Unga Klaras repertoar 2022 Teatermagi, ett krossat litet hjärta och eldiga samarbeten!

2022-01-10: En storslagen teaterfest genom världsrymdens svärta och ljus, taktila upplevelser för de allra minsta med Kungliga Operan, en eldig samproduktion med Teaterhögskolan i Malmö och en efterlängtad nypremiär för det revolutionära barnet - äntligen är det dags att presentera repertoaren 2022 på Unga Klara! 

"Unga Klara fortsätter hävda barns och ungas rätt till högkvalitativ scenkonst och har under 2022 inte mindre än tre urpremiärer där vi satsar på storslagna och teatermagiska verk för en ung publik. Vi samarbetar med två institutioner för att berika oss och publiken med nya perspektiv och infallsvinklar på det konstnärliga skapandet!"
- Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare Unga Klara

"Under våren undersöker vi konstnärligt hur vi kan skapa teater tillsammans med barn, och för alla barn, oavsett funktionsvariationer. Ett utforskande kring vem som är utövare och vems perspektiv som skildras i konsten."
- Gustav Deinoff, konstnärlig ledare Unga Klara

TUMA
En fullspäckad teaterfest fylld av nyskriven musik om när ett barns liv går i tusen bitar. En berättelse om ett brustet litet hjärta, en jätte, en hamster och en magisk resa över hav och land.


Tuma har en stor, varm och brokig familj. Hen älskar rymden och kvantfysik och en gång var hen med om någonting hemskt. Någonting som fick allting att gå i tusen bitar. Med sin stora och mångfasetterade ensemble, nyskriven musik och förtrollande scenografi, berättar Tuma om den där gången hen blev så ledsen att hen nästan dog. Och hur hen, med lite hjälp, lyckades överleva.

Tuma är skriven och regisserad av Gustav Deinoff, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Genom föreställningen undersöker han hur barnperspektivet kan fördjupas ytterligare genom att involvera både barn och vuxna, med och utan funktionsvariationer, i den konstnärliga processen och på scenen. Nog är det möjligt för vuxna och barn att på lika villkor skapa tillsammans? Nog är det möjligt att göra teater för alla?

Urpremiär: 25 mars 2022
Ålder: från 8 år
Ett samarbete mellan Unga Klara och Mosaikteatern.

HJÄRTAT INUTI
Ett samarbete mellan Kungliga Operan och Unga Klara specifikt skapad för barn med funktionsvariationer. Genom taktila upplevelser och musik skapas nyfikenhet, avkoppling och trygghet i en mikroskopisk värld.

Hjärtat inuti är en lekfull resa i åtta scener som utspelar sig i en fascinerande och mikroskopisk värld. Tillsammans med dansare och sångare från Kungliga Operan får publiken delta i ett flöde av rörelser, sånger och viskningar som stimulerar nyfikenhet i en trygg och avkopplande miljö.

Hjärtat inuti är skapad för Unga på Operan av konceptkonstnären och koreografen Dalija Acin Thelander, vinnare av ASSITEJ International Artistic Excellence Award. År 2017 gjorde Dalija Acin Thelander succé på Kungliga Operan med Myriader av världar – en föreställning där musik, sång och dans skapade ett äventyr för spädbarn och deras medföljande vuxna. Produktionen, som hade urpremiär på Kungliga Operan, gick på turné till Hong Kong, den internationella teaterfestivalen ASSITEJ, Kristiansand/Norge och Malmö Opera.

Urpremiär: 7 maj 2022
Ålder: 6 månader- 4 år. Riktar sig främst till barn med funktionsvariationer.
Hjärtat inuti är ett beställningsverk av Kungliga Operan, i samarbete med Unga Klara.

BRINN
En samproduktion mellan Unga Klara och Teaterhögskolan i Malmö om en vänskap så stark att den kanske är farlig. Om ungdomar som spärras in - och om elden som en otämjbar kraft inuti och utanför en själv.

Evy och Agni gör allt tillsammans. Deras vänskap är så intensiv att de skapar en fantasivärld där de kan göra allt som de inte får i den verkliga världen. Tillsammans går de alldeles, alldeles för långt. Och elden... Vad var det egentligen som hände med elden?

Brinn, av Elmira Arikan och Farnaz Arbabi och i regi av Farnaz Arbabi, är en bombastisk saga med en stor ensemble som gestaltar hur en enda händelse kan förändra livet för alltid. Föreställningen arbetas fram under våren tillsammans med studenter från Teaterhögskolan i Malmö och framförs som slutproduktion på Bryggeriteatern i Malmö den 19 maj 2022. Brinn har sedan nypremiär i Stockholm på Unga Klara den 2 september 2022.

Urpremiär: 19 maj 2022
Nypremiär: 2 september 2022
Ålder: från 14 år
En samproduktion mellan Unga Klara och Teaterhögskolan i Malmö.

FÖR ATT JAG SÄGER DET
En flerspråkig och fysisk föreställning om diskriminering och fördomar mot barn. Om vuxnas makt och barns motstånd. Om att göra revolution.

För att jag säger det, i regi av Farnaz Arbabi, med urpremiär mars 2019, återvänder äntligen till Unga Klara under hösten 2022. För att jag säger det är en koreograferad föreställning som möter den unga målgruppen i ögonhöjd. Ensemblen gestaltar hur det är att bli pussad, påklädd och bestämd över och undersöker det revolutionära i barnens motståndsstrategier. Tänk om barnets trotsighet är civil olydnad. Tänk om vägran är motstånd mot vuxnas maktutövning. Tänk om buset är samhällsomstörtande verksamhet!

Nypremiär: Hösten 2022
Ålder: Från 3-5 år


Unga Klaras tillgänglighetsperspektiv förstärks också tack vare de inspelade versionerna av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar som går att se på SVT Play fram till och med 31 mars samt Poetic (R) Evolution som går att se på Berwaldhallen Play fram till och med 12 februari 2022.

Unga Klara satsar även på fördjupad konstnärlig utveckling i och med att Erik Uddenberg, dramatiker och dramaturg, går in på ett förordnande som sträcker sig under samma treårsperiod som Unga Klaras två konstnärliga ledare. Erik Uddenberg har bland annat skrivit Ögonblicket, i regi av Gustav Deinoff, och varit dramaturg på Buster Keaton på månen, av Gunilla Linn Persson och i regi av Suzanne Osten.

Biljetter släpps inom kort på ungaklara.se och Tickster.se.

För att veta mer eller komma i kontakt med våra konstnärliga ledare, vänligen kontakta marknads- och kommunikationschef Pia Stjärnvind på [email protected].

Grafisk form TumaBrinn, För att jag säger det och repertoarbild 2022: Studio Parasto Backman.
Illustration Hjärtat inutiKungliga Operan - Ishtar Bäcklund Dakhil/Söderberg Agentur