Teater De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Den publik- och kritikerrosade De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är tillbaka på Unga Klara - en science fiction-thriller om vänskap, framtidstro och om terrorns och fascismens mekanismer. En högaktuell berättelse av Augustprisbelönade Johannes Anyuru, i regi och dramatisering av Farnaz Arbabi.

Allt börjar med en misslyckad terrorattack. En av terroristerna överlever. Hon är en ung kvinna som hävdar att hon kommer från framtiden. En framtid där attacken lyckades och ledde till ett Sverige där fascism och våld delat befolkningen itu.

Några år efter attentatet besöker en författare den rättspsykiatriska anstalt där flickan är placerad. Författaren får höra en märklig berättelse om ett framtida Sverige, där överheten tvingar medborgarna att underteckna ett kontrakt. Bryter du kontraktet blir du placerad i ett läger för att assimileras. Om du försöker fly, dör du.

Flickans berättelse kryper in under huden på författaren. Tänk om hon talar sanning? Och om hon gör det - går framtiden att rädda?

Johannes Anyurus kritiker- och försäljningssuccé "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är en science fiction-thriller om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek. För dramatisering och regi står Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Hon ställer sig frågan: Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag?

På scenen ser vi Astrid Kakuli, Binyam Haile, Davood Tafvizian, Ester Claesson, Bianca Cruzeiro, Robin Keller och Tina Pour Davoy. Med musik av Mikael Karlsson.

Läs mer om föreställningen här.

Information med anledning av coronaviruset - läs mer här.

Fakta

Nypremiär
21 august 2021
Samproduktion
Unga Klara och Uppsala stadsteater
Målgrupp
Rekommenderas från 15 år
Längd
2 timmar och 40 min inkl. paus

- Det kräver ju verkligen sin kvinna att dramatisera den (Anyurus roman), som tur är har vi ju här en sådan kvinna - Farnaz Arbabi. Hon manövrerar skickligt det här materialet och har gjort en väldigt effektiv berättelse.

ANNA HEDELIUS, SVT KULTURNYHETERNA, 2020-10-30

Bashkim Neziraj, Astrid Kakuli. Foto Mats Bäcker.

- Farnaz Arbabi har både dramatiserat och regisserat texten och hon har plockat fram det sakliga ur Anyurus lyriska och gåtfulla roman. Gjort den tydlig och till något eget, även om intrigen är densamma, liksom människorna, miljön och den isande kontentan: någon gång ganska snart, i en av de möjliga framtider som vi lägger grunden till nu, kan Sverige se ut så här.

JENNY ASCHENBRENNER, SVD, 2020-10-30

- Farnaz Arbabi tar sig skickligt an en science fiction-dystopi om nationalism, extremism och rädsla. En mörk historia som slutar med ljust hopp.

ANNA HEDELIUS, SVT KULTURNYHETERNA, 2020-10-30

Davood Tafvizian. Foto Mats Bäcker.
Davood Tafvizian, Ester Claesson, Astrid Kakuli, Rita Lemivaara, Robin Keller, Nina Rashid. Foto Mats Bäcker. Hösten 21 ersätts Rita Lemivaara av Bianca Cruzeiro.
Astrid Kakuli, Robin Keller. Foto Mats Bäcker.
Astrid Kakuli, Ester Claesson, Nina Rashid, Rita Lemivaara. Foto Mats Bäcker. Hösten 21 ersätts Rita Lemivaara av Bianca Cruzeiro.

- Föreställningen innehåller många fina scener. Dervischdansen är fantastisk, pappan som säger till dottern ”Vi är en kärleksdikt”. Rädslan för medborgarkontrakt.

Birgitta Komaki, Kulturbloggen, 2020-10-31

- En stark värme och närvaro växer i ensemblen under kvällens gång, kontaktviljan och samtalslusten går nästan att ta på.

Maina Arvas, DN, 2020-10-30

- Ett ämnesmässigt självklart material för Unga Klara, nationell scen för barn och unga, som ofta sätter ljuset på rasism och normer, här i samarbete med Uppsala stadsteater och för en publik från 15 år.

Maina Arvas, DN, 2020-10-30

- De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en gripande påminnelse om hur illa det kan gå. En vass och rapp samtidskritik som ibland biter till och blir djupt berörande.

JENNY ASCHENBRENNER, SVD, 2020-10-30

Rita Lemivaara, Tina Pour Davoy. Foto Mats Bäcker. Hösten 21 ersätts Rita Lemivaara av Bianca Cruzeiro.
Robin Keller, Ester Claesson, Davood Tafvizian, Bashkim Neziraj, Astrid Kakuli, Tina Pour Davoy, Rita Lemivaara. Foto Mats Bäcker.
Robin Keller, Ester Claesson, Davood Tafvizian, Bashkim Neziraj, Astrid Kakuli, Nina Rashid, Rita Lemivaara. Foto: Mats Bäcker.
Nina Rashid, Astrid Kakuli. Foto Mats Bäcker.

