Teater Manhattanprojektet

Manhattanprojektet är en rapp och rolig deckare, en produktion av Scenkonst Sörmland i samarbete med Unga Klara. Föreställningen har urpremiär på Bagarmossens Folkets Hus i Stockholm 28 oktober och spelas där t.o.m. 31 oktober.

Den 28 oktober är det urpremiär för Manhattanprojektet av Rasmus Lindberg, i regi av Gustav Deinoff, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Premiären äger på Bagarmossens Folkets Hus i Stockholm där föreställningen spelas 28-31 oktober. Sedan väntar en omfattande turné i mellanstadieskolorna i Sörmland.

Manhattanprojektet är en rapp och rolig deckare som utspelar sig i New York under ett brinnande världskrig. Privatdetektiven Mr. Petrovic dras in i en jakt på att återfinna Albert Einstein som är försvunnen. Både nazisterna och de allierade är dem hack i häl eftersom de vill åt Einsteins kunskap för att kunna skapa en atombomb! 

Eller så är det egentligen en berättelse om elvaåriga Katja, som inte vet om hon ska släppa bomben i sin egen familj där det också pågår ett krig.

Gustav Deinoff, regissör och en av Unga Klaras konstnärliga ledare, ser fram emot att gå vidare med ytterligare en produktion inom samarbetet mellan Unga Klara och Scenkonst Sörmland, som inleddes med föreställningen Skamceremonin 2018-19.

- Manhattanprojektet är en underbar nyskriven text av Rasmus Lindberg med mycket fin tonträff för mellanstadiepubliken, säger Gustav. - Snillrik humor på ytan, men med ett komplext och angeläget allvar i botten. Och så massa jazz, action och deckardrama på det.

Manhattanprojektet är en produktion av Scenkonst Sörmland i samarbete med Unga Klara.

Bilden: Åsa Karlberg, Måns Clausen, Parwin Hoseinia, Ingela Schale Berghagen, Yarien Rodriguez. Foto Gustav Ågerstrand.

Information om Corona: läs mera här.

Fakta

Spelas på Bagarmossens Folkets Hus
28-31 oktober 2020
Samproduktion
En produktion av Scenkonst Sörmland i samarbete med Unga Klara
Längd
55 min
Målgrupp
9 - 12 år
Spela Manhattanprojektet Manhattanprojektet
Manhattanprojektet

URPREMIÄR 28 oktober 2020 på Unga Klara/Bagarmossens Folkets Hus. En produktion av Scenkonst Sörmland i samarbete med Unga Klara Ensemble: Ingela Schale Berghagen Måns Clausen Parwin Hoseinia Åsa Karlberg Yarien Rodriguez Dramatiker: Rasmus Lindberg Regi: Gustav Deinoff Scenografi och ljusdesign: Sven Dahlberg Ljuddesign: Foad Arbabi Maskdesign: Linda Gonçalves Kostymdesign: Johanna Lovén Jazzcoach och inspelat piano: Alex Zethson Regiassistent: Julia Stina Skoglund Rekvisitör & turnéledare: Anna Hammar Förlag: Draken Förlag Den 28 oktober 2020 är det urpremiär för Manhattanprojektet av Rasmus Lindberg, i regi av Gustav Deinoff, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Premiären äger på Bagarmossens Folkets Hus i Stockholm där föreställningen spelas 28-31 oktober. Sedan väntar en omfattande turné i mellanstadieskolorna i Sörmland. Manhattanprojektet är en rapp och rolig deckare som utspelar sig i New York under ett brinnande världskrig. Privatdetektiven Mr. Petrovic dras in i en jakt på att återfinna Albert Einstein som är försvunnen. Både nazisterna och de allierade är dem hack i häl eftersom de vill åt Einsteins kunskap för att kunna skapa en atombomb! Eller så är det egentligen en berättelse om elvaåriga Katja, som inte vet om hon ska släppa bomben i sin egen familj där det också pågår ett krig. Gustav Deinoff, regissör och en av Unga Klaras konstnärliga ledare, ser fram emot att gå vidare med ytterligare en produktion inom samarbetet mellan Unga Klara och Scenkonst Sörmland, som inleddes med föreställningen Skamceremonin 2018-19. - Manhattanprojektet är en underbar nyskriven text av Rasmus Lindberg med mycket fin tonträff för mellanstadiepubliken, säger Gustav. - Snillrik humor på ytan, men med ett komplext och angeläget allvar i botten. Och så massa jazz, action och deckardrama på det.

Bilder
Presscitat

- Unga Klara och Scenkonst Sörmlands Manhattanprojektet hanterar smidigt en balans mellan humor och hur man hanterar rädsla. Föreställningen riktar sig till barn och ungdomar mellan 9 och 12 år men passar minst lika bra för vuxna.

Anna Belstock, Offensiv, 2020-11-08

- Maxim från franska motståndsrörelsen leder Katja genom stan där vi får möta nazister och klassiska 1940-tals-gangsters. Hon låter inte Katja/Petrović lämna uppdraget och gå hem. Istället hamnar vi i ett rum med en bomb, en kidnappningssituation på ett tåg och i rappa dialoger.

Anna Belstock, Offensiv, 2020-11-08

- Samtidigt brottas Katja med att hennes föräldrar bråkar högt och mycket. Som Petrović slåss hon, som Katja vet hon inte vad hon ska göra. Det blir aldrig tråkigt och i relationen med Einstein hittar Katja en tröst och ett tillfälle att diskutera livets alla frågor.

Anna Belstock, Offensiv, 2020-11-08

Medverkande
Ensemble

Måns Clausen

Ensemble

Parwin Hoseinia

Ensemble

Åsa Karlberg

Ensemble

Yarien Rodriguez

Ensemble

Ingela Schale Berghagen

Produktion
Dramatiker

Rasmus Lindberg

Regissör

Gustav Deinoff

Scenograf och ljusdesign

Sven Dahlberg

Ljuddesigner

Foad Arbabi

Kostymdesign

Johanna Lovén

Maskdesign

Linda Gonçalves

Jazzcoach och inspelat piano

Alexander Zethson

Rekvisitör och turnéledare

Anna Hammar

Regiassistent

Julia Stina Skoglund

Förlag

Draken Förlag

Fotograf

Gustav Ågerstrand