Teater Buster Keaton på månen

Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med en pjäs av Gunilla Linn Persson om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. Det är en slapstick om en vanlig dysfunktionell familj och en brutal, men väldigt rolig berättelse. Urpremiär den 20 augusti! Biljetterna släpps senare i vår.

Suzanne Osten kommer tillbaka till Unga Klara med Buster Keaton på månen, en pjäs om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri, en slapstick om en vanlig dysfunktionell familj. Författaren och dramatikern Gunilla Linn Persson har skrivit en pjäs om två barn i en familj där föräldrarna inte förmår att vara föräldrar. Det är en brutal, men väldigt rolig berättelse.

Berättelsen vävs samman med filmstjärnan och komikern Buster Keatons barndom. Buster var bara tre år gammal när han började uppträda tillsammans med sina föräldrar i ett vaudevillenummer där Buster föreställde ett olydigt barn som fadern kastade runt, in i kulisserna, ned i orkesterdiket och ibland ut i publiken. Det sägs att det var Busters gudfar, utbrytarkungen Harry Houdini, som gav honom smeknamnet "Buster". I föreställningen Buster Keaton på månen får du träffa både Buster Keaton och Harry Houdini!

Unga Klaras grundare Suzanne Osten lämnade över ledarskapet till teaterns nuvarande konstnärliga ledare Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi för åtta år sedan, och nu är vi väldigt glada och stolta att hälsa henne välkommen tillbaka: #The Master Returns!

Buster Keaton på månen har urpremiär på Unga Klara den 20 augusti 2021. Biljetterna släpps senare i vår.

Spela Koreograf Rickard Hasslinger repeterar med cykel i Buster Keaton på månen Koreograf Rickard Hasslinger repeterar med cykel  i Buster Keaton på månen
Koreograf Rickard Hasslinger repeterar med cykel i Buster Keaton på månen

Handling

Buster Keaton bor med sina föräldrar Joe och Myra i en hopfällbar husvagn. Förr hade de en show tillsammans, som gick ut på att föräldrarna började gräla och att Buster fick ta slaget när föräldrarna börjar slåss. Den fick de sluta med, eftersom myndigheterna inte tillät en show där barn blir slagna. Så nu säljer pappa Joe traktordäck istället. Men han är nästan alltid fruktansvärt arg. Och det är som att showen aldrig riktigt har slutat, för föräldrarna grälar fortfarande vilt och det är fortfarande Buster som går emellan och tar smockan när pappan försöker slå hans mamma. Fast nu är det på riktigt, och inte alls bara en show.

När Buster får en lillebror, Harpo, inser han snabbt att här är en till som måste skyddas. Men det är som att Harpo inte förstår. Han gör hela tiden saker som väcker pappa Joes raseri, och han gör dem igen och igen. Borrar hål i golvet.  Snor pappa Joes plånbok.

Dessutom blir ju pappa Joe faktiskt rasande för precis allting. Det räcker med att mamma Myra pratar franska. Och mamma Myra är inte till mycket hjälp. När hon inte retas eller dansar med pappa Joe ligger hon oftast till sängs med huvudvärk. Det blir många smockor för Buster att ta.

Det behövs en hjälpare för att Buster och Harpo ska komma ur den här knipan, och Houdini, Joes gamle kompanjon, är ändå utbrytarkung. Han ger barnen en nyckel. När pappa Joes raseri blir så stort att han inte kan sälja traktordäck längre, han bara super och skriker på folk, bestämmer sig barnen för att ta saken i egna händer. Med hjälp av Houdinis nyckel bygger de en månlandare. De ska sticka till månens baksida.

I hu'vet på Unga Klara

Dramatikern Ann-Sofie Bárány följer arbetet med föreställningen Buster Keaton på månen på nära håll och ger oss inblickar i den konstnärliga arbetsprocessen i krönikor på vår hemsida. Du kan även lyssna på krönikorna via SoundCloud.

Läs "KRÖNIKA l - Workshops" här. Lyssna här.

Läs "KRÖNIKA ll - Repetitionernas första veckor" här. Lyssna här.

Läs "KRÖNIKA lll - Rollarbetet" här. Lyssna här.

På bilden: Gustav Deinoff, Klas Lagerlund, Siri Hamari, Parwin Hoseinia. Foto Sara P Borgström.

Fakta

Urpremiär
20 augusti 2021
Spelas för
Alla från 8 år och uppåt
Längd
80 minuter
Siri Hamari som Buster, Klas Lagerlund som Harpo, Parwin Hoseinia som mammam Myra och Gustav Deinoff som pappa Joe. Foto Sara P Borgström.
Parwin Hoseinia i rollen som mamma Myra. Foto Sara P Borgström.
Pappa Joe, som spelas av Gustav Deinoff, hade en gång en show. Foto Sara P Borgström.
Klas Lagerlund spelar rollen som lillebror Harpo. Foto Sara P Bergström.
Dijle Yigitbas. Foto Sara P Borgström.
Suzanne Osten. Foto Sara P Borgström.

- "På teatern skojar de med mig om att ”the master returns”, men sanningen är att varje pjäs är ett nytt mysterium."

