← Nyheter Nyhetsbrev april 2020

I vårt senaste nyhetsbrev kan du läsa om vad som händer på Unga Klara just nu! Vi skriver bland annat om vår digitala scen Unga Klara On Demand, om vår urpremiär när vi flyttar tillbaka till Sergels torg i höst; DE KOMMER ATT DRUNKNA I SINA MÖDRARS TÅRAR, om samarbetet med Stockholms konstnärliga högskola och om ÖGONBLICKET som ljudföreställning. Och vad gör Unga Klaras skådespelare i coronatider, tro?

Rita Lemivaara och Bianca Traum i För att jag säger det (2019). Foto Anna Drvnik. Farnaz Arbabi, regissör och dramatiker. Foto Micke Sandström.

Nyhetsbrev 2020-04-17:

Läs nyhetsbrevet i original med bilder via den här länken!

Unga Klara On Demand

Vi är glada att vår digitala scen Unga Klara On Demand uppskattas av vår publik.

Scenkonst på en skärm kan aldrig ersätta mötet som uppstår mellan publik och skådespelare i den levande konstform som teater är. Men just nu är den upplevelsen inte möjlig, så därför bjuder vi vår efterlängtade publik att ta del av en rad klassiska Unga Klara-föreställningar kostnadsfritt via vår hemsida:

X (2015), Vitsvit (2015), Girls will make you blush (2016), För att jag säger det (2019), Alltet (2016), Torget (2018), Lammungarnas fest (2014), Som man sår (2017) och Ocean (i samarbete med Lumor teater 2018). Läs mer här.

Expressen Kultur recenserar Unga Klara On Demand med många lovord och avslutar med uppmaningen "Det är bara att rada upp sig i soffan och uppleva."

"Unga Klara ligger mil före de stora institutionsteatrarnas medvetenhet om representation, och i sin självklara utgångspunkt i de olika språk, dialekter, sociolekter, genuskoder, generationer och ursprung som hörs och syns på scenen skapas här en levande överensstämmelse med den värld vi lever i. Det är normkritik på ett helt otvunget och organiskt vis." Hanna Nordenhök, Expressen, 30 mars 2020

Unga Klara vill tacka alla upphovspersoner och utövande konstnärer som, genom att avstå upphovsrättslig ersättning för digitalisering, möjliggör vår tillfälliga satsning att streama nuvarande och tidigare produktioner.


Urpremiär och återflytt till hösten

När Unga Klara flyttar tillbaka till hemmascenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm till hösten sker det med urpremiären av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, en dramatisering av Johannes Anyurus Augustprisbelönade roman med samma namn. Premiären äger rum den 15 oktober. Föreställningen är en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater, där den kommer att spelas våren 2021. För regi och dramatisering står Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras konstnärliga ledare. Läs mer här.


Vad händer på teatern?

Hela Unga Klara jobbar oförtrutet vidare! Vår nuvarande repertoar digitaliseras och vi arbetar pedagogiskt med enskilda lärare, skolor och kommuner med teaterns föreställningar. Unga Klaras skådespelare tar chansen att genomföra skriv- och regiprojekt som ligger inom ramen för teaterns arbete. De skapar också nytt material för webben och utforskar nya vägar att nå publiken, till exempel genom den populära appen TikTok.


Unga Klara svarar på en debattartikel i DN

Scenkonstkritikern Kristina Lindquist skrev i en opinionstext i DN att de strömmade föreställningarna inte kommer i närheten av upplevelsen i en teatersalong och uttryckte samtidigt en oro över att den digitala scenkonsten kan komma att ta över efter pandemin eftersom den, till vissa politikers förtjusning, är ett billigare alternativ. Unga Klaras vd och konstnärliga ledare skriver i en replik (2020-04-14) om längtan efter publiken och gemensamma upplevelser, där de digitala scener som nu uppstår är ett stöd under pandemin - inte en ersättning. Att starta en digital scen är ett sätt att nå publiken när viruset gör det verkliga mötet omöjligt.

