Navigation

← Nyheter Unga Klara på Scenkonstbiennalen 2021

2021-04-21: Scenkonstbiennalen har nu släppt programmet för årets semidigitala event som äger rum 18-21 maj. Programmet är gratis och öppet för alla! Unga Klara medverkar med den juryutvalda föreställningen För att jag säger det och med tre andra programpunkter.

Scenkonstbiennalens urvalskommittén skrev så här i sin motivering när För att jag säger det valdes ut till årets biennal:

"Engagerande och energiskt tar Unga Klara med oss på en resa som visar hur vuxna utövar makt över barn. Uttrycket är tydligt och starkt fysiskt och mötet med publiken av allra bästa slag, barnen är med direkt. Både som åskådare och i slutet som delaktiga i rörelserna på scenen. Spelet är lyhört, respektfullt och lockande, helt enkelt underbart att få följa med i."

För att jag säger det, efter en idé av Unga Klaras konstnärliga ledare Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi, och i regi av Farnaz Arbabi, är en storslagen och flerspråkig föreställning för de mindre barnen (3-5 år och uppåt) som tar sin inspiration från dans, konst och performance.

Är en barnledd revolution möjlig? Barn är den grupp i samhället som har minst makt över sina egna liv. Hur skulle samhället kunna se annorlunda ut? För att jag säger det handlar om childism - diskriminering och fördomar mot barn, och tar avstamp i den senaste forskningen kring vuxnas makt och barns motståndsstrategier. Tänk om trotsigheten är civil olydnad?

Under Scenkonstbiennalen 10-20 maj 2021 kan du se en digital version av För att jag säger det från 2019. Läs gärna mer om föreställningen här.

Och du såg väl att Scenkonstbiennalen 2021 är gratis och öppen för alla?!

Läs mer om Scenkonstbiennalen 2021 här.

Här finns alla de utvalda föreställningarna som visas på biennalen.

Se hela biennalprogrammet här.

3 programpunkter med Unga Klara på Scenkonstbiennalen 2021:

18 maj kl 18:15-19:00
För att jag säger det - föreställningssamtal.
På biennalens första dag, onsdagen den 18 maj kl 18:15, kan du streama ett föreställningssamtal om Unga Klaras föreställning För att jag säger det.

För att jag säger det var en av fyra föreställningar som ingick i Unga Klara On Tour 2019 och som turnerade i hela Sverige samt till New York, Johannesburg och Beijing. I detta föreställningssamtal berättar delar ur ensemblen och det konstnärliga teamet om sina erfarenheter av arbetet och svarar på frågor om föreställningen. Hur skapades den? Hur var den att spela? Hur togs den emot av publiken? Medverkar gör skådespelarna Klas Lagerlund, Nina Rashid och Rita Lemivaara samt Farnaz Arbabi, regissör och en av Unga Klaras konstnärliga ledare.

Ta del av samtalet i efterhand här.

20 maj kl 12:00-13:00
Ungas behov av scenkonst under och efter en pandemi -
seminarium.
Torsdagen den 20 maj kl 12:00 kan du ta del av seminariet Ungas behov av scenkonst under och efter en pandemi, som arrangeras av Unga Klara, Backa Teater och Regionteater Väst.

Nedstängningen av kulturen riskerar att få förödande konsekvenser för barn och unga, inte minst vad gäller deras rättigheter till konst och delaktighet i det offentliga samtalet. Hur påverkar det unga att en hel generation blir utan levande kultur? Hur ser unga på framtiden och deras tillgång till scenkonst i och utanför skolan? Vad säger de själva?

Medverkar gör Amanda Lind, kultur- och demokratiminister, Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket, och Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärlig ledare samt gymnasieeleverna Eliot Gustavsson, Daniella Safakho och Saga Wilhelmsen. Moderator är Erika Isaksson, informatör på Backa Teater.

Ta del av samtalet i efterhand här.

20 maj kl 19:00-20:00
Childism - diskrimering och fördomar mot barn
- seminarium.
På torsdag kväll den 20 maj kl 19:00 är det dags för seminariet Childism - diskrimering och fördomar mot barn, som arrangeras av Unga Klara.

Seminariet tar avstamp i Unga Klaras föreställning För att jag säger det.  I boken "Childism" av den amerikanska psykoterapeuten Elisabeth Young-Bruehl, hävdar hon att barn är den grupp i samhället som har minst makt över sina egna liv. I denna panel – bestående av skaparna till föreställningen samt barnexperter och statsvetare – handlar samtalet om barns situation i samhället idag, i Sverige såväl som i världen. Från Unga Kara medverkar Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi, konstnärliga ledare, och de samtalar med Hanin Shakrah, Antidiskrimeneringsbyrån i Uppsala samt Patrick Konde, sakkunnig på organisationen Friends.

Ta del av samtalet i efterhand här.

Bilden är från För att jag säger det. Foto: Anna Drvnik.