← Nyheter Nyhetsbrev mars 2020

Läs de senaste nyheterna från Unga Klara i korthet i vårt nyhetsbrev. Läs om turnén med ÖGONBLICKET, att kulturministern hälsade på i klassrummet på Tunaskolan i Tumba, DEN SVENSKE SONEN - Unga Klaras samarbete med Riksteatern, om Unga Klaras urpremiär i höst DE KOMMER ATT DRUNKNA I SINA MÖDRARS TÅRAR, om samarbetet med samarbete med Skara skolscen och att Unga Klara medverkar i Techformance.

Läs nyhetsbrevet i original med alla bilder här.

Unga Klara har varit på turné med Ögonblicket

Unga Klaras senaste föreställning Ögonblicket har sedan premiären i februari turnerat som klassrumsteater för barn 9-11 år och besökt skolor i hela Stockholmsregionen, Sundsvall, Södertälje, Enköping och Skara. I sommar finns föreställningen på Stockholm Parkteaterns program. Läs mer här.

”Ögonblick av befriande möjligheter dansar i luften. Klassrummet blir sig nog aldrig riktigt likt.” Karin Helander, Svenska Dagbladet, 15 feb 2020

"... i klassrummet, där skådespelarna effektfullt inringar eleverna, kommunicerar med dem och går omkring bland dem, och publikfokus blir på så vis ännu mer riktat på pjäsen och inte på kompisar, mobiler eller andra förströelser som gärna uppstår i skyddet av en teatersalong. Kanske borde all ungdomsteater spelas så här.” Susanne Holmlund, Sundsvalls tidning, 27 feb 2020

Foto Eva Edsjö

Amanda Lind hälsade på i Tunaskolan 

Onsdag den 4 mars kom kultur- och demokratiminister Amanda Lind och hälsade på i klassrummet på Tunaskolan i Tumba när Unga Klara spelade föreställningen Ögonblicket.

– Det var en helt fantastisk föreställning och magiskt att se elevernas engagemang och hur skådespelarna såg och fångade upp alla barn, säger Amanda Lind.

- Vi är glada för att kulturministern tog sig tid för en konstnärlig upplevelse i ett klassrum tillsammans med oss och skoleleverna, säger Unga Klaras vd Stefan Hansen. Det visar att statsrådet bekräftar konstens självklara roll i skolan, där kulturen och konstnärliga uttryck kan nå alla barn och unga, oavsett bakgrund.

- Unga Klara vill göra stor konst även i det mindre klassrummet, fortsätter Stefan. Vi måste värna om kulturens infrastruktur för barn och unga eftersom barn har rätt till konstupplevelser och konstnärlig praktik och till kritisk, nyskapande och högkvalitativ konst, inte minst sedan barnkonventionen blivit svensk lag från 1 januari 2020.

Ett stort tack till arrangörerna av föreställningen; kultursamordnare, Susanna Freund Widman och kulturchef, Ida Burén i Botkyrka - som vi har ett långtgående samarbete med!

Unga Klara och Riksteatern samarbetar

Den 6 mars hade Unga Klaras och Riksteaterns samproduktion Den svenska sonen, av Joel Mauricio Isabel Ortiz, urpremiär i Klintehamn på Gotland. Läs mer om föreställningen här.

”Den svenska sonen är en viktig pjäs om att vara adopterad, om att känna ett tomrum inom sig. Den handlar även om arv och miljö – och är ett debattinlägg som slår fast att alla svenska familjer som blev godkända för adoption inte alltid var beredda eller lämpliga att ta hand om ett, möjligen traumatiserat, litet barn.”  Lars Ring, Svenska Dagbladet, 3 mars 2020

”Angeläget och passionerat.” Maina Arvas, Dagens Nyheter, 7 mars 2020

Ny Unga Klara-premiär i höst 

Den 15 oktober har De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, i regi av Unga Klaras konstnärliga ledare Farnaz Arbabi, urpremiär på Unga Klara. Det blir den första premiären efter återflytten till Kulturhuset Stadsteatern! Föreställningen är en dramatisering av Johannes Anyurus roman "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” och genomförs i samarbete med Uppsala Stadsteater, där den kommer att spelas våren 2021.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en science fiction-thriller om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater. Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se framåt?

Läs gärna en intervju med Johannes och Farnaz i Aftonbladet här.

Unga Klara i nytt samarbete med Skara skolscen 

I oktober förra året besökte Unga Klara On Tour Skara med föreställningar, samtal och workshops på Skara skolscen för teaterelever och kulturpedagoger. Nu blir Unga Klara Artists in residence på Skara skolscen och samarbetet mellan Unga Klara, Skara kommun och Skara skolscen går in i en ny fas.

–Det är ”världslandslaget” i teater som kommer på besök, säger Robert Pukitis, verksamhetsutvecklare på Skara skolscen.

Läs gärna mera i Skaraborgs Läns Tidning samt lyssna på en intervju i P4 Skaraborg.

Läs mer om projektet här.

Debattartikel: Skydda landets kulturskolor med ny lag

Tillsammans med Kulturskolerådet och en rad andra kulturaktörer har Unga Klara skrivit ett debattinlägg om krav på en ny lag som ska skydda landets kulturskolor. Fyra av tio kulturskolor i Sverige står inför nedskärningar. Kulturskolerådet vill tillsammans med några av landets viktigaste kulturaktörer se en kulturskolelag, som likt bibliotekslagen säkrar verksamhet i varje kommun. Se gärna inslag i SVT Kulturnyheterna här.

Debattartikeln publicerades den 6 mars 2020 i Dagens Samhälle - läs den i sin helhet här.

Unga Klara medverkar i Techformance

Unga Klara är samarbetspartner i projektet Techformance, som vill skapa en metod och en digital plattform som tillgängliggör och förnyar scenkonst. Projektet vänder sig till barn och unga 10-16 år och en särskild målgrupp är barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Genom gamification och ITK-teknik ges barnen möjligheter att introduceras, interagera, inkluderas och reflektera. Nu har projektet fått 10 miljoner kronor från Arvsfonden för att genomföra satsningen. Medverkar gör också Begripsam, Axess Lab, Angereds Teater, Autism- och Aspergerförbundet, Ädelfors FHS, Barnteaterakademin och Backa Teater. Se gärna en film från Västanå Teater där Techformance har gjort testföreställningar - här.

Läs mer om projektet Techformance här.