#lavandería
Teater Lavandería

En tvättstuga i ett stort hyreshuskomplex. Maskiner och människor som går sönder och lagas. Arga lappar som skrivs och historier som berättas.  Med Lavandería skapar Nachla Libre, manus och regi, ett sceniskt mångbottnat verk som genom att sätta fokus på ett mikrokosmos, lyckas fånga en hel värld.

En tvättstuga i ett stort hyreshuskomplex. Grannar som möts, vare sig de vill det eller inte. En tvättstuga som mittpunkt, samtalsrum och terapirum. Där urtvättade drömmar från överallt tumlar runt. Där alla och ingen får en röst för ett ögonblick. Ett rum där gemensamhet försiktigt skapas och vägar korsas. En tvättstuga. Eller kanske ett helt samhälle?

I Lavandería får vi bland annat möta Dalila, områdets hjärta och hjärna, den busiga Luz Fuego del Sol, den deprimerade Aurora, Feodor med tvångssyndrom, börshajen som inte kan tvätta och ungdomar som drömmer om kärlek. Har dom något gemensamt? Med tvättstugans kollektiva rum som utgångspunkt slängs vi in i en centrifug av världar som kolliderar. Vad händer när vi tvingas umgås på en gemensam plats, en plats vi inte valt men är beroende av? Vad händer när olika drömmar och erfarenheter läggs in i livets stora torktumlare och sammanstrålar?

Med sitt rika språk, sin humor och träffsäkerhet skapar Nachla Libre, manus och regi, ett sceniskt mångbottnat verk som, genom att sätta fokus på ett mikrokosmos, lyckas fånga en hel värld.

Lavandería är utvald till Unga Klaras mentorsprojekt, där regissörer får utrymme att utveckla sin konstnärliga process tillsammans med Unga Klaras två konstnärliga ledare Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi. Under 2020 inledde konstnären och poeten Nachla Libre sitt mentorsprojekt i regi som avslutas med publika redovisningar den 11-13 juni 2021 på Unga Klara.

Vi släpper ett mycket begränsat antal platser till de offentliga redovisningarna. Biljetterna kostar 50 kr/styck och inkluderar även en dryck och linschips.

Fakta

Urpremiär
11 juni 2021
Spelas för
Alla från 10 år och uppåt
Längd
ca 1 tim
Doreen Ndagire. Foto: Sofia Aedo Zahou.
Klas Lagerlund. Foto: Sofia Aedo Zahou.
Rita Lemivaara. Foto: Sofia Aedo Zahou.
Doreen Ndagire. Foto: Sofia Aedo Zahou.
Rita Lemivaara, Nina Rashid, Doreen Ndagire och Klas Lagerlund. Foto: Sofia Aedo Zahou.
Nina Rashid, Rita Lemivaara och Doreen Ndagire. Foto: Sofia Aedo Zahou.
Nina Rashid. Foto: Sofia Aedo Zahou.
Doreen Ndagire och Klas Lagerlund. Foto: Sofia Aedo Zahou.
Rita Lemivaara, Doreen Ndagire, Klas Lagerlund och Nina Rashid. Foto: Sofia Aedo Zahou.

Medverkande

Klas Lagerlund

Rita Lemivaara

Doreen Ndagire

Nina Rashid

Produktion

Manus och regi

Nachla Libre

Scenografi

Cassandra Lorca Macchiavelli

Kostymdesign och rekvisita

Camilla Frick Isberg

Musik

Nils ”Nisj” Svennem Lundberg

Ljusdesign

Johan Sundén

Grafisk form

Parasto Backman


Vill du se fler föreställningar?