Nyheter : Suzanne Osten om kvinnokamp i Femina

2021-03-01: Suzanne Osten skriver om kvinnors rätt att höras, synas - och regissera under rubriken "100 år av kvinnokamp" - en reportageserie av och med framstående kvinnor 2021 i Femina.

I Feminas marsnummer 2021 berättar Suzanne Osten om sin egen historia och om "där förbannade underkännandet av allt som hade med kvinnor att göra" som gällde när hon började arbeta som teaterregissör och dramatiker. Hon skriver om den långsamma utvecklingen mot ett mera jämställt teatersverige. Men också om det hon tycker är det märkligaste av allt: att våldet och hotet mot kvinnorna i samhället finns kvar. Varför är det så orättvist fortfarande?

Läs via länken!

-"Vi var jämställda enligt svensk lagstiftning och i skolan sa läraren ”ni kan bli vad ni vill” – men i verkligheten var det inte så."

Suzanne Osten i Femina

"När vi gjorde Jösses flickor påstod kulturredaktörerna att det varken var värdefullt eller konstnärligt, men det var det ju. Otroliga skaror kom och tittade. Det fanns ingen medvetenhet om hur den stora teaterpubliken såg ut."

Suzanne Osten i Femina

"-Jag har inte trott att kvinnor har varit bättre, men heller inte sämre, vilket varit utmärkande för branschen. Det har som bekant aldrig funnits kvinnliga genier."

Suzanne Osten i Femina

-"Samtidigt som svenska kvinnor kan resa i rymden måste vi fortfarande skyddas från våra äkta män, jag får inte ihop det, jag blir inte klar med detta våld och förtryck mot kvinnan som kön."

Suzanne Osten i Femina

Läs mer här!

Klicka här för att komma till artikeln i Femina.