Nyheter : Pressrosor för Brinn

2022-09-04: Scenkonstkritikerna recenserar Unga Klaras föreställning Brinn. Och de gillar det de ser!

Svenska Dagbladets recensent Ylva Lagercrantz Spindler såg Brinn på premiären på Unga Klara den 3 september och skriver att Brinn är en både underhållande och sorgsen pjäs om vuxenvärldens handfallenhet inför ungas vilsenhet. Hon anser att det är riktigt bra teater som hon rekommenderar till både unga och deras ibland lika vilsna föräldrar. Ylva Lagercrantz Spindler ser blinkningar till filmen The Shining och referenser till 00-talets populärkultur. Hon tycker också att skådespelarna är många och begåvade i denna spelglada produktion.

Läs recensionen sin helhet här.

Aftonbladets recensent Cecilia Djurberg finner ensemblen i Brinn ”otroligt tonsäker” och beskriver skådespelarna som ”vattenkammade med hårspännen och klädda i blågröna retroflickklänningar samt svarta lackskor. Fascinerande intensiva och farligt leksugna.” Cecilia Djurberg skriver att det är tjejernas perspektiv som dominerar i Brinn och refererar i sin recension till Stephen King, och till Peter Jacksons film Heavenly Creatures, som berättar en liknande historia, baserad på en verklig händelse. Regissören Farnaz Arbabi prisas för att hon lyckats balansera skickligt mellan fantasterier och realism i denna ”koreografiskt och musikaliskt genomtänkta gestaltning”.

Läs recensionen sin helhet här.

Det är smärtsamt och roligt på Unga Klara, skriver Fempers Nyheters recensent Tiina Rosenberg. Rosenberg beskriver regin som gurlesk, en feministisk kombination av det stereotypt flickaktiga och burleska och tycker att den intensiva uppsättningen väcker både tonåringen och föräldraperspektivet till liv hos henne. Rosenberg anser att det finns en fantastisk tonträff i Brinn som Farnaz Arbabi har tagit fram tillsammans med avgångsklassen på Teaterhögskolan i Malmö. Tiina Rosenberg skriver också att Unga Klara fortsätter att arbeta i sin grundare Suzanne Ostens anda med såriga föräldrarelationer, psykisk ohälsa, missbruk och tvångsvård, några av de teman som länge utgjort smärtpunkter i Unga Klaras repertoarval.

Läs recensionen i sin helhet här.

När Dagens Nyheters kritiker väljer fem favoriter i DN Kultur den 18 september så finns Brinn med under rubriken ”Fantastiska tonåringar”. DN:S Sandra Stiskalo refererar till tonårsbrudarna i Ruben Östlunds film ”De ofrivilliga”. Stiskalo skriver att hon sällan sett ”så läskiga trasiga, asjobbiga och ganska roliga tonåringar på en scen” och kallar det för ”fantastisk, högintensiv teater”. Läs mer här.

På bilden: Karolina Mindell Kidanu, Ester Claesson, Filip Mrdjen Milosevic, Victor Iván och Isak Elwin. Foto Jenny Baumgartner.

... fantastisk, högintensiv (...) teater."

- Sandra Stiskalo, Dagens Nyheter

... smärtsamt och roligt på Unga Klara.

- Tiina Rosenberg, Fempers Nyheter

Unga Klara bländar och väcker tankar i sin nya pjäs.

- Cecilia Djurberg, Aftonbladet

Så hjärtskärande bra om tonårskaos.

- Ylva Lagercrantz Spindler, Svenska Dagbladet

Sällan förut har jag sett så läskiga, trasiga, asjobbiga och ganska roliga tonåringar på en scen.

- Sandra Stiskalo, Dagens Nyheter

Den skickliga ensemblen håller publiken i ett orubbligt grepp.

- Tiina Rosenberg, Fempers Nyheter

Den otroligt tonsäkra ensemblen är sömlöst förstärkt av praktikanter från teaterhögskolan i Malmö och grupperar sig i jämnstarka par när de skickligt och könsöverskridande alternerar i huvudrollerna som Agni och Evvi.

- Cecilia Djurberg, Aftonbladet

…Unga Klara är så här — helt on fire.

-Cecilia Djurberg, Aftonbladet

I Unga Klaras ”Brinn” sätter tonårskänslor världen i brand. Det är en både underhållande och sorgsen pjäs om vuxenvärldens handfallenhet inför ungas vilsenhet.

- Ylva Lagercrantz Spindler, Svenska Dagbladet

Regissören Arbabi leder säkert sin ensemble i denna skickliga balansgång mellan fantasterier och realism.

- Cecilia Djurberg, Aftonbladet

.. underhållande och sorgsen pjäs om vuxenvärldens handfallenhet inför ungas vilsenhet.

- Ylva Lagercrantz Spindler, Svenska Dagbladet

Ta med din motsträviga tonåring eller plocka fram ditt inre och för länge sedan gömda tonårsjag och se Brinn. Det är både smärtsamt och roligt.

- Tiina Rosenberg, Fempers Nyheter

Fantastiska tonåringar.

- Sandra Stiskalo, Dagens Nyheter

Det finns en fantastisk tonträff i Brinn som regissören Farnaz Arbabi har tagit fram tillsammans med avgångsklassen på Teaterhögskolan i Malmö.

- Tiina Rosenberg, Fempers Nyheter

… tjejernas perspektiv dominerar i denna koreografiskt och musikaliskt genomtänkta gestaltning.

- Cecilia Djurberg, Aftonbladet

".. det här (är) riktigt bra teater som inte bara ska ses som en pjäs för unga, utan minst lika mycket som en uppsättning för ungdomarnas ibland lika vilsna föräldrar.

- Ylva Lagercrantz Spindler, Svenska Dagbladet

Den intensiva uppsättningen formligen tvingar tonårslivets förtärande vånda på publiken och väcker både tonåringen och föräldraperspektivet till liv hos mig."

Tiina Rosenberg, Fempers Nyheter