Suzanne Osten, regissör

Klas Lagerlund, Parwin Hoseinia och Gustav Deinoff. Foto Sara P Borgström.
Harpo, spelad av Klas Lagerlund får en puss av pappa Joe, spelad av Gustav Deinoff. Foto Sara P Borgström.

-"Unga Klaras särskilda förhållningssätt till process och utforskande arbete gör teatern unikt. Tankar tar tid och vi hävdar bestämt att människor och samhällen generellt, och barn och unga i synnerhet, behöver mer tid för processer, utforskande och reflektion."

Stefan Hansen, vd Unga Klara

Buster, spelad av Siri Hamari får en tillsägelse av pappa Joe, spelad av Gustav Deinoff. Foto Sara P Borgström.
Suzanne Osten, regissör. Foto Sara P Borgström.

-"Buster Keaton var en idol för mig som barn. Vi var en bråkig familj, min lillebror ställde till det och jag medlade. Var rolig. Många barn växer upp så i familjer som är fysiska. Jag skrev lite om Buster och sände till min brevvän Suzanne Osten och hon skrev tillbaka: ’Ge mig pjäsen!’ På den vägen är det."

Gunilla Linn Persson, författaren och dramatikern

- "Den här föreställningen lever på många sätt upp till det jag alltid har velat hålla på med när det gäller teater — den är fysisk och lyrisk — och den har starka känslor. Förmodligen kommer en del vuxna att tycka att barn inte ska se sådant här."

Suzanne Osten intervjuas av TT

Maria Johansson Josephsson. Foto Sara P Borgström..

- "Gunilla och jag gjorde föreställningen Delfinen för Unga Klara 1992 och sedan dess har vi haft en dialog. Begreppet familj och barnet har alltid intresserat mig! Humor är en annan passion. Dessutom känns det mer än självklart att tacka ja till att jobba på Unga Klara som Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi har utvecklat till en modern teater om barndom i Sverige."

Suzanne Osten, regissör

- "Vi är riktigt stolta över att Suzanne kommer tillbaka till Unga Klara och ser fram emot hur hennes konstnärskap kommer att möta och utveckla Unga Klara av idag. Det är utan överdrift vi säger att mästaren nu återvänder hem, och för teaterns personal och publik är det här en stor gåva och möjlighet!"

Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, Unga Klaras två konstnärliga ledare

Siri Hamari i rollen som Buster. Foto Sara P Borgström.
Syskonen Buster och Harpo spelas av Siri Hamari och Klas Lagerlund. Foto Sara P Borgström.

-"Teateråret 2021 ger oss på Unga Klara möjlighet att tillgodogöra oss den undersökande repetitionsformen, den kollektiva researchen och alla publikmöten med våra referensgrupper, om så via videolänk, eftersom Buster Keaton på månen får en ovanligt lång repetitionsperiod."

Stefan Hansen, vd Unga Klara

Parwin Hoseinia och Gustav Deinoff. Foto Sara P Borgström.

- "Hur berättar vi barnperspektivet denna gång? Det är nödvändigt att alltid ifrågasätta det vi gör och att inte nöja oss med att "vi har en unik metod". Vad är unikt? Gör vi verkligen det vi påstår att vi gör? Det vill jag ta reda på!"

Suzanne Osten, regissör

-"Är det verkligen så att jag skrämmer barn?"

Suzanne Osten, regissör

#BusterKeatonpåmånen
Spela Suzanne Osten återvänder till Unga Klara för att börja arbeta med "Buster Keaton på månen". Suzanne Osten återvänder till Unga Klara för att börja arbeta med "Buster Keaton på månen".
Suzanne Osten återvänder till Unga Klara för att börja arbeta med "Buster Keaton på månen".
Spela Gustav Deinoff repeterar i Buster Keaton på månen Gustav Deinoff repeterar i Buster Keaton på månen
Gustav Deinoff repeterar i Buster Keaton på månen
Spela Koreograf Rickard Hasslinger repeterar med cykel i Buster Keaton på månen Koreograf Rickard Hasslinger repeterar med cykel  i Buster Keaton på månen
Koreograf Rickard Hasslinger repeterar med cykel i Buster Keaton på månen

Medverkande

Gustav Deinoff

Siri Hamari

Parwin Hoseinia

Maria Johansson Josephsson

Klas Lagerlund

Ulrika Nilsson

Dijle Yigitbas

Produktion

Av

Gunilla Linn Persson

Regi

Suzanne Osten

Dramaturg

Erik Uddenberg

Scenografi och kostymdesig

Rikke Juellund och Annika Tosti (på bilden Annika Tosti)

Maskdesign

Linda Gonçalves

Musik

Maria Johansson Josephsson

Ljusdesign

Torkel Blomkvist

Koreografi

Rickard Hasslinger

Ljuddesign

Robin af Ekenstam

Regiassistent

Josefin Wulff

Attributmakare

Sofia Andersson

Processforskare

Ann-Sofie Bárány

Grafisk design

Studio Parasto Backman

Repetitionsobservatör

Rasmus Lindgren (Backa Teater)

Fotograf

Sara P Borgström

Förlag

Teater & Musik


Vill du se fler föreställningar?