Nyheter : Unga Klaras grundare Suzanne Osten återvänder med Buster Keaton

2020-09-14: I augusti 2021 blir det urpremiär för Buster Keaton på månen, av Gunilla Linn Persson, i regi av Suzanne Osten - en familjeföreställning fylld med slapstick för alla från 8 år. Om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri.

Suzanne Osten kommer tillbaka till Unga Klara hösten 2021 med en pjäs av dramatikern Gunilla Linn Persson om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. Buster Keaton på månens baksida är en dråplig och drastiskt språklig föreställning, fylld med slapstick.

Gunilla Linn Persson har skrivit en pjäs om hur två barn överlever i en familj där föräldrarna inte förmår att vara föräldrar. Berättelsen vävs samman med filmstjärnan och komikern Buster Keatons barndom. Buster var bara tre år gammal när han började uppträda tillsammans med sina föräldrar i ett vaudeville nummer där Buster föreställde ett olydigt barn som fadern kastade runt, in i kulisserna, ned i orkesterdiket och ibland ut i publiken. Det sägs att det var Busters gudfar, utbrytarkungen Harry Houdini som gav honom smeknamnet "Buster".

I föreställningen Buster Keaton på månens baksida får du träffa både Buster Keaton och Harry Houdini.

- Buster Keaton var en idol för mig som barn, berättar författaren och dramatikern Gunilla Linn Persson. - Vi var en bråkig familj, min lillebror ställde till det och jag medlade. Var rolig. Många barn växer upp så i familjer som är fysiska. Jag skrev lite om Buster och sände till min brevvän Suzanne Osten och hon skrev tillbaka: ’Ge mig pjäsen!’ På den vägen är det.

- Gunilla och jag gjorde föreställningen Delfinen för Unga Klara 1992 och sedan dess har vi haft en dialog, säger Suzanne Osten. - Begreppet familj och barnet har alltid intresserat mig! Humor är en annan passion. Dessutom känns det mer än självklart att tacka ja till att jobba på Unga Klara som Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi har utvecklat till en modern teater om barndom i Sverige.

- Vi är riktigt stolta över att Suzanne kommer tillbaka till Unga Klara och ser fram emot hur hennes konstnärskap kommer att möta och utveckla Unga Klara av idag, säger Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, Unga Klaras två konstnärliga ledare. - Det är utan överdrift vi säger att mästaren nu återvänder hem, och för teaterns personal och publik är det här en stor gåva och möjlighet!

Sedan Suzanne Osten lämnade Unga Klara som konstnärlig ledare 2014, har hon bland annat verkat som barnfilmsambassadör på SFI, regisserat film och varit frilansregissör på bland annat Dramaten. Med Buster Keaton på månens baksida återvänder Osten för första gången till Unga Klara som frilansregissör, efter att hon lämnade över den konstnärliga ledningen till Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff för sju år sedan.

Susanne Osten har redan inlett arbetet med Buster Keaton på månens baksida tillsammans med dramaturgen Erik Uddenberg. Musiken och ljudbilden utvecklas samtidigt under ledning av Maria Johansson Josephsson och Robin Af Ekenstam. Scenografen Rikke Juellund skissar på en storslagen scenografisk kakafoni, som rumsligt kommer att gestalta den dysfunktionella familjen. Och cirkusträning pågår inför föreställningens slapsticks koreograferade av Rikard Hasslinger.

På Kulturhuset Stadsteaterns öppningshelg den 18-20 september medverkar Unga Klara med ett flertal programpunkter. Suzanne Osten berättar om Buster Keaton på månens baksida lördag 19 september kl 11:10-11:35 och kl 12:00-12:30. Läs mer här.
Anmäl dig till presentationerna via epost [email protected].

Suzanne Osten är en av de ledande pionjärerna inom utvecklingen av teatern, med ett särskilt fokus på barn och unga. Hon har regisserat nyskapande teater för både vuxna och barn och höjt statusen på barnteater såväl i Sverige som internationellt. Hon grundade Unga Klara 1975, då som en del av Stockholms stadsteater. 2009 blev Unga Klara en självständig teater. 2014 lämnade Osten över det konstnärliga ledarskapet till Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff och teatern är sedan 1 januari 2018 nationell scen för barn och unga.


BUSTER KEATON PÅ MÅNEN
Urpremiär på Unga Klara 20 augusti 2021
En familjeföreställning från 8 år

Medverkande: Gustav Deinoff, Siri Hamari, Parwin Hoseinia, Maria Johansson Josephsson, Klas Lagerlund och Dijle Neva Yigitbas.

Av: Gunilla Linn Persson
Regi: Suzanne Osten
Dramaturg: Erik Uddenberg
Scenografi och kostymdesign: Rikke Juellund och Annika Tosti
Maskdesign: Linda Gonçalves
Musik: Maria Johansson Josephsson
Ljusdesign: Torkel Blomkvist
Koreografi: Rickard Hasslinger
Ljuddesign: Robin af Ekenstam
Regiassistent: Josefin Wulff
Attributmakare: Sofia Andersson
Grafisk design: Studio Parasto Backman
Processforskare: Ann-Sofie Bárány
Repetitionsobservatör: Rasmus Lindgren (Backa Teater)
Förlag: Teater & Musik