Nyheter : Välkommen till Salong: Ett samtal om barnperspektivet

2021-03-31: Den 27 april kl 19-20 är du välkommen till ett Unga Klara salongssamtal via Zoom med Suzanne Osten och Ann-Sofie Bárány. Samtalet kommer bland annat att handla om föreställningen Buster Keaton på månen, som repeteras på Unga Klara just nu och som regisseras av Suzanne Osten. Ann-Sofie Bárány är dramatiker och följer och skriver om den konstnärliga processen. Hur går det egentligen till när en föreställning repeteras fram i vad som kallas för Unga Klara-metoden?

I Unga Klaras digitala salongssamtal den 27 april kl 19-20 träffar vi regissören Suzanne Osten och dramatikern Ann-Sofie Bárány. Vi kommer bland annat att prata om barnperspektivet utifrån en konstnärlig arbetsprocess. Hur går det till när en föreställning repeteras fram i vad som kallas för Unga Klara-metoden? Kan allt spelas för barn?

I samtalet utgår vi från den aktuella föreställningen Buster Keaton på månen, skriven av Gunilla Linn Persson. Repetitionerna pågår för fullt och den 20 augusti är det premiär. Mer information om föreställningen finns på Unga Klaras hemsida här.

Buster Keaton på månen regisseras av Suzanne Osten. Ann-Sofie Bárány följer och skriver om den konstnärliga processen. Läs gärna Ann-Sofies krönikor på vår hemsida här!

Salongssamtalet leds av Cajsa Wittboldt, projketledarstudent från Kulturverkstan med praktik på Unga Klara.

Samtalet sker på den digitala plattformen Zoom. Du som deltar är välkommen att ställa dina frågor i chatten. Det är kostnadsfritt att delta men förbokning krävs. Märk ditt svar med "Salong 27/4" i ämnesfältet, tack!

Se till att säkra din plats med en anmälan, salongssamtalet har ett begränsat antal platser! Du bokar genom att skriva till: [email protected]. Vi skickar vi Zoom-länken till dig dagen innan.

Det finns även möjlighet att se det inspelade samtalet i efterhand på vår hemsida.

Varmt välkommen!

Suzanne Osten är Unga Klaras grundare och är utöver sitt arbete som regissör verksam författare och dramatiker. Suzanne är en ledande pionjär inom utvecklingen av teater för barn och unga och har dessutom varit professor i regi på Dramatiska Institutet mellan 1995-2009. Hon har även skrivit böcker, pjäser och filmmanus. För sitt arbete har hon blivit tilldelad ett flertal utmärkelser och priser. Suzanne grundade en av Sveriges första fria teatergrupper, Fickteatern. Tillsammans med Margareta Garpe skrev de bland annat Tjejsnack (1971) och Jösses flickor (1974). Det var i frigruppen som hennes regibana tog sin början. Läs mer om Suzanne här!

Ann-Sofie Bárány är dramatiker, librettist och psykoanalytiker samt verksam dramaturg, pedagog och föreläsare. 2006 debuterade Ann-Sofie med pjäsen Babydrama, den första av en rad samarbeten med Suzanne och Unga Klara. Senaste pjäsen på Unga Klara var Alltet, som sattes upp 2016Utöver samarbetet på Unga Klara har hon skrivit pjäser som visats på Dramaten, Göteborgs Stadsteater och Stockholms Stadsteater. Ann-Sofie var verksam som forskare vid Teater- och dansvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet 2007–2010. Pjäser i urval: Tröstar jag dig nu? (2009), Jag vill få vara mamma (2012) och Fenix (2018). Läs mer om Ann-Sofie här!


Suzanne Osten återvänder 2021 till Unga Klara med Buster Keaton på månen, en pjäs av Gunilla Linn Persson, om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. Det är en slapstick om en vanlig dysfunktionell familj och en brutal, men väldigt rolig berättelse. Urpremiär den 20 augusti! Biljetterna släpps senare i vår. Läs mer här.


Bilden: Suzanne Osten, Ann-Sofie Bárány och Cajsa Wittboldt. Foto: Roger Stenberg, Ingrid Borggren, Jonna Johannesson.