Nyheter : Se Mästaren Suzanne Osten på SVT Play

2020-05-08: Unga Klaras grundare Suzanne Osten har gått i främsta ledet i utvecklingen av både den politiska teatern och barn- och ungdomsteatern. I sitt alldeles egna avsnitt av programserien Mästaren, som publiceras den 8 maj på SVT Play, ger hon svar på frågorna om vad som är det viktigaste, svåraste och roligaste för en regissör.

Unga Klaras grundare Suzanne Osten har gått i främsta ledet i utvecklingen av både den politiska teatern och barn- och ungdomsteatern. I sitt alldeles egna avsnitt av programserien Mästaren ger hon svar på frågorna om vad som är det viktigaste, svåraste och roligaste för en regissör. Avsnittet publiceras den 8 maj på SVT Play och kan ses till 27 oktober 2020. Så här säger Suzanne bland annat i Mästaren:

”-Skaffa dig ett område som du brinner för, som du verkligen tycker är intressant. Vad tycker du om, vad ger dig glädje? Alltså beundra, titta på förebilder, åk och titta. Var inte så ängslig, åk inte och härma, men åk och titta och beundra och lär dig av andra. Naturligtvis; inse att skådespelarna är din läromästare, utan skådespelare och utan kontakter blir det ingen teater. Det allra, allra, allra viktigaste, det är lätt att glömma, det är rytm. Teater är timing. Det är När. Ska. Nåt. Hända.”

Suzanne Osten har regisserat nyskapande teater för både vuxna och barn och höjt statusen på barnteater såväl internationellt som i Sverige. Suzanne regisserar även film och har varit professor i regi på Dramatiska Institutet 1995-2009. Hon har skrivit böcker, pjäser och filmmanus. För sitt arbete har hon mottagit en rad utmärkelser världen över. 1971 kom hon till Stockholms stadsteater, som kom att bli hennes fasta punkt under flera decennier. Unga Klara grundades 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus.

Se Mästaren via den här länken.