Nyheter : Farnaz Arbabi intervjuas i Nöjesguiden

2020-07-22: Snart är det höst och dags för urpremiären av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar på Unga Klara. Farnaz Arbabi, en av två konstnärliga ledare på Unga Klara som står för både regi och dramatisering berättar i en aktuell intervju i Nöjesguiden bland annat om sin kärlek till Johannes Anyurus bok och utmaningen i att skriva ett teatermanus utifrån den.

Det är fortfarande mitt i juli, men snart börjar repetitionerna igen av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. För regi och dramatisering står Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. I en intervju med Nöjesguidens Alexandra Lundbladh svarar Farnaz på en rad frågor om hur hennes tolkning av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar kommer att se ut och om verkligheten bakom berättelsen, d.v.s. om rasism och utanförskap - som är ett återkommande tema i Farnaz Arbabis uppsättningar.

Läs intervjun här.

Premiären äger rum den 15 oktober på Unga Klara. Premiären blir den första efter återflytten till Unga Klaras hemmascen vid Sergels Torg. Föreställningen är en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater, där den kommer att spelas våren 2021.

- Det har varit väldigt intressant och utmanande att skriva ett teatermanus utifrån en bok. Jag har gjort det förut, men just den här boken är så otroligt intrikat när det gäller olika berättelser, tidsplan, parallella världar och multipla personligheter. Det har varit rätt speciellt, för jag älskar den här boken så mycket och jag har upptäckt att jag har haft lite svårt att stryka saker.

Farnaz Arbabi i Nöjesguiden

- Det som boken målar upp är en dystopisk framtid. Romanen är en slags science fiction-thriller på många sätt, och det är en utmaning att göra teater av det. Det görs inte så ofta, av förklarliga skäl.

Farnaz Arbabi i Nöjesguiden

- När jag läste blev jag otroligt berörd av den delen. Den kom ut 2017 när det var många som var rädda och funderade på om man ska flytta någon annanstans. Var ska man ta vägen om det blir ohållbart att leva i Sverige när hatbrotten och den öppna rasismen ökar?

Farnaz Arbabi i Nöjesguiden

Läs intervjun i Nöjesguiden här!