-Kulturpolitiken får betrakta situationen som att två kärlekspartners – scenkonsten och publiken - tillfälligt tvingats isär och nu skickar digitala kärleksbrev till varandra, skriver Farnaz Arbabi, Gustav Deinoff och Stefan Hansen. Läs mer här.


Farnaz Arbabi intervjuas av SR Radio Sweden och Radio Hambastegi

Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare, intervjuas av den persiska avdelningen på Sveriges Radio om coronakrisen och hur det påverkar kulturlivet. Lyssna på inslaget här.

Farnaz har också blivit intervjuad av Radio Hambastegi, den persiska radion i Stockholm. Lyssna här.


Unga Klara samarbetar med Stockholms konstnärliga högskola

I veckan inleddes ett samarbete mellan Unga Klara och Stockholms konstnärliga högskola, SKH - en treveckorskurs för studenterna på den fristående kursen "Introduktion till scenkonst" på Institutionen för scenkonst. Unga Klara kommer att hålla föreläsningar och leda workshops med studenterna via digitala plattformar och andra hjälpmedel, eftersom SKH just nu tillämpar distansundervisning.

Studenterna ska få möjlighet att ta del av Unga Klaras metoder i arbetet med scenkonst för barn och unga, där barnets perspektiv alltid står i centrum. Tanken är också att visa hur Unga Klara skapar delaktighet med publiken. Alla i Unga Klaras ensemble medverkar tillsammans med Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, konstnärliga ledare på teatern.

- Jag hoppas att studenterna ska bli pepp och vilja arbeta på olika sätt med scenkonst för barn- och unga i sitt framtida yrkesliv! säger Julian Vigil, pedagog på Unga Klara som är ansvarig för planeringen av kursen.


Premiär för Ögonblicket som ljudföreställning

Sverigeturnén med Unga Klaras senaste föreställning Ögonblicket, som var planerad under våren 2020, har av förklarliga skäl fått förhinder. Unga Klara har istället erbjudit en ljudföreställning som årskurs 3-5 är fria att använda under hela vårterminen. Skolorna erbjuds även att lyssna på föreställningen via den här länken.

Premiären av ljudföreställningen i Sunnanåskolan i Skellefteå inleddes med en videohälsning från ensemblen som vinkar till klass 4b: - Hej! Vi skulle egentligen ha varit hos er nu, men så blev det inte riktigt. Så istället ska ni få lyssna på teater!

- Det fungerade väldigt bra, jag tycker eleverna var väldigt tålmodiga och kom med spännande reflektioner, sa Lena Hallberg, lärare i Sunnanåskolan, i en artikel i Norran den 4 april. Och det är roligt att vi fick uppleva den här teatern, trots att de inte kunde komma hit. Teater i undervisning är värdefullt, jag tror på att uttrycka sig.


Unga Klara ägs av sin publik

Unga Klara är en teater i barns och ungas tjänst. Vårt uppdrag är att spela om det allra viktigaste och att göra livsbejakande teater även om det svåra, farliga och obekväma. Vi arbetar normkritiskt, feministiskt och antirasistiskt för mångfald, jämlikhet och människors lika värde.

Vill du också bli delägare och medlem i Unga Klaras Vänner?

Swisha till 123-330 61 72. 50 kr/år för dig upp till 25 år och 150 kr/år för dig över 25 år.

Glöm inte att sända din epostadress till oss på [email protected]. Då kan vi hålla dig uppdaterad om vad som händer på Unga Klara, bjuda in till visningar, seminarier, Unga Klara salonger och annat dit du har företräde.

________________________________________

Vill du ändra något?

Vi uppdaterar våra adresslistor kontinuerligt efter mottagarnas önskemål. Kontakta oss gärna om du inte vill ha nyhetsbrev från oss eller om du vill ändra dina kontaktuppgifter: [email protected].

Bilderna:
Rita Lemivaara och Bianca Traum i För att jag säger det (2019). Foto Anna Drvnik.
Farnaz Arbabi, regissör och dramatiker. Foto Micke Sandström.