Nyheter : Parwin Hoseinia uppträder för niorna på Olaus Petri Skola i Örebro

2020-08-18: Unga Klaras Parwin Hoseinia kom till Örebro som ensamkommande flyktingbarn när hon var 3,5 år och har vuxit upp i staden. När det kom en förfrågan från ett nystartat högstadium som önskade sig en inspirerande föreställning för att peppa eleverna tyckte Parwin att det var en väldigt bra idé.

Unga Klara fick en förfrågan att komma till Olaus Petri Skola City i Örebro den 18 augusti för att inspirera och motivera  eleverna i klass 9 på högstadiet inför det kommande läsåret. Tanken var att göra en kick-off som fokuserar på Unga Klaras skådespelare Parwin Hoseinias liv och hennes resa in i scenkonstens värld, som verkligen inte varit självklar. Parwin Hoseinia föddes 1986 i diktaturens Iran. Hennes föräldrar var politiskt aktiva och såg sig tvungna att skicka Parwin ensam Sverige när hon var 3,5 år gammal. Parwin kom till Örebro där blev kvar och växte upp. Idag är hon utbildad musikalartist och dansare vid Balettakdemien i Göteborg och Stockholm och har jobbat som dansare i bl.a. Idol. Sedan 2018 arbetar hon på Unga Klara. Föreställningen visas exklusivt för elever och lärare på den nya skolan Olaus Petri Skola 7-9 City. Medverkar gör Parwin Hoseinia, Julian Vigil, pedagog på Unga Klara, samt dramatikern Johanna Emanuelsson.

Vad är det för föreställning ni ska göra, Parwin?
- Den röda tråden i föreställningen är mitt liv, från när jag kom till Örebro som ensamkommande barn från ett krigshärjat land, till där jag är idag, som skådespelare, musikalartist och dansare.

- Det blir en mix av föreställning, föreläsning och sommarprat med inslag av sång och musik som följs upp av fråge- eller snackstund med eleverna och en workshop. Det kommer att handla om motstånd, orättvisor, vilja och hopp!

- Jag tycker att detta är extra kul, för jag älskar Örebro och nästan allt som den vackra staden med världens finaste slott gett mig.

Varför är det viktigt att göra den här föreställning för OP Skolan City?
- Många elever känner sig vilsna inför alla val de måste göra inför gymnasiet  och framtiden. De vet kanske inte vem de ska prata med. Jag är där för att säga att skolan och betyg är viktiga - men de betyder inte allt. Det är inte alltid avgörande vilka betyg du får. Och om du har valt fel utbildning eller om din familj väljer en väg åt dig som inte känns rätt, så kan du byta!

- Elever från krisdrabbade och kritiserade högstadieskolor behöver veta att det finns möjligheter. Jag brinner för dem precis som min älskade danslärare Monika på Risbergska gymnasiet i Örebro brann för mig. De ska veta att de är lika viktiga som innerstadens barn, och att även om man inte blir fotbollsproffs eller världskänd popartist så kan man bli NÅGOT. För de lever redan och alltså betyder de redan något för oss alla och ÄR redan något, men de kanske inte vet riktigt vad ännu. Säkert har de fler talanger än vad de själva och omgivningen förstår.

- Även om vi från Unga Klara bara kommer på besök en dag och sedan lämnar igen, så hoppas vi att det ger hopp och inspiration till eleverna att satsa och att hoppas våga och drömma. Men det viktiga är att skolan fortsätter det långsiktiga arbetet som krävs.


På bilden: Julian Vigil, pedagog, Johanna Emanuelsson, dramatiker och Parwin Hoseinia, skådespelare.