För pedagoger Mötet mellan teater och skola

Vi ger oss på de allvarliga ämnena i lust- och lekfull form: kombinerar tungt och lätt, forskar, ifrågasätter - provar! Kom och gör teater med oss!

Med din grupp eller klass

Dramaövningar, diskussionsfrågor och projektidéer

Pedagogiskt material

Arbeta nära oss

Teatern är öppen för er! Kom med in i processen.

Mer om Skapande skola

Boka med Kulan

Inom Stockholms stad kan du få subventionerade biljettpriser.

Läs mer och boka

Boka med scenkonststöd

Med stöd från Region Stockholm, subventioneras skolpriserna för alla skolor inom regionen.

Mejla oss så berättar vi mera!

Före pjäsen

Innan ni kommer till teatern så kan ni delta i processen som referensgrupp eller provpublik. Inför att ni ska komma och se en föreställning kan ni alltid höra av er om ni har frågor om att exempelvis kunna ta med matsäck - vad som, vi är här för er!

Aktuella föreställningar

Tänk på

  • Välj pjäs efter ämne och målgruppsålder
  • Vi öppnar 30 min innan föreställning
  • I foajén tas ni om hand av våra publikvärdar

Före premiär - var provpublik

Provpubliken är viktigt för oss att utveckla något nytt gentemot. Sista veckan inför premiär har vi genrep. Till varje genrep bjuder vi in provpublik till att se föreställningen gratis. Om ni vill vara provpublik, hör av er till [email protected] eller ring oss på 073-898 79 39.

Seminarium för lärare

Två gånger om året bjuder vi lärare och skolpersonal på ett dag- eller kvällsseminarium på Unga Klara. Det är ett tillfälle för oss att kunna utbyta tankar och erfarenheter samt utvärdera vårt arbete gentemot skolan.

Upplägg för lärarseminarium

Vi bjuder på mat och dryck samt en föreläsning knuten till det aktuella projektet på Unga Klara. Vi informerar er om våra projekt, introducerar säsongens tematik och visar också utdrag av pjäsen vi har på gång.


På teatern

Scenkonst uppstår i mötet mellan scen och publik. En behöver verkligen inte sitta knäpptyst. Du får gärna leva dig in det som händer på scen - och reagera!

Inför ditt besök

Tänk på

  • Hos oss tar skådespelare och foajévärdar hand om publiken
  • Som pedagog kan du ta ett steg tillbaka och se föreställningen
  • Mobiler ska vara avstängda eller i flygplansläge i scenrummet

Efter föreställningen

Unga Klara har ofta eftersamtal med publiken efter föreställningarna. Dessa kan vara som en förlängning av pjäsen eller som en egen del efter föreställningens slut. Några gånger har vi regissör, dramatiker eller koreograf som deltar i samtalet, andra gånger en föreläsare. De flesta gånger är det ensemblen själv som sköter samtalet med publiken. När ni sedan är tillbaka på förskolan eller skolan så finns alltid vårt pedagogiska material till hands med tips på hur ni kan arbeta och prata vidare utifrån vad ni har sett tillsammans.

Uppföljning av varje pjäs

Till varje pjäs finns ett specifikt pedagogiskt material som tagits fram av vår pedagog Julian Vigil, tillsammans med det konstnärliga teamet. Där hittar du olika övningar och praktiska tips på hur du kan arbeta vidare utifrån pjäsens teman med dina elever eller förskolegrupp. Här finns vårt pedagogiska material.

När ni har sett en pjäs

  • Följ upp tankar och reaktioner
  • Det pedagogiska materialet innehåller övningar, diskussionsfrågor och tips
  • Välj något eller några av pjäsens teman att fördjupa er i

Mer för skolor och pedagoger

Skapande skola-projekt med Unga Klara

2021-03-15: Unga Klara genomför det digitala Skapande skola-projektet Alla jag kan vara tillsammans med elever i mellanstadiet på skolor i Stockholm under mars 2021.

Välkommen till Salong: Om samtalet efter scenkonstupplevelsen

2021-03-08: På Unga Klaras salongssamtal den 31 mars kl 19-20 får vi träffa teaterdramaturgen Anna Berg, som har skrivit det pedagogiska materialet kopplat till föreställningen De…

Fördjupa kulturupplevelsen i klassrummet!

Unga Klara och Kulan arrangerar en digital fortbildning för lärare med två träffar den 3 och 16 mars, som leds av teaterdramaturgen Anna Berg. Varmt välkommen!

Ta del av SALONG: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Nu kan du titta på en inspelning av Unga Klaras salongssamtal mellan författaren Johannes Anyuru och regissören Farnaz Arbabi som gick av stapeln den 27 januari och lockade över…

Boka en skolvisning av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Boka den streamade versionen av Unga Klaras succéföreställning. Eftersamtal med Unga Klaras pedagog och skådespelare ingår.

Intervju på spanska med Unga Klaras pedagog Julian Vigil

Vad gör egentligen en pedagog på Unga Klara? Åttaåriga Laura Vigil intervjuar Julian Vigil om arbetet som pedagog - på spanska.

Skapande skola

Skapande skola-projekt är ett av våra sätt att arbeta nära pedagoger, skolklasser och förskolegrupper under en längre tid. Gemensamma dramaövningar och workshops kring föreställningarnas tematik…

Pedagogiskt material

Det är min önskan att materialet blir en inspirationskälla för er. Jag hoppas att du hittar dramaövningar, projektidéer och diskussionsfrågor som väcker ditt och förskolegruppens eller…

Teater i skolan

Boka någon av Unga Klaras omtyckta, kritikerrosade klassrumsföreställningar!