← Nyheter 6 frågor till författaren Gunilla Linn Persson

2021-03-09: Gunilla Linn Persson har skrivit Buster Keaton på månen, som repeteras just nu på Unga Klara, i regi av Suzanne Osten. Vi passade på att ställa några frågor till Gunilla för att få veta lite mer om arbetet med pjäsen!

Gunilla Linn Persson är författare och har skrivit en rad romaner och barn- och ungdomsböcker. Hon är även verksam som dramatiker, samt skriver manus till filmer och tv-serier, däribland TV-serien Skärgårdsdoktorn, tillsammans med Lars Bill Lundholm.

Buster Keaton på månen är en historia om två barn i en familj där föräldrarna inte förmår att vara föräldrar, och pjäsen innehåller lika delar vaudeville, akrobatik, fars och slapstick. Det är en poetisk och grym berättelse om en familj där tvära känslokast och explosiva vredesutbrott är en del av vardagen. Gunilla Linn Persson har låtit sig inspireras av Buster Keatons liv, men det finns också mycket av hennes egna erfarenheter med i texten.

Suzanne Osten och Gunilla Linn Persson samarbetade redan 1992 när de satte upp Delfinen på Unga Klara och sedan dess har de hållit kontakten. När Gunilla skrev några rader om Buster till Suzanne,  replikerade Suzanne: ’Ge mig pjäsen!’

- På den vägen är det, säger Gunilla Linn Persson.

Vi passade på att ställa några frågor om Buster Keaton på månen till Gunilla!

Hej Gunilla, vad inspirerade dig att skriva pjäsen Buster Keaton på månen?
-Jag mindes hur min pappa, som varit fotbollsproffs i tio år och nu sålde traktordäck, visade mig smalfilm i garaget med Buster Keaton och Charlie Chaplin. De snubblade omkring på en vägg med verktyg. Hur kul det var, särskilt Buster. 

Varför ville du att Buster Keaton skulle spela huvudrollen i pjäsen?
- Jag fick en känsla av att jag var nog en Buster Keaton som barn, medlaren, skämtaren, cykelkonstnären. 

Finns det likheter med din egen uppväxt?
- Jag tror alla författare lägger ihop fotografiska negativ på varandra där den egna barndomen kan vara en bild och Buster Keaton en annan. Det smälter samman. Man vet inte vem som är vem till sist. 

Hur har du gått tillväga när du skrev Buster Keaton på månen?
- När jag miste min lillebror 2011 skrev jag 1004 sidor om min förtvivlan över detta. Inte för publicering. Sedan lärde jag känna Linda Skugge och skrev 145 sidor prosa där Buster Keaton dök upp och brodern Harpo. Efter det hittade jag rätt ton när jag skrev att vi ägde allt som kunde bytas mot ett traktordäck. 40 exemplar av samma bok, t ex. Jag tyckte det var komiskt och sände några sidor till min brevvän Suzanne  Osten. ”Ge min pjäsen” svarade hon. Ok. Väldigt genomarbetat, får jag säga. 

Vad har stumfilmsstjärnan  Buster Keaton att säga barn som lever idag?
- Man måste klara att få på nöten. Vara lite smart, slug, påhittig. Det finns många Pappa Joe Keaton. Ducka. Hoppas han sväljer en fluga!

Vad vill du att barnen tar med sig hem när de har sett Buster Keaton på månen?
- Varje barn bär en egen historia och en unik nödvändighet. Brorsan och jag växte upp utan kultur förstås men såg Grodan Boll och Plåtnicklas på ett lastbilsflak i Sala. Det var kass. Det måste gå att göra bättre, tänkte vi. Jag hoppas vår publik inte känner samma frustration. 

Bilden: Gunilla Linn Persson. Foto Bonnier.

Läs mer om Gunilla Linn Perssons böcker som du kan låna på biblioteket här.

Lyssna gärna på en intervju när Gunilla är Sommargäst i P4 Skaraborg 2019 här.