← Nyheter Unga Klara genomför sin största internationella satsning någonsin

Tillsammans med 14 andra teatrar i 10 länder genomför Unga Klara The Childhood Project, urpremiär 2025. Samproduktionen blir Unga Klaras största internationella satsning någonsin.

Föreställningen The Childhood Play, som skrivs av Erik Uddenberg och regisseras av Gustav Deinoff, kommer att repeteras med närmare 30 skådespelare där utgångspunkten är den gemensamma, globala erfarenheten som vi alla vuxna bär på: den av att en gång ha varit ett barn. The Childhood Play har världspremiär år 2025. Gustav Deinoff, Unga Klaras ena konstnärliga ledare samt regissör för The Childhood Play, om föreställningen:

- I våra möten med kollegor världen över blir det tydligt att vi alla delar en erfarenhet. Den att vara barn i värld som styrs av vuxna. Oavsett hur olika våra barndomar varit så är kärnan densamma. I den insikten har drömmen om en pjäs vuxit. En pjäs för barn runt om på jorden som handlar om dem. En pjäs som delar med sig av berättelser, upplevelser och erfarenheter av barndom från alla världens hörn. En pjäs som förenar och för barnen närmare varandra genom konsten.


Unga Klara tror på alla barns rätt till angelägen teater med ett barnperspektiv och med hög konstnärlig kvalité. Genom åren har vi knutit många internationella kontakter med likasinnade teatrar och organisationer. I The Childhood Project vill vi samla dem i ett gemensamt projekt där vi delar kunskap samt skapar en ny teaterföreställning tillsammans. Föreställningen kommer att ägas gemensamt av deltagarna och kommer att spelas för barn i respektive land. Projektets ambition är att främja och utveckla barn- och ungdomsteatern internationellt. Bland de medverkande teatrarna finns Alley Theatre (USA), Al-Harah Theater (Palestina), Drama for life (Sydafrika), Mashirika (Rwanda), Mordem Sanat (Turkiet), Svenska Teatern (Finland), Theatre Direct (Kanada) och Unge Viken Teater (Norge). Nordisk kulturkontakt beviljar 98400 EUR för möjliggörandet av samproduktionen,