Barnperspektiv = Revolution : Projekt & samarbeten

Allt vi gör möjliggörs av våra samarbetspartners och finansiärer.

Projekt

Atta Festival

Vi har sedan 2017 ett pågående samarbete med Atta Festival, Istanbuls första teaterfestival för barn och unga, tack vare ett projektstöd inom ramen för Creative Force på Svenska Institutet. En kort film om vår vistelse finns på Youtube. Under 2017 besökte Unga Klara Istanbul tre gånger under 2017, för att hålla workshops, delta i samtal och paneler samt besöka själva teaterfestivalen. Konstnärer från Istanbul var på besök på Unga Klara i en hel vecka i augusti 2017 och följde vårt arbete nära. Under 2018 fördjupades samarbetet.

Kulturkompis

Kulturkompis, som arrangeras av Studieförbundet Bilda, förenar människor med olika bakgrund och erfarenheter genom gemensamma kulturupplevelser. När du anmäler dig till Kulturkompis matchar Bilda dig med andra i en kulturkompisgrupp. Några har bott i Sverige länge, kanske hela livet, medan andra är nya i Sverige. Kulturkompisgrupper får gratis ta del av tre olika kulturaktiviteter på sin ort. Kulturarrangörerna på orten stöttar Kulturkompis med fribiljetter. Efter kulturupplevelsen möts gruppen i ”eftersnack på svenska”, gärna över en fika.

Samarbetspartners och finansiärer

Kulturdepartementet

Unga Klara är från den 1 januari 2018 utsedd av regeringen som nationell scen för barn och unga och får den övervägande delen av sitt verksamhetsstöd från Kulturdepartementet.

Kulturhuset Stadsteatern

Unga Klara grundades 1975, då som en del av Stockholms stadsteater. Sedan 2009 är Unga Klara en självständig teater och har utvecklat projektverksamhet för att fortsätta producera teater med ett barn- och ungdomsperspektiv. Våra lokaler finansieras av Stockholms stad via Kulturhuset Stadsteatern.

Scenkonst Sörmland

2017 påbörjades ett tre år långt samarbete med Scenkonst Sörmland, som har fått ett utvecklingsbidrag från Kulturrådet för att samarbeta med oss. Vi har gjort några utbytesresor till varandras teatrar under året, för att lära av varandra. Under 2018 genomfördes sedan samproduktionen Skamceremonin med urpremiär 12 oktober, som då först spelades på Unga Klara och nu turnerar i hela Sörmland.