← Nyheter Suzanne Osten porträtteras i Svenska Dagbladet

2021-04-06: Med anledning av att Suzanne Osten återvänder till Unga Klara efter 8 år med pjäsen Buster Keaton på månen av Gunilla Linn Persson gör journalisten Jenny Aschenbrenner en stor intervju med mästerregissören i Svenska Dagbladet Kultur den 4 april.

Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med pjäsen Buster Keaton på månen av Gunilla Linn Persson, där hon skärskådar dynamiken i en dysfunktionell familj. Föreställningen har premiär den 20 augusti. Läs mer här.

Svenska Dagbladets Jenny Aschenbrenner har mött Suzanne Osten i förarbetet och repetitionsarbetet av pjäsen Buster Keaton på månen, både hemma hos Suzanne och på teatern Unga Klara, där hon regisserar inifrån en bur av plexiglas, iförd munskydd och visir.  

Resultatet har blivit en lång och genomarbetad intervju på flera uppslag där Suzanne Osten berättar om uppväxten, arbetet, livet och pandemin - med bilder av Magnus Hjalmarson Neideman. Det handlar om allt från varför vi behöver teater, om vikten av leken som läkande kraft, frågan om Suzanne Osten verkligen skrämmer barn, om vissa frontalkrockar med omvärlden, om att inte kalla sig för geni, om att regissera bakom en plexiglasskärm och att det är bra med en katt när råder en pandemi.

Långläsning alltså!

Om du har en prenumeration kan du ta del av artikeln i Svenska Dagbladet här.

Se en film från Svenska Dagbladets intervju här.

– Om man tror, som jag, att vårt inre är en stor värld, som vi har väldigt lite koll på, är det klart att vår förmåga att berätta om oss själva är väldigt begränsad. Men eftersom vi har den här underbara uppfinningen teater så kan vi sitta i salongen och tänka ’vad dumma de är! Vi vet ju precis vad som pågår’. En bra dramatisk text ger oss möjlighet att arbeta med våra inre erfarenheter.

Suzanne Osten i Svenska Dagbladet 2021-04-04

– Han hade en tuff barndom, men blev en av världens roligaste artister. Han var en unge som de kunde slänga i väggen i ett nummer – föräldrarna var akrobater och det var så de levde. Det är en bra metafor: du får din familj och den är som den är. Alla överlever sina familjer.

Suzanne Osten om Buster Keaton på månen i Svenska Dagbladet 2021-04-04

– Leken och estetiken räddar liv. Jag är besatt av tanken att vi skulle kunna utplåna alla integrationsproblem om alla små barn hade tillgång till vuxna och till konst. Bristen på uppmuntran och på tillgång till en inre värld, är de största hoten. Traumatiserade barn som inte får leka, de blir sjuka.

Suzanne Osten i Svenska Dagbladet 2021-04-04

– Jag påstår att det är sanningen vi vill ha som barn, att vi tål den. Barn klarar ruggiga berättelser om de vilar på något slags grund och ger ett hopp, säger Suzanne Osten och har väl på sätt och vis redan svarat på sin fråga. Men hon vill gå på djupet med den, ställa den till barnen som får berätta själva hur de upplever det som de får möta.

Suzanne Osten i Svenska Dagbladet 2021-04-04

– När vi är vuxna har vi glömt hur det är att vara barn och det har en funktion. Vi har så mycket som vi måste klara av så vi kan inte släpa all denna barndomskänslighet med oss. Därför går vi in i nostalgi eller i direkt glömska. Några gör inte det, några håller det där såret öppet.

Suzanne Osten i Svenska Dagbladet 2021-04-04

Läs hela artikeln i SvD här!

_"-Jag sysslar inte med skuld." (Enbart för prenumeranter, tyvärr.)