On Tour X

X är en föreställning om att leva i Sverige idag, med utgångspunkt i att även Sverige har en kolonial och rasistisk historia.

X är en föreställning om att leva i Sverige idag, med utgångspunkt i att även Sverige har en kolonial och rasistisk historia – att Sverige har agerat med likgiltighet, fördömt och uteslutit och skoningslöst delat upp människor. Sverige har exploaterat landområden och tagit sig rätten att äga människor.

X handlar också om den delen i dig som är rädd och ängslig.
X kan ge dig tröst och stöd.
X kan störa och oroa dig.
X närmar sig vår tids kanske mest angelägna fråga: Hur lever vi med varandra?
Med humor, svärta och sorg skakar X om och förändrar din blick på världen.

Fakta

Nypremiär
2 april 2019
Målgrupp
15 år och uppåt
Längd
2 tim 10 min med paus

Pinsamma och svåra saker avhandlas i ”X”, men med en sådan intelligens och variation att föreställningen ändå blir en energikick. Arbabi skapar en fängslande rytm, där då och nu möts, där kollektiva scener växlar med monologer.

Sara Granath, SvD

Som forum är landets ungdomsscener ofta överlägsna det internt rättrådiga mullret på landets kultursidor kring identitetspolitik eller, låt säga, stereotyper i barnkulturen. Just här finns den nyfikenhet, öppenhet och tolerans som många gånger fattas det offentliga samtalet. Här blir vi upplysta utan att bli uppläxade. Vid historielektionens slut ryms lika många uppsträckta frågande händer som utsträckta.

Isa Andersson, Expressen

Det där vridandet och vändandet på maktbegreppet är signifikativt förX. Det självutnämnda goda kan ha ont i sig, om man nu kan använda förenklande generaliseringar om en uppsättning som gör allt för att komplicera. Xsliter av plåstren på svensk historia och visardjupa sår av rasism. Det gör ont, och det är meningen.

Maina Arvas, Nöjesguiden

Men skrattet fastnar ofta i halsen eftersom de invektiv, idiotiska kommentarer, idéer om att det är fritt fram att röra vid ett svart krulligt hår i kön på ICA, hatspam i mailboxar, förföljelser av romer, attentat mot synagogor, övergrepp… pågår just nu och här. Ändå går jag styrkt från ”X”, endast insikt kan ge oss kraft att förändra oss själva och världen.

Pia Huss, DN

#swedishhistoryx
Spela X - Trailer 2019 X - Trailer 2019
X - Trailer 2019

Medverkande

Bianca Traum

David Nzinga

Joel Mauricio Isabel Ortiz

Klas Lagerlund

Lisette T. Pagler

Maria Salah

Nina Rashid

Rita Lemivaara

Sakib Zabbar

Produktion

Av

Farnaz Arbabi, Dimen Abdulla, Erik Uddenberg, Molly Uddenberg, Mara Lee, Nina Rashid, Johanna Sandström, ensemblen m.fl.

Regi

Farnaz Arbabi

Scenografi

Jenny Kronberg

Mask- och perukdesign

Daniela Krestelica och Erika Nicklasson

Kostymdesign

Johanna Mårtensson

Ljusdesign

Johan Sundén

Musik och ljuddesign

Foad Arbabi

Regiassistent

Céline Marcault

Trailerproducent och fotograf

Marguerite Seger

Grafisk form

Studio Parasto Backman


X - för klassrummet

Ett pedagogiskt material för er pedagoger som har sett eller ska se föreställningen X och vill använda er av pjäsen i klassrummet.

Ladda ner pedagogiskt material

Vi ger oss på de allvarliga ämnena i lust- och lekfull form: kombinerar tungt och lätt, forskar, ifrågasätter - provar! Kom och gör teater med oss!

Läs mer om skolbesök

Vill du se fler föreställningar?