Lagerlund, Dijle Yigitbas. Av Gunilla Linn Persson Regi Suzanne Osten Dramaturg Erik Uddenberg Scenografi och kostymdesign Rikke Juellund Maskdesign Linda Gonçalves Musik Maria Johansson Ljusdesign Torkel Blomkvist Koreografi Rickard Hasslinger Ljuddesign Robin af Ekenstam Scenografi- och kostymassistent Annika Tosti Regiassistent Josefin Wulff Attributmakare Sofia Andersson Grafisk design Studio Parasto Backman Processforskare Ann-Sofie Barany Förlag Teater & Musik Film av Josefin Wulff