Nyheter : Samarbetet om flerspråkig scenkonst fortsätter

2021-04-20: I samarbete med Unga Klara håller Vanja Hamidi Isacson, doktorand i scenkonst på Stockholms konstnärliga högskola (SKH) del 1 av sitt 80 %-seminarium: UniZona & PolyZona : reading med efterföljande samtal.

UniZona & PolyZona är ett flerspråkigt verk för barn på spanska, portugisiska, svenska, persiska och finska. Den 10 maj  kl. 18-20 liveströmmas en offentlig reading av pjäsen, där fem skådespelare medverkar. Readingen följs av ett samtal om den arbetsprocess som Vanja Hamidi Isacson har genomfört tillsammans med i Unga Klara, inom ramen för  sitt  doktorandprojekt på Stockholms konstnärliga högskola (SKH). Samtalet leds av Athena Farrkohzad.  I panelen sitter förutom Vanja Hamidi Isacson även Gustav Deinoff, en av Unga Klaras konstnärlig ledare, samt skådespelarna  Parwin Hoseinia, Rita Lemivaara och Klas Lagerlund, som just nu arbetar tillsammans med föreställningen Buster Keaton på månen, av Gunilla Linn Persson, i regi av Suzanne Osten, på Unga Klara.

Genom verket UniZona & PolyZona undersöker Vanja Hamidi Isacson i dialog med skådespelare och regissör flerspråkighetens musikaliska potential i ett dramatiskt verk. För regin står Linda Mallik, regissör och dirigent.

Unga Klara arbetar fortlöpande med flerspråkighet, en självklarhet för en teater som kommunicerar med barn och unga i hela Sverige. Som exempel kan nämnas den högaktuella föreställningen För att jag säger det, efter en idé av Unga Klaras konstnärliga ledare Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi, och i regi av Farnaz Arbabi,  som är uttagen till Scenkonstbiennalen 2021. Läs mer här.

Just nu pågår även ett annat samarbete tillsammans med teaterregistudenter på Stockholms konstnärliga högskola (SKH), som gäller Buster Keaton på månen, av Gunilla Linn Persson, i regi av Suzanne Osten, på Unga Klara. Studenterna är inbjudna att följa arbetsprocessen, och tillsammans med Rasmus Lindgren från Backa Teater fungera som ett konstnärligt råd och referensgrupp för produktionen. Att engagera och samverka med den blivande teatergenerationen - i ett möte för att kritiskt analysera Unga Klaras och Suzanne Ostens arbete - är ett sätt för teatern att utmana sin metodik och skapa möjligheter till att förnya invanda mönster.

Länk till readingen hittar du på Stockholms konstnärliga högskolas webbsida här.

Datum och tid: 10 maj kl 18-20.

Läs gärna mer om det tidigare symposiet om flerspråkig scenkonst som Unga Klara medverkade i den 29-30 mars 2021 här.

Medverkande i readingen:
Alejandra Goic, frilansande skådespelare
Parwin Hoseinia, skådespelare Unga Klara
Klas Lagerlund, skådespelare Unga Klara
Rita Lemivaara, skådespelare Unga Klara
Ruben Lopez, frilansande skådespelare

Regi:
Linda Mallik

Språk:
Persiska, finska, spanska, portugisiska och svenska.

Efter readingen följer samtal om pjäsen och arbetsprocessen i samarbete med Unga Klara.

Moderator: Athena Farrkohzad, poet, dramatiker, översättare, kritiker och lärare vid Biskops-Arnös författarskola.

Panel:
Vanja Hamidi Isacson, dramatiker och doktorand i Performativa och mediala praktiker med inriktning scenkonst vid SKH.
Gustav Deinoff, konstnärlig ledare Unga Klara
Parwin Hoseinia, skådespelare Unga Klara
Klas Lagerlund, skådespelare Unga Klara
Rita Lemivaara, skådespelare Unga Klara

Här kan du läsa mer!

Gå direkt till SKH:s webb för mer info och streaming.