On Tour till Peking

Den 12-20 juni fortsätter Unga Klara sin världsturné med föreställningar och ett brett veckoprogram i Peking.

I samarbete med Sveriges kulturråd i Peking blir det föreställningar av pjäserna För att jag säger det och De jag egentligen är, samt ett veckoprogram med skådespelarutbyten, readings och workshops.

Syftet med turnébesöket är att presentera Unga Klaras unika och långa tradition av banbrytande barn- och ungdomsteater, möta den kinesiska publiken och etablera samarbeten skådespelare och scenkonstnärer emellan. Det omfattande veckoprogrammet, förlagt vid Centrala Teaterakademin, British School, Art Space for Kids, Peng Hao Theatre och Sveriges ambassad, har tagits fram av Unga Klara och svenska kulturrådet i Peking Mathias Lafolie.

– För oss som teater är det verkligen inspirerande och lärande att ena veckan möta publiken i en mindre kommun som Ljusdal i Dalarna Hälsingland, och nästa vecka möta en publik i samma ålder i mångmiljonstaden Peking i Kina. Behovet och längtan efter kvalitativ scenkonst för barn och unga är globalt och det är genom barnteatern ett samhälle kan växa, säger Stefan Hansen, VD på Unga Klara.

– Att barnteater idag tar barnets perspektiv är ingen självklarhet. I en kinesisk kontext är det tämligen omvälvande. Barnteatern i Kina skiljer sig mycket från den i Sverige. Här finns heller ingen ungdomsteater vilket bara det i sig gör Unga Klaras besök i Kina unikt, säger Mathias Lafolie, Sveriges kulturråd i Kina.Peking blir det andra internationella nedslaget i Unga Klaras världsturné, därefter följer Drama for Life  Johannesburg och Cradle of Creativity, Kapstaden i augusti samt New York i december.

UNGA KLARA ON TOUR I PEKING
Memories for use 
på Art Space for Kids, workshop i Unga Klaras metod.  Föreställning av För att jag säger detpå Love & Hope, skola för migrantbarn. Reading av X. Föreställning av De jag egentligen är. Reading av Girls Will make You Blushföljt av en mottagning för Unga Klara och gäster från den kinesiska teaterbranschen på residenset med ambassadör Helena Sångeland som värd. Workshop på Peng Hao Theatre. Workshop ”Memories for use” på Art Space for Kids.

UNGA KLARA - NATIONELL SCEN FÖR BARN OCH UNGA
Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus. Sedan 2014 är Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff teaterns konstnärliga ledare. Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet, ständigt i dialog med samhälle och publik i den konstnärliga processen.

www.ungaklara.se

Facebook: https://www.facebook.com/ungaklara/
Instagram: https://www.instagram.com/ungaklara/

För mer information 
Presskontakt: Miranda Rudklint
Tel: +4676-0479963
[email protected]