#Poetic(R)Evolution
Konsertföreställning Poetic (R) Evolution

Unga Klara möter Sveriges Radios Symfoniorkester i Poetic (R) Evolution, en föreställning där spoken word, hiphop, RnB och klassisk musik flätas samman i ett oväntat program riktat till högstadie- och gymnasieelever i Berwaldhallen. Vad händer när unga poeter som lever och verkar i dag möter musikhistoriens stora kompositörer?

Sveriges Radios Symfoniorkester och Unga Klara låter två världar mötas i Berwaldhallen den 27 - 30 oktober 2021, när poeten och spoken word-artisten Nachla Libre och dirigenten och kompositören Jonas Nydesjö presenterar en konsertupplevelse som går utanpå det mesta. 

I konsertföreställningen Poetic (R) Evolution tas publiken med på en musikalisk och lyrisk utflykt, där spoken word, hiphop och RnB flätas samman med klassisk musik framförd av Sveriges Radios Symfoniorkester. Nachla Libre regisserar och Jonas Nydesjö väljer ut, arrangerar och orkestrerar musiken i ett program som riktar sig till högstadie- och gymnasieelever.

Poetic (R) Evolution bjuder på stämningsfull, samhällsengagerande poesi och storslagen klassisk musik. Vi får uppleva starka känslor som sätter fart på fantasin. Hur lät olycklig kärlek för tvåhundra år sedan? Vad händer när unga poeter som lever och verkar idag möter musikhistoriens stora kompositörer?

Nachla Libre, nyligen aktuell med föreställningen Lavandería på Unga Klara, berättar vad som lockade henne att göra Poetic (R) Evolution:

- Jag har sedan mitt arbete med Revolution Poetry drömt om att skapa en föreställning med en symfoniorkester. När Farnaz Arbabi från Unga Klara kontaktade mig och frågade om jag ville ta del av detta, sa jag JA med stora bokstäver. Det var som att jag fick möjligheten att ta ner en dröm som jag lagt på hyllan, damma av den och börja skapa. Då vi främst riktar denna föreställning till ungdomar hoppas jag verkligen på att de berikas, inspireras och tar med sig något som kan hjälpa dem framåt i deras resa.

Med poesin som den gemensamma nämnaren flätas de båda konstuttrycken samman. Jonas Nydesjö reflekterar över vad han önskar att publiken ska ta med sig från föreställningen:

- Jag hoppas att den som lyssnar på en orkester för första gången tycker att det är spännande och kanske vill lyssna igen? Och den som hört en orkester förut kanske fick höra musik man inte hört, eller gillade hur den talade texten och musiken flätades ihop? Eller så kommer man till Berwaldhallen som ett symfoniorkesterfan och går därifrån som en nyfrälst Spoken Word-entusiast? Men framför allt så hoppas jag att man har fått vara med om något omvälvande och blivit berörd på något sätt. Då har vi prickat rätt!

Följ med på en spännande resa in i musikens och poesins värld tillsammans med Berwaldhallen och Unga Klara!

Nachla Libre, poet, visuell konstnär och författare, är utbildad vid Konstfack och en av initiativtagarna till plattformen Revolution Poetry (2009-2019) - en rörelse som via en spoken word-tradition varit pionjär i att ta historierna från förorten till teaterscenen. 2020 debuterade Nachla Libre med boken Tiden har sett allt på Norstedts förlag. Nachla Libre är nyligen aktuell i Unga Klaras mentorsprojekt, där hon gjorde regidebut med sitt verk "Lavandería". Läs mer här.

Jonas Nydesjö är dirigent, arrangör och kompositör. Han skriver musik för symfoniorkestrar i Sverige och för en rad solister och artister. Han har samarbetat med många av våra främsta och mest kända artister och har dirigerat/arrangerat musikaler, teater- och dansföreställningar, konserter och inspelningar.

"Förutom artisterna medverkar Unga Klaras skådespelare med sin förmåga att fånga publiken med både text, gestik och kropp. Nachla Libre är mån om att skapa en föreställning där det ges utrymme för riktning och regi.  Både hon och Jonas Nydesjö tror att Poetic (R) Evolution kommer att bli en föreställning som bjuder på oanade möten och insikter.

– Vi har hittat otroligt roliga krockar i musik som ska bli väldig roliga att göra. Bland annat märkte vi att det fanns beröringspunkter mellan en låt av Robin Nazari och Tjajkovskijs sjätte symfoni. Den upptäckten öppnade upp för idén att fortsätta leta likheter mellan musik från olika tider. Vi tar med publiken på en resa till förståelse för att känslor och upplevelser är desamma genom århundranden – de uttrycks bara på lite olika sätt."

Läs Anna Hedelius text om Poetic (R) Evoultion här.

Boka biljetter till skolföreställningarna här.

Boka biljetter till den offentliga föreställningen här.

Bilden: Jonas Nydesjö, foto Andreas Karlsson, samt Nachla Libre, foto Kajsa Göransson. Grafisk form: Studio Parasto Backman.

Fakta

Premiär
27 oktober 2021
Spelas för
12 år och uppåt
Bilder
Presscitat

"Olika konstformer möter varandra och skapar någonting magiskt. "

Sara Nazari i intervju med P3 Din Gata.

"Det är så vackert, så starkt, så stämningsfullt." 

Nachla Libre i intervju med Kulturnytt i P1.

"Konst och kultur har, på något sätt, genom alla århundraden försökt uttrycka samma sak. Universella grejer - kärlek sorg, glädje ilska - alla de stora känslorna har alltid funnits med."

Jonas Nydesjö i intervju med Kulturnytt i P1.

Medverkande
Regi

Nachla Libre

Dirigent

Jonas Nydesjö

Orkester

Sveriges Radios Symfoniorkester

Skådespelare

Parwin Hoseinia

Skådespelare

Klas Lagerlund

Poet, rappare

Robin Nazari

Poet

Sara Nazari

Sång

Mona Masrour

Skådespelare

Yarien Rodriguez