Nyheter : Skånska Dagbladet uppmärksammar Ögonblicket

2020-07-28: Skånska Dagbladet skriver om Unga Klaras turnévecka i Malmö med föreställningen Ögonblicket, i samarbete med Kulturförvaltningen Malmö.

"Varför gör vi egentligen goda, oegennyttiga saker mot varandra? Den frågan står i centrum för Unga Klaras föreställning Ögonblicket som just nu gästar Malmö." Så inleds Skånska Dagbladets uttömmande artikel om Ögonblicket, från tidningens besök i idrottshallen på Apelgårdsskolan i Rosengård, där föreställningen spelades häromdagen.

Den här veckan spelas Erik Uddenbergs Ögonblicket, i regi av Gustav Deinoff, på tre skolor i Rosengård, Hermodsdal och Lindängen: Apelgårds-, Hermodsdals- och Lindängens Allaktivitetshus. Föreställningarna och workshoparna är abonnerade för sommarlovslediga och arrangeras i samarbete med Kulturförvaltningen Malmö.

Länk till artikeln - tyvärr enbart för prenumeranter - här.

Läs mer om föreställningen Ögonblicket här.

Du kan lyssna på föreställningen som ljudverk här.

Text och bild i artikeln: Ralph Bretzer, Skånska Dagbladet

Det är ett kollage av berättelser som de fyra aktörerna framför. Berättelserna hålls löst samman av historien om Maria Laguna. Men mest hålls den samman av skådespelarnas energi och kontakt sinsemellan och mellan sig själva och den unga publiken.

Ralph Bretzer, Skånska Dagbladet

Att spela teater i ett klassrum ger naturligtvis speciella förutsättningar, när man spelar mellan bänkraderna. Så gör det också under föreställningen på Apelgårdsskolan. Vi, som publik, befinner oss mitt inne i skådespelet och stundtals sker det bakom ryggen på en, precis som verkligheten själv.

Ralph Bretzer, Skånska Dagbladet

Just elementet att se publiken är tydligt under föreställningen. Det kommuniceras direkt med barnen, delvis med ord men framförallt med blickar och gester. När skådespelerskan Nina Rashid slår sig ned på ett bord bredvid en liten tjej märks det tydligt hur den sistnämnda lyser upp.

Ralph Bretzer, Skånska Dagbladet