Press : Unga Klara är på väg!

Rikstäckande och internationell turné samt Bagarmossens Folkets Hus väntar för Sveriges yngsta nationella scen under 2019

PRESSMEDDELANDE FRÅN UNGA KLARA 2018-11-14

I december lämnar Unga Klara hemmascenen för att tillfälligt flytta in i nyinvigda Bagarmossens Folkets Hus. Under följande 1,5 år kommer Unga Klara att bedriva verksamhet, både scenprogram och kontor, i det nya Folkets Hus. Samtidigt fullbordas planeringen inför det som kommer att bli Unga Klaras största turné någonsin både nationellt och internationellt. Unga Klara On Tour, som turnén heter, är ett festivalprogram med en repertoar bestående av kritikerrosade X, Girls will make you blush, De jag egentligen är och urpremiären av För att jag säger det.  Unga Klara On Tour är unik i sin storskalighet: ett veckolångt program med en ensemble på nio skådespelare som gör nedslag i 8-10 städer från norr till söder.

Premiär för Unga Klara On Tour i april 2019
Turnépremiären går av stapeln under april i Stockholmsområdet, varefter det stora kompaniet ger sig ut på vägarna för att möta publik landet och världen över.

Vårt turnerande går i linje med Unga Klaras fördjupande metod: med tid, engagemang och nyfikenhet. Vi stannar därför en längre tid på varje spelplats och spelar hela fyra produktioner. Vi möter vår publik i scenrummet såväl som i efterföljande samtal och workshops. Förutom att turnera inom Stockholm läns landsting, i Sverige och runt om i världen, kommer vi också göra ett längre nedslag i Bagarmossen. Där kommer vi presentera våra egna föreställningar såväl som gästspel och andra, lokala samarbeten!

Stefan Hansen, VD Unga Klara

Vår ambition är att Bagarmossens Folkets ska vara en mötesplats där kultur skapas och görs mer tillgänglig för alla. Det är därför extra roligt för oss att få gästas av just Unga Klara som så tydligt delar vår värdegrund. Att få en nationell scen för barn och unga hit till ett Folkets Hus i förorten är ett steg i rätt riktning.

Lena Wolmner, verksamhetschef Bagarmossens Folkets Hus

–  REPERTOAR FÖR UNGA KLARA ON TOUR –

För att jag säger det (Urpremiär)

En nyskriven och storslagen pjäs i regi av Farnaz Arbabi om diskriminering och fördomar mot barn. ”För att jag säger det” handlar om när du försöker att prata över huvudet på oss. Om varje gång våra känslor möts av skratt eller hån istället för förståelse. Alla gånger du tror att vi inte förstår.

Det är hur du frågar våra föräldrar om hur vi vill ha det
istället för att fråga oss direkt.
Att du kräver svaret på frågan ”Vad säger man?”
innan du ger oss vad vi frågar efter.
Varje gång du pratar om oss som att vi inte är i rummet.
Varje gång du kräver en kram eller puss utan att kolla av om vi vill.
När du tycker att du får straffa oss.
Hur du fnyser åt den här listan för att du tänker att vi bara är barn.

Girls Will Make You Blush (Nypremiär)

Girls will make you blush! är en kombinerad dans- och teaterföreställning och koreograferas/regisseras av duon Mari Carrasco & Gustav Deinoff. En energisk, fartfylld, väldigt humoristisk föreställning där vi pratar högt och skamlöst, fritt från pekpinnar om allt det som rör sig i huvud och kropp på tjejer i puberteten. Vi går rakt på sak, avdramatiserar, dissekerar och detaljstuderar, med humor och allvar, känslomässigt och pragmatiskt men aldrig någonsin mästrande eller förmanande. Vi vill upphöja puberteten och kvinnoblivandet till det viktigaste och mest angelägna ämne som man överhuvudtaget kan komma att tala om. Vi skapar en miljö där tjejer och killar kan diskutera tjejers pubertet som en självklarhet.

WE’RE NOT SORRY – WE’RE THE MOTHERFUCKING GIRLS!

(Nypremiär)

X är en föreställning om att leva i Sverige idag, med utgångspunkt i att även Sverige har en kolonial och rasistisk historia – att Sverige har agerat med likgiltighet, fördömt och uteslutit och skoningslöst delat upp människor. Sverige har exploaterat landområden och tagit sig rätten att äga människor.

X handlar också om den delen i dig som är rädd och ängslig.

X kan ge dig tröst och stöd.

X kan störa och oroa dig.

närmar sig vår tids kanske mest angelägna fråga: Hur lever vi med varandra?

Med humor, svärta och sorg skakar X om och förändrar din blick på världen.

De jag egentligen är (Nypremiär)

En pjäs av Erik Uddenberg i regi av Gustav Deinoff som kretsar kring frågan om identitet – vilka vi är och vill vara. Texten är byggd kring berättelser om de karaktärer från böcker, film, serier och verklighet som vi ibland fantiserat att vi är. Vad gör drömmarna om oss själva med oss?

De jag egentligen är handlar om alla dem vi också kan vara när vi verkligen är oss själva. Spelas i klassrum med integrerad teaterworkshop.

Ingen teater existerar utan sin publik, och nu ger vi med oss ut med fyra nyskapande Unga Klara-föreställningar, varav några redan hunnit bli moderna klassiker, och därigenom öppnar vi upp för möten med publik på platser som delvis är helt nya för oss. Turnéns fyra pjäser har alla en publiktillvänd form och tematik som på olika sätt kretsar kring makt, motstånd, och normer.

Farnaz Arbabi, Konstnärlig ledare Unga Klara

Det känns fantastiskt roligt att få komma med så mycket av vår teater och få träffa så många barn och unga ute i landet – hos dem. Äntligen kan vi komma en större del av vår publik till mötes!

Gustav Deinoff, Konstnärlig ledare Unga Klara