#mödrarstårar
Teater De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag?

När Unga Klara flyttar tillbaka till hemmascenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm hösten 2020 sker det med urpremiären av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, en dramatisering av Johannes Anyurus Augustprisbelönade roman med samma namn. För regi och dramatisering står Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare.

Unga Klara följer självklart myndigheternas rekommendationer att begränsa antalet publikplatser. Det betyder att det blir färre plaster i salongen än vanligt, så se gärna till att boka din biljett i tid så du inte blir utan! 

En kontroversiell konstnär ska göra ett framträdande i en bokaffär. Innan föreläsningen avslutats har mannen och besökarna i lokalen tagits som gisslan av tre ungdomar. Gisslandramat misslyckas och den enda överlevande gärningspersonen är en flicka som påstår sig komma från framtiden. Två år senare besöker en författare flickan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en märklig berättelse.

Johannes Anyurus roman "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är en science fiction-thriller om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater. Handlingen utspelar sig i en närliggande framtid där samhällsutvecklingen lett till en djupgående fascism, ett samhälle präglad av rädsla och segregation där delar av befolkningen fösts ihop i övervakade inhägnader och fråntagits sina medborgerliga rättigheter. Boken som kom ut 2017, blev en stor kritiker- och försäljningssuccé, belönades med Augustpriset och har översatts till en rad olika språk.

Dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, som tidigare har dramatiserat berättelser ur ett historiskt perspektiv, förflyttar sig nu in i det framtidsteoretiska. Genom en förstärkning och förlängning av samhällsutvecklingen hoppas hon kunna åskådliggöra nutiden. Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se framåt?

Fakta

Urpremiär
15 oktober 2020
Samproduktion
Unga Klara och Uppsala stadsteater
Målgrupp
Rekommenderas från 15 år
Längd
ca 2 timmar och 40 min

"De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är en dystopisk men ändå hoppfull bok, som briljant väver ihop parallella tidsuniversum till en skrämmande aktuell berättelse. Den gav mig gåshud när jag läste den och jag har inte kunnat sluta tänka på den sen dess. Att få arbeta med science fiction-genren på scen är också något av en dröm som går i uppfyllelse!

Farnaz Arbabi

Foto: Micke Sandström
Farnaz Arbabi. Foto: Mats Bäcker

Medverkande

Bashkim Neziraj

Ellen Nyman

Lancelot Ncube

Nina Rashid

Rita Lemivaara

Robin Keller

Sepideh Khodarahmi*
*praktikant från HSM 

Produktion

Dramatisering och regi

Farnaz Arbabi 

Scenografi

Jenny Kronberg

Kostymdesign

Elin Hallberg

Musik

Mikael Karlsson

Ljusdesign

Johan Sundén

Maskdesign

Erika Nicklasson

Grafisk design

Parasto Backman

Förlag

Norstedts


Biljetter

Torsdag Slutsålt
19:00
Unga Klara
Lördag Slutsålt
19:00
Unga Klara
Tisdag Slutsålt
19:00
Unga Klara
Onsdag Slutsålt
19:00
Unga Klara

Vill du se fler föreställningar?