Nyheter : Premiär för Ögonblicket som ljudföreställning

2020-04-15: Sverigeturnén med föreställningen Ögonblicket som var planerad under våren 2020 har av förklarliga skäl fått förhinder. Unga Klara löser det genom att erbjuda ljudföreställning istället!

Unga Klara skulle ha besökt tre skolor i Skellefteå med den senaste föreställningen Ögonblicket - dramatiserad av Erik Uddenberg och regisserad av Gustav Deinoff, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Klassrumsturnén tvingades dock ställa in av kända orsaker. Unga Klara har istället erbjudit en ljudföreställning som årskurs 3-5 är fria att använda under hela vårterminen. Skolorna erbjuds även att lyssna på föreställningen via den här länken.

På premiären i Sunnanåskolan i Skellefteå inleddes föreställningen med en videohälsning från Unga Klara, som vinkar till klass 4b: - Hej! Vi skulle egentligen ha varit hos er nu, men så blev det inte riktigt. Så istället ska ni få lyssna på teater!

I en artikel i tidningen i Norran den 4 april beskrivs föreställningen bland annat såhär:

"- Alla som nån gång låtsas var sjuk för att slippa skolan ställer sig på bänken! hörs från högtalarna och fnisset övergår till skratt när eleverna kliver upp på bänkskivorna.

Barnen kryper ihop på golvet, på stolarna, tar fram virknålarna och spetsar öronen. Ett lapptäcke av ögonblick och små historier flätas samman. Någon som går mellan en mobbare och utsatt, en annan som säger ifrån när föräldrar grälar, en tredje som vågar bekänna sina känslor. En gemensam nämnare är just att säga ifrån, stå upp för varandra och sig själv.

Efter 40 minuter av musik, känslokavalkader och mod är föreställningen över.

-Det var många olika språk, jag hörde afghanska som jag också pratar, vilket var jättekul, säger Amir Ali Gashemi, en av eleverna."

Efter det 40 minuter långa framförandet av föreställningen Ögonblicket kommenterade Lena Hallberg, lärare i Sunnanåskolan, upplevelsen i klassrummet på följande vis:

- Det fungerade väldigt bra, jag tycker eleverna var väldigt tålmodiga och kom med spännande reflektioner. Och det är roligt att vi fick uppleva den här teatern, trots att de inte kunde komma hit. Teater i undervisning är värdefullt, jag tror på att uttrycka sig.

Bild från Norrans artikel med text och bild av Maria Wallin.