← Press Unga Klara On Tour

– turnerar internationellt och nationellt med fyra pjäser

PRESSMEDDELANDE FRÅN UNGA KLARA 2019-01-07

Teateråret 2019 är här och Unga Klara, Sveriges nationella scen för barn och unga, tar nu steget att lämna hemmascenen för att göra sin första stora riks- och världsturné. Med på Unga Klara On Tour är en ensemble med nio skådespelare och hela fyra föreställningar.

– Unga Klara On Tour är något ganska unikt, sett ur ett större perspektiv. En turné i den här skalan har inte gjorts inom svensk teater förut. Dels så har vi översatt turnérepertoarens fyra pjäser till engelska för att möta en internationell publik i 3-4 länder och dels så stannar vi 1-2 veckor på varje spelplats vilket ger tid att både inleda och fördjupa samarbeten i varje stad, säger Stefan Hansen, VD på Unga Klara.

Repertoaren för Unga Klara On Tour innehåller fyra pjäser:urpremiär av För att jag säger det och nypremiärer av klassikerna XGirls will make you blush och De jag egentligen är. Utöver pjäserna tar Unga Klara även med sig ett omfattande program med arrangemang både inför och utöver föreställningar.

– Det är härligt att ta del av den nyfikenhet och samarbetsvilja som vi möts av från teatrar och samarbetspartners nationellt och världen över. Det finns ett mycket glädjande intresse för våra pjäser, vars aktualitet skiftar beroende på lokal kontext, men alltid är stark. Turnéplanen för hela året pusslas just nu färdigt i detalj, så fler spelplatser kan tillkomma, men klart är att vi spelar i ett tiotal städer från norr till söder i Sverige samt gör 3-4 internationella nedslag i flera kontinenter, säger Asynja Gray, projektledare på Unga Klara.

Turnépremiären går av stapeln den 31:a mars i Rinkeby Ungdomens Hus. Under april spelar Unga Klara On Tour sedan runt om i Stockholms län: efter första veckan i Rinkeby blir det Botkyrka med Folkets Hus Hallunda och Mångkulturellt Centrum, för att sedan åka vidare till Bagarmossens Folkets Hus.

UNGA KLARA – NATIONELL SCEN FÖR BARN OCH UNGA
Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus. Sedan 2014 är Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff teaterns konstnärliga ledare. Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet, ständigt i dialog med samhälle och publik i den konstnärliga processen.

Facebook: https://www.facebook.com/ungaklara/
Instagram: https://www.instagram.com/ungaklara/

För mer information: 
Stefan Hansen, VD
Tel: +46793139375
[email protected]
Presskontakt: Miranda Rudklint
Tel: +4676-0479963
[email protected]