Dansteater - Nypremiär 6 oktober 2022 För att jag säger det

I en miljö full av dans, tyll, färg och bus bearbetas childism som fenomen - diskriminering och fördomar mot barn. Är en barnrevolution möjlig? 

Unga Klara bjuder in till lek!

Ensemble och publik från tre år möts i ögonhöjd i föreställningen som bjuder på dans, tyll, färg och bus! Bakom den lekfulla ytan bearbetas childism som fenomen - diskriminering och fördomar mot barn. Är vi vuxna rädda för barnens kraft?

För att jag säger det är ett myllrande, storslaget verk där ensemblen arbetar fysiskt och flerspråkigt med inspiration av dans, konst och performance. Kanske är en barnledd revolution möjlig?

Efter en idé av Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, i regi av Farnaz Arbabi.

Gruppbokningar: skolor och andra grupper bokar via [email protected].

För pedagoger: Till denna föreställning erbjuder vi bildstöd, social berättelse och pedagogiskt material. Detta kan du ladda ner här.

VIP-kväll för pedagoger: Välkommen till en inspirerande kväll på Unga Klara. Läs mer här.

Fakta

Nypremiär
6 oktober 2022
Målgrupp
Från 3 år och upp
Längd
30 min
#förattjagsägerdet
Spela För att jag säger det - Trailer För att jag säger det - Trailer
För att jag säger det - Trailer
Bilder
Presscitat

Barnperspektivet slår kullerbytta och får mitt i snurren syn på vuxenvärldens tillkortakommanden. Det är faktiskt lite synd om vuxna och barnet ler överseende med vissheten att det, kanske, småningom vill hantera sin egen vuxenhet en aning annorlunda. Vi må hoppas. Och just nu hoppas jag att många, många vuxna följer med sina förskolebarn och ser ”För att jag säger det”. Den är nämligen en liten pärla.

Pia Huss, DN

Ämnet är angeläget och uppfordrande. Uppsättningen, i ordknapp, rörelsebaserad regi av Farnaz Arbabi och koreografi av Anne Jonsson, är alltigenom lekfull, associativ och i otvunget samspel med den livligt intresserade barnpubliken. Här gestaltas lättsamt och uppfinningsrikt över- och underordning och vuxnas maktmissbruk, liksom barns vanmakt och kreativa motståndsstrategier.

Karin Helander, SvD

En teaterföreställning skapas alltid tillsammans med publiken och essensen är det som uppstår i den där vibrerande bubblan mellan scen och publik. Här i Rinkeby skimrar den bubblan i alla de där underbart karamelliga färgerna.

Maria Edström, Expressen

Medverkande

Binyam Haile

Rita Lemivaara

Hui-Han Hu

Catrine Lundell

Anna Rauhala

Yarien Rodriguez

Karolina Mindell Kidanu

Rasmus Savic

Produktion
Idé

Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff

Regi

Farnaz Arbabi

Kostymdesign och Scenografi

Jenny Kronberg

Musik och Ljuddesign

Foad Arbabi

Ljusdesign

Johan Sundén

Mask och Perukdesign

Alexander Wernersson 

Dramaturg

Daniela Kullman

Rörelsecoach

Anne Jonsson

Textildesign

Ellen Dynebrink

Karolina Mindell Kidanu

Är du pedagog?

Det pedagogiska materialet har tagits fram av Unga Klaras pedagoger och är till för er som har sett eller ska se föreställningen med er grupp och vill arbeta vidare kring delar av pjäsens tematik tillsammans. Läs mer .