Teater Buster Keaton på månen

Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med en pjäs av Gunilla Linn Persson om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. Det är en slapstick om en vanlig dysfunktionell familj och en brutal, men väldigt rolig berättelse. Urpremiär den 20 augusti! Biljetterna släpps senare i vår.

Suzanne Osten kommer tillbaka till Unga Klara med Buster Keaton på månen, en pjäs om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri, en slapstick om en vanlig dysfunktionell familj. Författaren och dramatikern Gunilla Linn Persson har skrivit en pjäs om två barn i en familj där föräldrarna inte förmår att vara föräldrar. Det är en brutal, men väldigt rolig berättelse.

Berättelsen vävs samman med filmstjärnan och komikern Buster Keatons barndom. Buster var bara tre år gammal när han började uppträda tillsammans med sina föräldrar i ett vaudevillenummer där Buster föreställde ett olydigt barn som fadern kastade runt, in i kulisserna, ned i orkesterdiket och ibland ut i publiken. Det sägs att det var Busters gudfar, utbrytarkungen Harry Houdini, som gav honom smeknamnet "Buster". I föreställningen Buster Keaton på månen får du träffa både Buster Keaton och Harry Houdini!

Unga Klaras grundare Suzanne Osten lämnade över ledarskapet till teaterns nuvarande konstnärliga ledare Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi för åtta år sedan, och nu är vi väldigt glada och stolta att hälsa henne välkommen tillbaka: #The Master Returns!

Buster Keaton på månen har urpremiär på Unga Klara den 20 augusti 2021. Biljetterna släpps senare i vår.


I hu'vet på Unga Klara

Dramatikern Ann-Sofie Bárány följer arbetet med föreställningen Buster Keaton på månen på nära håll och ger oss inblickar i den konstnärliga arbetsprocessen i krönikor som du kan läsa här. Lyssna här.

På bilden: Gustav Deinoff, Malin Cederbladh, Parwin Hoseinia, Klas Lagerlund. Foto Sara P Borgström.

Fakta

Urremiär
20 augusti 2021
Spelas för
Alla från 8 år och uppåt
Längd
80 minuter
Gustav Deinoff repeterar. Foto Josefin Wulff.
Maria Johansson Josephsson och Gustav Deinoff repeterar. Foto Josefin Wulff.

- "Gunilla och jag gjorde föreställningen Delfinen för Unga Klara 1992 och sedan dess har vi haft en dialog. Begreppet familj och barnet har alltid intresserat mig! Humor är en annan passion. Dessutom känns det mer än självklart att tacka ja till att jobba på Unga Klara som Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi har utvecklat till en modern teater om barndom i Sverige."

Suzanne Osten, regissör

Maria Johansson Josephsson repeterar. Foto Josefin Wulff.
Suzanne Osten regisserar. Foto Josefin Wulff.
Buster Keaton-familjen poserar för pressfotografering. Foto Josefin Wulff.
Klas Lagerlund repeterar. Foto Josefin Wulff.

-"Teateråret 2021 ger oss på Unga Klara möjlighet att tillgodogöra oss den undersökande repetitionsformen, den kollektiva researchen och alla publikmöten med våra referensgrupper, om så via videolänk, eftersom Buster Keaton på månen får en ovanligt lång repetitionsperiod."

Stefan Hansen, vd Unga Klara

Parwin Hoseinia repeterar. Foto Josefin Wulff.
En husvagn har rullats in i scenografin. Foto Josefin Wulff.

-"Är det verkligen så att jag skrämmer barn?"

Suzanne Osten, regissör

-"Buster Keaton var en idol för mig som barn. Vi var en bråkig familj, min lillebror ställde till det och jag medlade. Var rolig. Många barn växer upp så i familjer som är fysiska. Jag skrev lite om Buster och sände till min brevvän Suzanne Osten och hon skrev tillbaka: ’Ge mig pjäsen!’ På den vägen är det."

Gunilla Linn Persson, författaren och dramatikern

Klas Lagerlund repeterar. Foto Josefin Wulff.
Parwin Hoseinia och Malin Cederbladh repeterar. Foto Josefin Wulff.

- "Vi är riktigt stolta över att Suzanne kommer tillbaka till Unga Klara och ser fram emot hur hennes konstnärskap kommer att möta och utveckla Unga Klara av idag. Det är utan överdrift vi säger att mästaren nu återvänder hem, och för teaterns personal och publik är det här en stor gåva och möjlighet!"

Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, Unga Klaras två konstnärliga ledare

Fotograferingsdags! Foto Josefin Wulff.

- "På teatern skojar de med mig om att ”the master returns”, men sanningen är att varje pjäs är ett nytt mysterium."

Suzanne Osten, regissör

Gustav Deinoff repeterar. Foto Josefin Wulff.

-"Unga Klaras särskilda förhållningssätt till process och utforskande arbete gör teatern unikt. Tankar tar tid och vi hävdar bestämt att människor och samhällen generellt, och barn och unga i synnerhet, behöver mer tid för processer, utforskande och reflektion."

Stefan Hansen, vd Unga Klara

- "Hur berättar vi barnperspektivet denna gång? Det är nödvändigt att alltid ifrågasätta det vi gör och att inte nöja oss med att "vi har en unik metod". Vad är unikt? Gör vi verkligen det vi påstår att vi gör? Det vill jag ta reda på!"

Suzanne Osten, regissör

Regissören kikar in. Foto Josefin Wulff.
#BusterKeatonpåmånen
Spela Suzanne Osten återvänder till Unga Klara för att börja arbeta med "Buster Keaton på månen". Suzanne Osten återvänder till Unga Klara för att börja arbeta med "Buster Keaton på månen".
Suzanne Osten återvänder till Unga Klara för att börja arbeta med "Buster Keaton på månen".
Spela Gustav Deinoff repeterar i Buster Keaton på månen Gustav Deinoff repeterar i Buster Keaton på månen
Gustav Deinoff repeterar i Buster Keaton på månen
Spela Koreograf Rickard Hasslinger repeterar med cykel i Buster Keaton på månen Koreograf Rickard Hasslinger repeterar med cykel  i Buster Keaton på månen
Koreograf Rickard Hasslinger repeterar med cykel i Buster Keaton på månen

Medverkande:

Malin Cederbladh

Gustav Deinoff

Parwin Hoseinia

Maria Johansson

Klas Lagerlund

Dijle Yigitbas

Produktion:

Av

Gunilla Linn Persson

Regi

Suzanne Osten

Dramaturg

Erik Uddenberg

Scenografi och kostym

Rikke Juellund

Maskdesign

Linda Gonçalves

Musik

Maria Johansson Josephsson

Ljusdesign

Torkel Blomkvist

Koreografi

Rickard Hasslinger

Ljuddesign

Robin af Ekenstam

Scenografi- och kostymassistent

Annika Tosti

Regiassistent

Josefin Wulff

Attributmakare

Sofia Andersson

Processforskare

Ann-Sofie Bárány

Grafisk design

Studio Parasto Backman

Förlag

Teater & Musik


Tisdag
19:00
Salong: Ett samtal med Suzanne Osten och Ann-Sofie Bárány. Fri entré, men förbokning krävs via mejl till [email protected] Märk din bokning med "Salong 27/4"
Köp biljett

Vill du se fler föreställningar?