Navigation

← Nyheter Suzanne Osten intervjuas av TT

2021-03-03: I en lång intervju för TT berättar Suzanne Osten om arbetet med pjäsen Buster Keaton på månen på Unga Klara, om hur det är att regissera under coronapandemin och om läget för scenkonsten för barn och unga idag.

TT:s reporter Elin Swedenmark besökte Unga Klara och repetitionerna av Buster Keaton på månen för att göra en intervju med Suzanne Osten, som är "coronasäkrad" i en regibur av plast och rör sig på avstånd både från reporter och ensemble, med visir och munskydd. Suzanne Osten har alltså återvänt till den barn- och ungdomsteater som hon grundade 1975, med en pjäs av Gunilla Linn Persson inspirerad av Buster Keatons tuffa barndom, som undersöker dynamiken i en dysfunktionell familj.

I intervjun berättar Suzanne bland annat att hon tycker censurkulturen kring unga är värre än någonsin, att hon anser att teater om tabubelagda ämnen hjälper de unga, eftersom de behöver verktyg för att fatta livets drama och att hon oroar sig för att coronapandemin ska innebära en backlash för kulturen.

Läs hela artikeln här.

– Den här föreställningen lever på många sätt upp till det jag alltid har velat hålla på med när det gäller teater — den är fysisk och lyrisk — och den har starka känslor. Förmodligen kommer en del vuxna att tycka att barn inte ska se sådant här.

Suzanne Osten

– Det handlar om att gestalta drama, och drama är ju livet. Jag ger dem (de unga/reds. anm.) verktyg att fatta livets drama.

Suzanne Osten

– Det är helt nödvändigt att se det levande samspelet. Vi lär oss av att vara med andra människor så det är självklart att den här situationen är problematisk. Vi får slåss för att återerövra saker efter pandemin, det tror jag.

Suzanne Osten