Nyheter : Nyhetsbrev #7 - april 2021

2021-04-07: Vi skriver om den stora intervjun med Suzanne Osten i Svenska Dagbladet, om det debattinlägg på DN Kultur som Unga Klara varit med om att underteckna med kravet att en del Region Stockholms överskott bör gå till kulturen och om en heldag med workshop och föreläsning med 206 pedagoger från Kulturskolan. Vi påminner om att du ska anmäla dig till Salong: Ett samtal om barnperspektivet! med Suzanne Osten och Ann-Sofie Bárány samt att salongssamtalet med teaterdramaturgen Anna Berg finns tillgängligt att se och lyssna på i efterhand.

Nyhetsbrev 7 april 2021:

Läs nyhetsbrevet i original här.

Suzanne Osten porträtteras i Svenska Dagbladet

Vad roligt det var att slå upp Svenska Dagbladet Kultur i söndags! Med anledning av att Suzanne Osten återvänder till Unga Klara efter 8 år med pjäsen Buster Keaton på månen av Gunilla Linn Persson, har journalisten Jenny Aschenbrenner gjort en stor intervju med mästerregissören. Det handlar om allt från varför vi behöver teater, om vikten av leken som läkande kraft, frågan om Suzanne Osten verkligen skrämmer barn, om vissa frontalkrockar med omvärlden, om att inte kalla sig för geni, om att regissera bakom en plexiglasskärm och att det är bra med en katt när råder en pandemi. Långläsning alltså!

Läs mer här.

Om du har en prenumeration kan du ta del av artikeln i Svenska Dagbladet här.

Se en film från Svenska Dagbladets intervju här.

Bilden: Artikel i SvD av Jenny Aschenbrenner med bilder av Magnus Hjalmarson Neideman.

Debattinlägg på DN Kultur: Del av Region Stockholms överskott bör gå till kulturen

"Stockholmsregionen har ett kulturliv och ett utbud i världsklass. Låt inte pandemin ta död på det! Låt nu en del av regionens stora överskott tillfalla kulturlivet som ett krisstöd för att överleva och sedan återstarta så snart möjligt."

Så skriver representanter från en rad kulturinstitutioner och medlemsorganisationer i Region Stockholm, i en debattartikel i DN Kultur den 3 april 2021, med krav på åtgärder när regionen nu visar överskott om närmare 6 miljarder. Bland undertecknarna återfinns bland andra Ideell Kulturallians, Folkets Hus och Parker, Danscentrum, Teatercentrum och Unga Klara.

Läs debattartikeln i sin helhet här.

Bilden: Från DN Kulturdebatt.

Workshop och föreläsning med 206 pedagoger från Kulturskolan

I en tre timmar lång föreläsning och workshop träffade skådespelaren Rita Lemivaara och pedagogen Julian Vigil från Unga Klara 206 pedagoger från Stockholms Kulturskola. Mötet skedde via Zoom den 31 mars. Ämnet för dagen var hur alla de pedagoger som i sitt dagliga arbete möter barn och unga kan arbeta utifrån ett barnperspektiv och vara den alternativa, och ibland avgörande vuxna, i en ung människans liv. Rita och Julian berättade om Unga Klaras verksamhet och övningar genomfördes med deltagarna.

- Många intressanta reflektioner och frågeställningar kom fram under workshopen som ledde till viktiga och kloka samtal, säger Julian Vigil.

- Vi behöver ompröva och omförhandla med oss själva i våra roller som pedagoger. Detta gäller inte minst med tanke på hur pandemin har tvingat oss att på olika sätt förändra det mänskliga mötet med våra målgrupper till en digital verklighet.

Anmäl dig till Salong: Ett samtal om barnperspektivet!

Den 27 april kl 19-20 är du välkommen till ett Unga Klara salongssamtal via Zoom med Suzanne Osten och Ann-Sofie Bárány. Samtalet kommer bland annat att handla om föreställningen Buster Keaton på månen, som repeteras på Unga Klara just nu och som regisseras av Suzanne Osten, med premiär den 20 augusti. Läs mer här. Ann-Sofie Bárány är dramatiker och följer och skriver om den konstnärliga processen. Salongssamtalet leds av Cajsa Wittboldt.

Hur går det egentligen till när en föreställning repeteras fram i vad som kallas för Unga Klara-metoden? Kan allt spelas för barn?

Samtalet sker på den digitala plattformen Zoom. Det är kostnadsfritt att delta men förbokning krävs. Mejla [email protected] och märk ditt svar med "Salong 27/4".

Bilden: Suzanne Osten, Ann-Sofie Bárány, Cajsa Wittboldt. Foto: Roger Stenberg, Ingrid Borggren, Jonna Johannesson.

Vi påminner om:

Om du missade det förra Unga Klara salongssamtalet mellan teaterdramaturgen Anna Berg och Unga Klaras pedagog Julian Vigil, med rubriken Om samtalet efter scenkonstupplevelsen, så kan du nu titta och lyssna på det i efterhand via den här länken.

Samtalet handlar om hur vi pratar om en föreställning efter vi har sett den. Finns det verktyg för att tala om teater?