Repertoar 2023 Unga Klaras repertoar 2023

Unga Klara presenterar ett nytt år av teaterupplevelser!

Buster Keaton på månen

Nypremiär 17 februari 2023.

Suzanne Osten är tillbaka på Unga Klara med kritikerrosade Buster Keaton på månen! En fantasifull teatershow om barns utsatthet och deras längtan efter ett eget liv. Av Gunilla Linn Persson.

När Buster Keaton var liten var hon med i en show. Showen gick ut på att Busters mamma och pappa skulle börja bråka. Buster skulle ta slagen. Men showen förbjöds - man får inte slå barn för att få andra att skratta. Nu bor hela familjen i en hopfällbar husvagn och bråken är inte på låtsas längre.

En dag ställs allt på sin spets när familjen Keaton får hem ett brev från myndigheterna... Hur beter man sig som en normal familj?

Suzanne Osten återvänder äntligen till Unga Klara med publiksuccén Buster Keaton på månen. Med levande musik, teaterlek och akrobatik skildras en berättelse om barns längtan efter ett eget liv. En rolig och brutal slapstick som inte lämnar någon oberörd.

Av Gunilla Linn Persson
I regi av Suzanne Osten

Läs mer om Buster Keaton på månen.
Foto Sara P Borgström.

För att jag säger det

I en miljö full av dans, tyll, färg och bus bearbetas childism som fenomen - diskriminering och fördomar mot barn. Är en barnrevolution möjlig? Av Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi. I regi av Farnaz Arbabi.

Unga Klaras För att jag säger det fortsätter bjuda in till lek i vår!

Ensemble och publik från tre år möts i ögonhöjd i föreställningen som bjuder på dans, tyll, färg och bus! Bakom den lekfulla ytan bearbetas childism som fenomen - diskriminering och fördomar mot barn. Är vi vuxna rädda för barnens kraft?

För att jag säger det är ett myllrande, storslaget verk där ensemblen arbetar fysiskt och flerspråkigt med inspiration av dans, konst och performance. Kanske är en barnledd revolution möjlig?

Av Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff. I regi av Farnaz Arbabi.

Gruppbokningar: skolor och andra grupper bokar via [email protected]

För pedagoger: Till denna föreställning erbjuder vi bildstöd, social berättelse och pedagogiskt material. Detta kan du ladda ner här.

Läs mer om För att jag säger det.

Foto Carlos Zaya.

Oscar

Urpremiär 24 februari 2023. Spelas på Unga Klara 4-6 april. En ärlig berättelse om att växa upp i en familj med missbruk. Av Erik Uddenberg. I regi av Lars Otterstedt.

Genom denna föreställning berättar Oscar Frendig från hjärtat om sin uppväxt i en familj med alkoholmissbruk. Vi följer en ung tonåring som försöker att få vardagen att fungera i skolan där han fabulerar om sin hemsituation. Ju mer tid han tillbringar med sin familj desto större blir skammen. Att bjuda hem kompisar är uteslutet.

En drabbande historia om en ung pojke som kämpar för att hitta trygghet och bli förstådd. Oscar spelas för både döva och hörande barn, med två skådespelare som parallellt berättar historien på svenskt teckenspråk och på talad svenska.

Av Unga Klaras dramaturg Erik Uddenberg. I regi av Lars Otterstedt.

Oscar är en samproduktion mellan Unga Klara och Riksteatern Crea.

Läs mer om Oscar.

Foto Privat. Grafisk form Studio Parasto Backman.

BRINN

Nypremiär 13 maj 2023

Publiksuccén är tillbaka! Det här är berättelsen om när en enda händelse förändrar livet för alltid. Det är berättelsen om vänskap så stark att den blir farlig. Om ungdomar som blir inlåsta och isolerade - och om elden som en otämjbar kraft inuti och utanför en själv. Av Elmira Arikan och Farnaz Arbabi, i regi av Farnaz Arbabi.

Agni och Evvi gör allt tillsammans. De är så nära varann att de nästan sitter ihop. De är stjärntvillingar. De bor på ett hem för tonårsflickor, och tillsammans skapar de en fantasivärld med egna regler som går på tvärs med samhällets. En dag går de alldeles, alldeles för långt och livet blir aldrig sig likt igen.

BRINN är en berättelse om flickor som är större än världen. Om den nödvändiga revolten, och om när allt går fel. En explosiv och sorgsen föreställning som pendlar mellan humor och svärta.

Tretton skådespelare står på scen och alla turas om att spela huvudrollerna Agni och Evvi. Vi får även möta tonåringarna Lucinda, Steff och Laura som bor på hemmet, samt vårdarna Anette, Sami och Pablo som arbetar där. Mitt i kaoset står utredarna Gunnar och Pamela som fått det omöjliga uppdraget att kartlägga vad som faktiskt hände den där dagen då elden förändrade allas liv.

Föreställningen är en fri fantasi som delvis bygger på intervjuer och dokumentärt material med bland annat ungdomar och vårdare på SIS- och HVB-hem.

Av Elmira Arikan och Farnaz Arbabi. I regi av Farnaz Arbabi.

Gruppbokningar: Skolor och andra grupper bokar via [email protected].

För pedagoger: Till denna föreställning erbjuder vi bildstöd, social berättelse och pedagogiskt material. Detta kan du ladda ner här.

Läs mer om BRINN.
Foto Jenny Baumgartner

Romeo & Julia

Premiär 12 oktober 2023

Den klassiska berättelsen om kärlek, oförsonliga fiendskaper, skörhet, våld och åtrå. För dem den verkligen handlar om: tonåringar. Dansant och nära. På en gång fantasy och alldeles alldeles nu. Av William Shakespeare. I regi av Gustav Deinoff. Koreografi av Mari Carrasco. Romeo och Julia är en samproduktion av Unga Klara och Helsingborgs Stadsteater, i samarbete med Dalateatern.

Romeo och Julia regisseras av Unga Klaras ena konstnärliga ledare Gustav Deinoff och är riktad till högstadie-och gymnasieelever. Mer information om denna klassiker i ny tappning kommer inom snar framtid! I samproduktion med Helsingborgs Stadsteater och i samarbete med Dalateatern.

Gruppbokningar: Skolor och andra grupper bokar via [email protected].

Läs mer om Romeo & Julia.