Nyheter : Suzanne Osten intervjuas i Dagens Nyheter

2020-09-14: Dagens Nyheter gör en intervju med Suzanne Osten med anledning av att hon återvänder till Unga Klara med Gunilla Linn Perssons familjeföreställning Buster Keaton på månen, med premiär i augusti 2021!

Dagens Nyheter uppmärksammar att Suzanne Osten kommer tillbaka till Unga Klara i augusti 2021 med en pjäs av dramatikern Gunilla Linn Persson om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. Buster Keaton på månens baksida är en dråplig och drastiskt språklig föreställning, fylld med slapstick.

I Dagens Nyheters artikel från den 14 september intervjuas Susanne Osten av journalisten Kajsa Haidl om hur det känns att komma tillbaka till Unga Klara, om hur pjäsen tagit form och hur skådespelarna jobbar med cirkusträning.

Läs artikeln här. (Tyvärr bara öppen för prenumeranter.)


Suzanne Osten är en av de ledande pionjärerna inom utvecklingen av teatern, med ett särskilt fokus på barn och unga. Hon har regisserat nyskapande teater för både vuxna och barn och höjt statusen på barnteater såväl i Sverige som internationellt. Hon grundade Unga Klara 1975, då som en del av Stockholms stadsteater. 2009 blev Unga Klara en självständig teater. 2014 lämnade Osten över det konstnärliga ledarskapet till Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff och teatern är sedan 1 januari 2018 nationell scen för barn och unga.

- Den nuvarande konstnärliga ledaren Gustav Deinoff (på Unga Klara) har lite skämtsamt sagt ”the master returns”. Men nej, det känns varken sorgligt eller speciellt vemodigt. Jag lever i nuet, det har jag alltid gjort, vilket är ett problem eftersom jag aldrig minns något.

Suzanne Osten intervjuad av Kajsa Haidl, Dagens Nyheter.

- För att berätta om sitt liv har Gunilla använt Buster Keaton som metafor, han som får bära hela akrobatfamiljen på sina skuldror. Det är en brutal och samtidigt väldigt rolig pjäs.

Suzanne Osten intervjuad av Kajsa Haidl, Dagens Nyheter.

- Skådespelaren Malin Cederbladh har redan börjat öva enhjuling, det står i manus att hon ska kunna det, vi får se om hon lyckas – folk tränar ju på sånt i tjugo år. Det får nog bli som vanligt på teatern, att vi fuskar lite.

Suzanne Osten intervjuad av Kajsa Haidl, Dagens Nyheter.

Länk till Dagens Nyheter, öppen för prenumeranter.