Mötet mellan teater och skola : Inbjudan till en fortbildning för lärare

2020-09-29: Med utgångspunkt i den aktuella föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar arrangerar Unga Klara en fortbildning för lärare med två träffar den 5 och 19 november, som leds av teaterdramaturgen Anna Berg. Varmt välkommen!

I höst sätter Unga Klara upp föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, efter Johannes Anyurus bok. För regi och dramatisering står Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Med utgångspunkt i den aktuella föreställningen arrangerar Unga Klara en fortbildning för lärare med två träffar den 5 och 19 november, som leds av teaterdramaturgen Anna Berg. Genom den här fortbildningen vill Unga Klara ge dig som arbetar som pedagog olika ingångar och verktyg som du kan använda dig av när du pratar om och tolkar scenkonst tillsammans med dina elevgrupper efter er upplevelse. Varmt välkommen! 

  • Unga Klara bjuder på enklare mat och dryck.
  • Antal platser: 20 deltagare. Först till kvarn gäller. Anmälan är bindande.
  • Kostnad: 275 kr. I priset ingår fortbildning (2 tillfällen) samt biljett till föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Boka din plats hos Julian Vigil, pedagog Unga Klara, senast 22 oktober.


TRÄFF 1Torsdag 5 november
När: kl 17:00 – 21:40
Var: Akvariet på Unga Klara, Kulturhuset Stadsteatern

VADDÅ KONST?
När kan något kallas konst och vad ska vi ha den till? Hur matchar teaterbesöket skolans styrdokument och hur kan vi eftersamtala om en föreställning utan att förlora den individuella upplevelsen? En teoretisk introduktion om konstbegreppet och hur skolan på olika sätt kan ta sig an en konstnärlig upplevelse, varvat med samtal och egna tolkningar. Vi prövar tillsammans en analysmodell, en enkel guide för eftersamtal i klassrummet.

Bakom och på scenen: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Vi möter scenograf Jenny Kronberg och får höra om den konstnärliga processen från de första idéerna via skisser till den färdiga scenografin. Vad skapar berättelsen för rum – och vad gör rummet för berättelsen?

Föreställning: Vi ser De kommer att drunkna i sina mödrars tårar tillsammans.

Läs mer om föreställningen här.

TRÄFF 2: Torsdag 19 november
När: kl 17:00 - ca 20:00
Var: Akvariet på Unga Klara, Kulturhuset Stadsteatern

KONSTUPPLEVELSE – OCH SEN DÅ?
Gemensamt analyssamtal om föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Vad gav föreställningen just dig? Vi testar en modell för eftersamtal och ger exempel hur den kan byggas om till workshops – mindre snack och mer verkstad!

Vi avslutar med samtal om konkreta möjligheter, styrkor och svårigheter när skola och scenkonst ska mötas.


Anna Berg är frilansande teaterdramaturg och har arbetat på bland annat Riksteatern, Unga Dramaten och Backa Teater. Hon har flerårig erfarenhet av analyssamtal och workshops tillsammans med barn och vuxna och har skrivit broschyren "Prata scenkonst" för Regionteater Väst. För Riksteatern föreläser hon och håller i samtal enligt modellen En väv av tecken. Tillsammans med Backa Teater håller hon fortbildningskursen "Lärare ser på scenkonst" i Göteborg.