Nyheter : Suzanne Osten om det livsviktiga barnperspektivet

2020-12-10: Julen är en svår högtid för socialt utsatta barn. I dagens Expressen skriver Suzanne Osten om sina egna erfarenheter av att leva med en psykotisk mamma.

- Hur berättar man om föräldrars psykos för barn så att de förstår att den inte är deras fel? undrar Suzanne Osten i en krönika för Expressen 10 december. Själv tillägnade hon sig ett konstnärligt barnperspektiv, och berättade tragedier. Hon skapade en konstform byggd på barn och ungas rättigheter i vuxnas estetiska visioner – det som 1975 blev Unga Klara.

Först vid 50 närmade hon sig sina egna erfarenheter av att leva med en föräldrar som lider av psykisk ohälsa i pjäsen Flickan, mamman och soporna som hon skrev tillsammans med dramatikern Erik Uddenberg. Det blev en långkörare på Unga Klara, som även spelades på turné och på engelska i New York, Johannesburg, Montreal, Paris, Berlin och London. Pjäsen är ständigt aktuell och spelas exempelvis just nu på Dalateatern. En film blev det också 2016, men kravet på en 15-års gräns var ett hårt slag för Suzanne.

- Fasan för det sjuka finns, skriver Suzanne. - Det är ett tabu jag har stött på. De vuxnas skräck, ja äckel inför det sjuka. Min film mötte olika reaktioner, gråtchock, medhåll. Jag hade självt behövt se den som barn.

Läs artikeln i Expressen här.