Nyheter : Unga Klara på DN Kulturdebatt: Befria ungkulturen från vinstdrivna algoritmer!

2021-02-18: Nedstängningen av kulturen riskerar att få förödande konsekvenser för en hel generation barn och unga. Därför bör icke-kommersiella digitala mötesplatser skapas i offentligheten, skriver Unga Klaras ledartrio Stefan Hansen, Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I Dagens Nyheter Kulturdebatt publiceras idag, torsdag 18 februari 2021, en debattartikel signerad Unga Klaras ledning, där Stefan Hansen, vd, Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, konstnärliga ledare, tar ställning mot kapitaliseringen av barn och ungas (digitala) mötesplatser och uppmanar till en rejäl kulturinjektion för barn och unga.

"Det är dags att kulturpolitiken utvecklar förutsättningarna för digitala offentliga platser, lika fria från kapitaliserande syften som ett kommunalt folkbibliotek. Annars kommer vi att se kraftigt ökade kulturella klassklyftor."

Unga Klaras ledartrio Stefan Hansen, Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff skriver att barn och ungas röster och uttryck riskerar att tystas när verksamheter och offentliga platser är stängda och begränsade, som t ex kulturhus, bibliotek, konsthallar och scenkonstinstitutioner, eller ambulerande scenkonstverksamheter. Nyligen släppta rapporter visar att barn och ungas psykosociala hälsa försämrats av isolering och avsaknad av stimuli. Möjligheten att möta en alternativ vuxen, det vill säga en vuxen som varken är förälder, lärare eller övervakare, är för närvarande nästintill obefintlig.

"Alla vuxna som arbetar med kultur för barn – ansvariga politiker, tjänstemän, skolpersonal och konstnärer – måste nu kraftsamla för att möjliggöra smittsäkra konstupplevelser och samtal för och med barn och unga, även under en fortsatt pandemi. Då behövs icke-kommersiella digitala verktyg och plattformar."

"Oavsett hur och när publikrestriktionerna hävs, kommer salongerna behöva öppnas upp stegvis. Detta innebär i realiteten att barn och ungas tillgång till levande konst framöver kommer att tillgodoses på ett allt för långsamt och odemokratiskt sätt. Kulturskulden tickar för varje inställt kulturevenemang. Vi måste satsa på en rejäl kulturinjektion för barn och unga."

Läs artikeln i DN här.

På bilden: Stefan Hansen, Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi. Foto Märta Thisner.