Teater - Nypremiär 17 februari 2023 Buster Keaton på månen

Suzanne Osten är tillbaka på Unga Klara med kritikerrosade Buster Keaton på månen. En fantasifull teatershow om barns utsatthet och deras längtan efter ett eget liv. Av Gunilla Linn Persson.

När Buster Keaton var liten var hon med i en show. Showen gick ut på att Busters mamma och pappa skulle börja bråka. Buster skulle ta slagen. Men showen förbjöds - man får inte slå barn för att få andra att skratta. Nu bor hela familjen i en hopfällbar husvagn och bråken är inte på låtsas längre.

En dag ställs allt på sin spets när familjen Keaton får hem ett brev från myndigheterna... Hur beter man sig som en normal familj?

Suzanne Osten återvänder äntligen till Unga Klara med publiksuccén Buster Keaton på månen. Med levande musik, teaterlek och akrobatik skildras en berättelse om barns längtan efter ett eget liv. En rolig och brutal slapstick som inte lämnar någon oberörd.

🌙

Gruppbokningar: skolor och andra grupper bokar via [email protected].

För dig som är allergiker: Observera att det i Buster Keaton på månen tillagas och hanteras ägg samt pasta på scenen under föreställningen.

För pedagoger: Till denna föreställning erbjuder vi en social berättelse som du kan använda med din grupp innan ert besök. Detta kan du ladda ner här.

Syntolkning av Buster Keaton på månen har gjorts med stöd av Stockholms stad.

Fakta

Nypremiär
17 februari 2023
Spelas för
Alla från 8 år och upp
Längd
1 tim och 45 min (utan paus).
#BusterKeatonpåmånen
Spela Buster Keaton på månen 2023 - på Unga Klara Buster Keaton på månen 2023 - på Unga Klara
Buster Keaton på månen 2023 - på Unga Klara

När Buster Keaton var liten var hon med i en show. Showen gick ut på att Busters mamma och pappa skulle börja bråka. Buster skulle ta slagen. Men showen förbjöds - man får inte slå barn för att få andra att skratta. Nu bor hela familjen i en hopfällbar husvagn och bråken är inte på låtsas längre. En dag ställs allt på sin spets när familjen Keaton får hem ett brev från myndigheterna... Hur beter man sig som en normal familj? Suzanne Osten återvänder äntligen till Unga Klara med publiksuccén Buster Keaton på månen. Med levande musik, teaterlek och akrobatik skildras en berättelse om barns längtan efter ett eget liv. En rolig och brutal slapstick som inte lämnar någon oberörd. Av Gunilla Linn Persson.

Songs for Houdini

Bilder
Presscitat

"Det är en jubelföreställning som med otyglad kraft drabbar alla som är, eller har varit, barn."

Lars Ring, Svenska Dagbladet

"Lugnet infinner sig först när Maria Johansson Josephsson och Dijle Yigitbas båda hjälpande skönandar för in sin magi och musik i handlingen. Johansson Josephssons röst kan utan tvivel driva den mest förhärdade demon på flykten."

Anna Håkansson, Dagens Nyheter

" I Buster Keaton på månen blandas allvaret, gagsen och musiken till en teaterkarusell med ett osannolikt driv som tar andan ur en. 

Som om Osten, obrydd av konventionerna vill se hur långt hon kan driva teaterns språk. Respekt. 

Maria Edström, Expressen

"Pjäsen om Buster är en cirkusakt om ensamma barn som försvarar en destruktiv familj, för att man inget annat känner till. Den är också ett drama om kreativitet, som föräldrarna alltför ofta vill kväsa –en iscensättning om teatermagi och fantasins kraft. Om barnet som eruption av lust men även om den dåliga familjen som civiliseringsanstalt. Mest handlar den kanhända om konsten som möjlighet."

Lars Ring, Svenska Dagbladet

"Sin vana trogen är barnens utsatthet något Osten knappast skildrar genom förmildrande fluff. Samtidigt gör hon det med en fingertoppskänsla som hela tiden ligger nära leken."

Anna Håkansson, Dagens Nyheter

"Ostens starka tro på barns förmåga att hitta andrum med hjälp av fantasin förnekar sig inte."

Amelie Björck, Aftonbladet

"Gustav Deinoff gör pappans raseri till en sjuhelsikes transformationsakt, komisk och skräckinjagande i sin nyckfullhet."

Amelie Björck, Aftonbladet

”Det är väldigt påhittigt och väldigt empatiskt (…) och så är det lysande vackert teaterljus (...) och ingenting speglas genom något annat än barnens ögon."

Jenny Teleman, Sveriges Radio Kulturnytt

"Buster Keaton på månen är en svettig show, med en enorm energi. Det trillas och drattas på ändan. Vartenda obligatoriskt stunttrick verkar finnas med, och många fler."

Lars Ring, Svenska Dagbladet

"...det sker i en värld präglad av musik, fantasi och en förbannad envishet i sin tilltro till teaterlekens förlösande kraft. En envishet som här förkroppsligas av Siri Hamaris sammanbitna Buster Keaton."

Anna Håkansson, Dagens Nyheter

"Buster spelas av Siri Hamari, ett litet beslutsamt berg av mim och cirkuskonster. Hon är som vanligt genial, här som konferencier i kärnfamiljen vilken skildras först som öken, sedan som sopberg. Klas Lagerlund gör lillebror Harpo – som alltså är modellerad efter Harpo Marx. Det ekvilibristiska gympapass han utför på scenen är alldeles otroligt skickligt."

Lars Ring, Svenska Dagbladet

Medverkande

Victor Criado

Gustav Deinoff
Tjänstledig från 17 mars

Siri Hamari

Rickard Hasslinger

Maria Johansson Josephsson

Klas Lagerlund

Sandra Medina

Ulrika Nilsson

Dijle Yigitbas

Produktion
Av

Gunilla Linn Persson

Regi

Suzanne Osten

Dramaturg

Erik Uddenberg

Scenografi och kostymdesign

Rikke Juellund och Annika Tosti (på bilden Annika Tosti)

Maskdesign

Linda Gonçalves

Musik

Maria Johansson Josephsson

Medarrangör musik

Dijle Yigitbas

Ljusdesign

Torkel Blomkvist

Koreografi

Rickard Hasslinger

Ljuddesign

Robin af Ekenstam

Regiassistent

Josefin Wulff

Attributmakare

Sofia Andersson

Processforskare

Ann-Sofie Bárány

Grafisk design

Studio Parasto Backman

Fotograf

Sara P Borgström

Förlag

Teater & Musik

Är du pedagog?

Det pedagogiska materialet har tagits fram av Unga Klaras pedagoger och är till för er som har sett eller ska se föreställningen med er grupp och vill arbeta vidare kring delar av pjäsens tematik tillsammans. Läs mer .