Nyheter : Unga Klara i scenkonstbilagorna!

2020-09-27: I Dagens Nyheters och Svenska Dagbladets scenkonstbilagor, som guidar till säsongens uppsättningar, skriver båda tidningarna om Unga Klaras föreställningar.

Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet skriver om Unga Klaras föreställningar och teaterns verksamhet i hösten scenkonstbilagor, som publicerades den 24 september. Kulturjournalisten Lars Ring skriver för Svenska Dagbladets räkning och intervjuar Farnaz Arbabi, Gustav Deinoff och Stefan Hansen. I Dagens Nyheter är det journalisten Ingrid Borgström som är nyfiken på De kommer att drunkna i sina egna tårar och ställer frågor till Farnaz Arbabi och skådespelaren Astrid Kakuli.

Läs artikeln i Svenska Dagbladet här.

Se ett filmat inslag för SvD här.

Läs artikeln i DN här - för prenumeranter.

- Unga Klara är en viktig aktör på scenkonstområdet. Vilket är angeläget på flera plan eftersom man sprider arbetsmetoder, syn på processen och innehållet med sin blandning av lust och undersökandet av samtidsproblematik.

Lars Ring, Svenska Dagbladet

- Undertecknad fanns på plats när Svenska ambassaden och kulturattachén Mathias Lafolie förra året ordnade en sejour för svensk teater på olika Pekingscener. En reading av ”Girls will make you blush” genomfördes, om hur unga kvinnor förhåller sig till sitt kön. En stark text av Åsa Lindholm som lästes omgiven av ljummen natt, och av en stat där sexualitet varken får eller kan diskuteras eller skildras.

Lars Ring, Svenska Dagbladet

– Vi odlar arvet efter Suzanne med förnyelse. Vi ska spela teater om det allra viktigaste och göra livsbejakande teater även om svåra, farliga och obekväma frågor.

Stefan Hansen om Unga Klaras verksamhet, intervjuad av Lars Ring, Svenska Dagbladet

– Jag blev helt uppslukad av boken, säger Farnaz Arbabi. Av Anyurus speciella blandning av diskussion om främlingsfientlighet och integration, dystopisk framtidsskildring och science-fiction. Texten är så rik, den utgår från ett nu och skildrar sedan två möjliga framtidsscenarier, där ett av dem leder till en polisstat.

Farnaz Arbabi om romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, intervjuad av Lars Ring, Svenska Dagbladet

- Anyurus bok var som en profetia. Vad händer i samhället efter ett terrorattentat? Vad händer med människors rädsla? Om man skulle dra den rädslan till sin spets, vad vore den värsta mardrömmen för ett samhälle?

Ingrid Borggren, Dagens Nyheter

-- Boken träffade mig mitt i den rädsla jag befann mig i och de funderingar jag hade då. Sedan är det också ett otroligt vackert språk.

Farnaz Arbabi om De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, intervjuad av Ingrid Borggren, Dagens Nyheter

- Jag läste också boken när den kom och såg en film framför mig. När jag hörde att Farnaz ville göra teater av den tänkte jag att det skulle vara helt omöjligtt. Men jag tycker verkligen att du på ett så smart sätt lyckats med det, och med att använda teaterns möjligheter.

Astrid Kakuli om De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, intervjuad av Ingrid Borggren, Dagens Nyheter