- I grund och botten tycker jag att man har gjort något väldigt fiffigt. En present till ungdomarna.

JENNY TELEMAN, SR P1 KULTURNYTT, 2020-10-30

Astrid Kakuli, Nina Rashid. Foto Mats Bäcker.

- Ensemblen är lysande med tätt samspel.

Birgitta Komaki, Kulturbloggen, 2020-10-31

- Också en vänlig humoristisk ton får plats, med underbara insatser av enskilda skådespelare som var och en har sina stunder i denna verkligt tillgängliga och förstås angelägna föreställning.

JOSEPHINE ASKEGÅRD, ARBETAREN, 2020-10-30

- Nästan hela den långa första akten utspelar sig i den där seriebutiken. Den är oerhört fint och detaljerat uppbyggd, med fanzines, kartonger, dåliga provokativa konstböcker, intressant politisk konst, nytt och gammalt i en enda röra, i ett litet rum man tror på. Ett skräptempel. En jättefin ram till korta täta små scener gör just det som romanen gör, vrider på provokatörer, terrorister, aktivister och svennar och låter dem tala. Det är svart som kol, men låter också alla vara roliga, begripliga.

JENNY TELEMAN, SR P1 KULTURNYTT, 2020-10-20

- Skådespeleriet är väldigt fint, Tina Pour Davoys flicka är ett skälvande porträtt, sen har vi lättsamheter också, Robin Kellers olika porträtt och karikatyrer av serietecknaren och skolkuratorn och så vidare, de är underbara.”

ANNA HEDELIUS, SVT KULTURNYHETERNA, 2020-10-30

- Berättelsens två parallella lager får på Unga Klaras scen fysisk form. Nour/Annika har dubblerats i två skådespelare: Ester Claesson och Tina Pour Davoy som båda gör något självklart och självlysande av rollen, var och en på sitt sätt.

JENNY ASCHENBRENNER, SVD, 2020-10-30

Robin Keller, Astrid Kakuli, Ester Claesson. Foto Mats Bäcker.
Astrid Kakuli, Davood Tafvizian, Bashkim Neziraj, Tina Pour Davoy, Rita Lemivaara, Robin Keller, Ester Claesson. Foto Mats Bäcker. Hösten 21 ersätts Rita Lemivaara av Bianca Cruzeiro.
Bashkim Neziraj, Tina Pour Davoy. Foto Mats Bäcker.
Rita Lemivaara, Tina Pour Davoy, Robin Keller. Foto Mats Bäcker. Hösten 21 ersätts Rita Lemivaara av Bianca Cruzeiro.

- Robin Keller, Rita Lemivaara och Davood Tafvizian går in och ut ur birollerna. Särskilt Keller adderar sin slängiga humor, och Lemivaara gör bland andra flickans bästis med raffinerad tonårselegans.

MAINA ARVAS, DN, 2020-10-30

- Det är storslaget hur scenrummet vidgas och terrorns verkningar får ta bombastiska uttryck i form av projektioner, snurrande dervischdans och en upprepad utfodring med infernaliska skinkmackor.

Amelie Björck, Aftonbladet, 2020-10-30

#mödrarstårar
Spela Trailer för den filmade versionen av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar Trailer för den filmade versionen av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Trailer för den filmade versionen av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Medverkande

Ester Claesson

Astrid Kakuli

Robin Keller

Bianca Cruzeiro

Davood Tafvizian

Tina Pour Davoy

Binyam Haile

Produktion

Dramatisering och regi

Farnaz Arbabi

Dramaturg

Marie Persson Hedenius

Dramaturg

Jens Ohlin

Scenografi

Jenny Kronberg

Kostymdesign

Elin Hallberg

Musik

Mikael Karlsson

Ljusdesign

Johan Sundén

Maskdesign

Erika Nicklasson

Regiassistent

Emelie Karlsson

Rekvisitör och attributmakare

Sofia Andersson

Grafisk design

Parasto Backman

Rörelsecoach

Jackie Kleefield Cohn

Bokförlag

Norstedts

Teaterförlag

Draken Teaterförlag


De kommer att drunkna i sina mödrars tårar - för klassrummet

Ett pedagogiskt material för er pedagoger som har sett eller ska se föreställningen och vill använda er av pjäsen i klassrummet

Ladda ner pedagogiskt material

Vill du se fler föreställningar?