Buster Keaton på månen - läs mer! Mer om Buster Keaton på månen

Den 20 augusti är det urpremiär på Unga Klara för Buster Keaton på månen, av Gunilla Linn Persson, i regi av Suzanne Osten. Det är en brutal, men väldigt rolig berättelse om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. En slapstick om en helt vanlig dysfunktionell familj.

Suzanne Osten kommer tillbaka till Unga Klara med Buster Keaton på månen, en familjeföreställning fylld med slapstick för alla från 8 år. Författaren och dramatikern Gunilla Linn Persson har skrivit en pjäs om två barn i en familj där föräldrarna inte förmår att vara föräldrar.

Berättelsen vävs samman med filmstjärnan och komikern Buster Keatons barndom. Buster var bara tre år gammal när han började uppträda tillsammans med sina föräldrar i ett vaudevillenummer där Buster föreställde ett olydigt barn som fadern kastade runt, in i kulisserna, ned i orkesterdiket och ibland ut i publiken. Det sägs att det var Busters gudfar, utbrytarkungen Harry Houdini, som gav honom smeknamnet "Buster". I föreställningen Buster Keaton på månen får du träffa både Buster Keaton och Harry Houdini!

Unga Klaras grundare Suzanne Osten lämnade över ledarskapet till teaterns nuvarande konstnärliga ledare Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi för åtta år sedan, och nu är vi väldigt glada och stolta att hälsa henne välkommen tillbaka: #The Master Returns!

Buster Keaton på månen har urpremiär på Unga Klara den 20 augusti 2021.

Handling

Buster Keaton bor med sina föräldrar Joe och Myra i en hopfällbar husvagn. Förr hade de en show tillsammans, som gick ut på att föräldrarna började gräla och att Buster fick ta slaget när föräldrarna börjar slåss. Den fick de sluta med, eftersom myndigheterna inte tillät en show där barn blir slagna. Så nu säljer pappa Joe traktordäck istället. Men han är nästan alltid fruktansvärt arg. Och det är som att showen aldrig riktigt har slutat, för föräldrarna grälar fortfarande vilt och det är fortfarande Buster som går emellan och tar smockan när pappan försöker slå hans mamma. Fast nu är det på riktigt, och inte alls bara en show.

När Buster får en lillebror, Harpo, inser han snabbt att här är en till som måste skyddas. Men det är som att Harpo inte förstår. Han gör hela tiden saker som väcker pappa Joes raseri, och han gör dem igen och igen. Borrar hål i golvet.  Snor pappa Joes plånbok.

Dessutom blir ju pappa Joe faktiskt rasande för precis allting. Det räcker med att mamma Myra pratar franska. Och mamma Myra är inte till mycket hjälp. När hon inte retas eller dansar med pappa Joe ligger hon oftast till sängs med huvudvärk. Det blir många smockor för Buster att ta.

Det behövs en hjälpare för att Buster och Harpo ska komma ur den här knipan, och Houdini, Joes gamle kompanjon, är ändå utbrytarkung. Han ger barnen en nyckel. När pappa Joes raseri blir så stort att han inte kan sälja traktordäck längre, han bara super och skriker på folk, bestämmer sig barnen för att ta saken i egna händer. Med hjälp av Houdinis nyckel bygger de en månlandare. De ska sticka till månens baksida.

I hu'vet på Unga Klara

Dramatikern Ann-Sofie Bárány följer arbetet med föreställningen Buster Keaton på månen på nära håll och ger oss inblickar i den konstnärliga arbetsprocessen i krönikor på vår hemsida. Du kan även lyssna på krönikorna via SoundCloud.

Läs "KRÖNIKA l - Workshops" här. Lyssna här.

Läs "KRÖNIKA ll - Repetitionernas första veckor" här. Lyssna här.

Läs "KRÖNIKA lll - Rollarbetet" här. Lyssna här.

Teckning av Suzanne Osten.

På bilden ovan: Gustav Deinoff, Siri Hamari, Parwin Hoseinia, Klas Lagerlund. Foto Sara P Borgström.

Buster Keaton på månen

Av: Gunilla Linn Persson

Regi: Suzanne Osten

Urpremiär på Unga Klara 20 augusti 2021.
Från 8 år.

Medverkande: Gustav Deinoff, Siri Hamari, Parwin Hoseinia, Maria Johansson, Klas Lagerlund, Dijle Yigitbas.

Dramaturg: Erik Uddenberg Scenografi och kostymdesign: Rikke Juellund och Annika Tosti Maskdesign: Linda Gonçalves Musik: Maria Johansson Josephsson Ljusdesign: Torkel Blomkvist Koreografi: Rickard Hasslinger Ljuddesign: Robin af Ekenstam Regiassistent: Josefin Wulff Attributmakare: Sofia Andersson Grafisk design: Studio Parasto Backman Processforskare: Ann-Sofie Bárány Repetitionsobservatör: Rasmus Lindgren (Backa Teater) Förlag: Teater & Musik

Boka biljett här!

På bilderna: Gustav Deinoff, Siri Hamari, Parwin Hoseinia, Klas Lagerlund. Foto Sara P Borgström.

Buster Keaton på månen

Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med en pjäs av Gunilla Linn Persson om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. En rolig, rörande och…

6 frågor till författaren Gunilla Linn Persson

2021-03-09: Gunilla Linn Persson har skrivit Buster Keaton på månen, som repeteras just nu på Unga Klara, i regi av Suzanne Osten. Vi passade på att ställa några frågor till Gunilla…

Suzanne Osten porträtteras i Svenska Dagbladet

2021-04-06: Med anledning av att Suzanne Osten återvänder till Unga Klara efter 8 år med pjäsen Buster Keaton på månen av Gunilla Linn Persson gör journalisten Jenny Aschenbrenner en…