Press : Välkommen in i Skamceremonin

En befriande skamlös ceremoni

Alla skäms vi ju. Hela tiden. Hela livet. Skamceremonin är en pjäs för mellanstadiet som tar sig an skammen med skrattspeglande blues, befriande berättelser och massor med värme. Pjäsen regisseras av Gustav Deinoff, efter ett beställningsverk av Åsa Lindholm. Musiken är skriven av bluesartisten Eric Bibb. 

Urpremiär 12 oktober 2018 på Unga Klara.

Just i mellanstadieåldern är skammen extra stark. Då befinner vi oss i en utvecklingsfas där vi lyfter blicken från jaget och familjen, och intresserar oss mer för vad omvärlden där ute tycker om oss. Då aktiveras skammen och går på högvarv. Skamkänslorna vägleder oss men om de inte tas om hand kan de bli till knutar som vi bär med oss. Skamceremonin är ett sätt för barnen att ta hand om skammen på ett intellektuellt och själsligt plan.

Gustav Deinoff, Skamceremonins regissör och en av Unga Klaras två konstnärliga ledare

Produktionen är en del av ett treårigt samarbete mellan Unga Klara och Scenkonst Sörmland. Under hösten 2018 spelas Skamceremonin på Unga Klara i Stockholm för att sedan under vintern och våren 2019 visas för 5000 elever på en turné till sörmländska mellanstadieskolor. I samband med premiären tillträder Stefan Hansen som ny VD för Unga Klara. Stefan kommer närmast från GöteborgsOperan där han har arbetat som producent.

Det är fantastiskt kul att få börja uppdraget med en premiär, ingen händelse är roligare och mer dramatisk på en teater. Unga Klara har ett nationellt uppdrag och ska samarbeta med teatrar runt om i landet för att utveckla teaterformen för barn och unga. Tillsammans med Scenkonst Sörmland kommer vi möta en stor publik på hemmascenen i Stockholm såväl som på scenerna i Sörmland.

Stefan Hansen, VD för Unga Klara.

Vill du prata med någon av oss om Skamceremonin?

Presskontakt: Miranda Rudklint 076-0479963. [email protected].

Pressbilder: Finns på hemsidan här. Pressfotograf: Märta Thisner.

Mer om Skamceremonin

”Hämta ditt skäms hemifrån
Hämta din skämmighet för jag kan inte skämmas nåt mera helt själv
vi måste va flera så vi kan regera”

Varför säger hon att hon inte blir mobbad? Varför gömmer hen proven med alla rätt? Varför säger han nej när klasskompisen äntligen frågar chans? En blodrusande känsla, stela fötter och stammande. Men där ska vi inte stanna. Vi ska inåt och vidare. Med Skamceremonin sticker vi hål på skammen så att den spricker, försvinner eller blir till något annat. Tillsammans gör upp vi med skammen genom skrattspeglande blues, befriande berättelser och lite action.

Medverkande: Yarien Rodriguez, Ingela Schale Berghagen, Åsa Karlberg, Amanda Casanellas, Parwin Hoseinia, Victor Ström, Nadia Hamouchi
Dramatiker: Åsa Lindholm
Regi: Gustav Deinoff
Scenografidesigner: Jenny Kronberg
Kostymdesigner: Myna Do, Farah Yusuf / Mahoyo
Mask och perukdesigner: Eva Rizell
Ljusdesigner: Utku Kara
Kompositör: Eric Bibb
Dramaturg: Dimen Abdulla
Regiassistent: Adam Jawad
Auskultant: Adam Antens, Ester Holmén och Behrouz Jamshidi
Grafisk formgivare: Studio Parasto Backman