Nyheter : Möt Unga Klara på Bibu!

2022-05-17: Film, workshop och samtal - träffa oss på Bibu!

Publik- och kritikersuccén Buster Keaton på månen, av Gunilla Linn Persson och i regi av Suzanne Osten, är uttagen till årets upplaga av Bibu och under festivalen visas en inspelad version av föreställningen på biograf. Inför visningen hålls ett introduktionssamtal med representanter från produktionen samt samtalsledare från den svenska urvalsjuryn. Unga Klara medverkar också under festivalens program med både seminarium och workshops - hoppas vi ses där!

Buster Keaton på månen - inspelad version

Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med en pjäs av Gunilla Linn Persson om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. Det är en rolig, rörande och brutal föreställning med levande och nyskriven musik av Maria Johansson Josephsson. En slapstick i många lager för hela familjen!

Juryns motivering:
Scenkonst så välkomponerad att slutprodukten blir någonting mer än sina beståndsdelar. Samspelta skådespelarprestationer med excentrisk energi i en våldsam värld som är större än livet självt. Att skildra barnmisshandel via slapstick är ett både djärvt och effektfullt grepp. En intensiv teaterupplevelse som bokstavligt talat både ger en käftsmäll och ett slag i magen.

Denna produktion är representerad på biennalen med en inspelad version av föreställningen som visas på biograf. Inför visningen är det ett introduktionssamtal med representanter från produktionen samt samtalsledare från den svenska urvalsjuryn. Efter visningen finns det möjlighet till frågor.

Maria Johansson Josephsson som komponerat musiken, skrivit texterna, sjunger alla röstliga delar i produktionen samt spelar alla klaviaturer i föreställningen. I samband med biennalen i Helsingborg kommer Maria Johansson Josephsson och Robin af Ekenstam, som spelar trummor och slagverk samt spelat in och producerat musiken, att releasa föreställningsmusiken på cd, med titeln Songs for Houdini. Besökare av den inspelade version av Buster Keaton på månen erbjuds också ett exemplar av cd-skivan.
Läs mer här.

Att arbeta med ett barnperspektiv - Workshop:
onsdag 18/5 kl. 17:00-20:00

I denna workshop går vi praktiskt in för att hitta barnperspektivet – och använda det när vi arbetar med teater för barn. Med övningar kring minnen och erfarenheter från den egna barndomen får vi insikter om vad som kan göras viktigt, och möjlighet att mer direkt relatera till unga. Hur skapar vi narrativ som går bortom klichéer eller invanda föreställningar, och berättar mer direkt och ärligt utifrån barnets synvinkel?
Medverkande: 
Gustav Deinoff - konstnärlig ledare Unga Klara, regissör, dramatiker
Erik Uddenberg - dramaturg, dramatiker
Läs mer här.

Funkisscen.nu:
fredag 20/5 kl. 11:00-12:30

Med projektet Funkisscennu öppnar Unga Klara sina dörrar för publik och scenkonstnärer med funktionsvariationer. Projektet omfattar tre produktioner. Det börjar bli dags att ta vara på erfarenheterna. Vad har vi lärt oss? Vad behöver vi lära oss mer?
Medverkande: 
Gustav Deinoff - konstnärlig ledare Unga Klara, regissör, dramatiker
Dalija Acin Thelander - koreograf
Erik Uddenberg - dramaturg, dramatiker
Delar av Tumas ensemble medverkar via länk
Läs mer här.

Konsten att skrämma barn, med Suzanne Osten:
lördag kl. 21/5 13:00-14:00

Suzanne Osten har mött barn som sett Buster Keaton på månen i ett försök att förstå hur en föreställning landar i sin publik. Resultatet av hennes undersökning kommer att presenteras på Unga Klara senare. I detta förseminarium diskuterar hon med andra om forskningsläget kring barns upplevelse av konst och teater.
Medverkande:
Suzanne Osten - regissör, dramatiker, författare
Erik Uddenberg - dramaturg, dramatiker
Samt ytterligare en forskare
Läs mer här.


Det magiska mötet:
lördag 21/5 kl. 15:00-16:00

Hur spelar vi teater för barn? De flesta av oss har både fruktansvärda och fantastiska minnen av att spela för barn. Vad är det som gör att det går rätt eller snett? Hur skapar vi de bästa förutsättningarna för att vara närvarande i kontakten med vår publik?
Medverkande:
Gustav Deinoff- konstnärlig ledare Unga Klara, regissör, dramatiker
Erik Uddenberg- dramaturg, dramatiker
Buster Keatonensemblen
Läs mer här.

-----------------------

Ps! Hett tips till dig som besöker Bibu!

Om du har vägarna förbi Malmö ska du inte missa Brinn, av Elmira Arikan och Farnaz Arbabi, som har urpremiär 19 maj och spelar fram till 31 maj på Bryggeriteatern.

Biljetter hittar du här!


På huvudbilden: Erik Uddenberg, Suzanne Osten och Gustav Deinoff. Foto Mats Bäcker.

Foto Buster Keaton på månen: Sara P Borgström.