← Nyheter Nyhetsbrev #2 - januari 2022

2022-01-31: Läs om senaste nytt från Unga Klara i vårt nyhetsbrev! Vi peppar inför premiären av Tuma, bjuder på både lyssning och läsning och firar att Suzanne Osten vann Hedersguldbaggen!

Ensemblen i Tuma. Foto: Mats Bäcker.

Nyhetsbrev 31 januari 2022:

Nu är det full aktivitet på Unga Klara, repetitioner och workshops avslöser varandra och premiären av Tuma närmar sig med stormsteg! Missa inte Gustav Deinoffs teaterfest, med urpremiär 25 mars, för alla från 8 år och uppåt! Biljetter släpps inom kort på ungaklara.se.

Förhandsboka för skola redan nu!

Är du lärare och intresserad av att låta klassen se Tuma? Mejla [email protected] och förhandsboka biljetter redan idag!

Läs mer om Tuma här!

Grafisk form: Studio Parasto Backman.

Dagens Nyheter tipsar om Brinn

Dagens Nyheters Johan Hilton listar Unga Klaras kommande produktion Brinn som en av tio föreställningar att se fram emot i vår. Han skriver:

"Det luktar 'Heavenly creatures' – Peter Jacksons filmpärla från 1994 om två skolflickor som mördar den ena flickans mor – om 'Brinn'. Vännerna Evy och Agni har en symbiotisk vänskap och kreerar tillsammans en fantasivärld där de får leva ut sina önskningar. Men så går de för långt. Unga Klara-chefen Farnaz Arbabi har skrivit manus tillsammans med Elmira Arikan. På scen står studenter från Teaterhögskolan i Malmö."

Läs hela artikeln här. 
Läs mer om Brinn här.

Vi måste satsa hårdare på barnkulturen

Unga Klaras vd Stefan Hansen aktualiserar debatten om kultur för barn och unga i en artikel i Dagens Nyheter, där han ber kulturministern vända på varenda sten för att komma tillrätta med snedfördelningen inom kulturområdet, och i Kulturförsvarets podd där han samtalar om konst och kultur som valfråga, kulturskuld och teaterglädje! 
Läs debattartikeln här.
Lyssna på podden här.

Stefan Hansen, vd Unga Klara. Foto: Mats Bäcker.
På omslaget: Maria Johansson Josephsson ur Buster Keaton på månen. Foto: Sara P Borgström.

Rykande färsk verksamhetsberättelse!

Är du nyfiken på att veta hur ett år på Unga Klara kan vara? Då är vår nya verksamhetsberättelse ett hett tips! Här kan du läsa allt om våra produktioner, vår pedagogik och alla projekt och samarbeten vi gjorde under 2021.

Du hittar verksamhetsberättelsen här.

För en mer jämlik scenkonst

Repertoaren 2022 ska utforska både barnperspektivet och funkisperspektivet på scen. Unga Klara har påbörjat ett projekt för att bli en mer inkluderande scenkonstaktör och med stöd från Postkodstiftelsen ska teatern lyfta barnperspektivet ytterligare och sätta fokus på jämlikhet både på, framför och bakom scen. Ett långsiktigt arbete för att teatern ska finnas till för alla - både att delta i och ta del av!

Läs mer här!

Roberto Gonzalez, Ronya Basaran Tosun, Tuva Huss, Niklas Hjelmvik och Åsa Lindholm samtalar under workshop för Tuma. Foto: Carlos Zaya.
Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Foto: Mats Bäcker.

Lyssna på Farnaz!

Barnteaterakademin Poddens Sandra Grehn och Sara Klingvall har träffat Farnaz Arbabi, en av våra två konstnärliga ledare. Samtalet handlar bland annat om makthierarki, barn och unga som publik och vad vårt manifest betyder för det praktiska scenkonstarbetet.

Avsnittet hittar du till exempel här.

Trevlig lyssning! 

Unga Klaras grundare får Hedersbaggen

"En pionjär inom scenkonsten, en lekfull manusförfattare och en banbrytande filmregissör" löd motiveringen när Unga Klaras grundare Suzanne Osten tilldelades Hedersguldbaggen när filmåret 2021 summerades på Guldbaggegalan tidigare i veckan!

Se galan här!

---

På bilderna:

Ensemblen i Tuma: foto Mats Bäcker.
Grafisk form Tuma, Brinn och verksamhetsberättelse: Studio Parasto Backman.
Verksamhetsberättelse: Maria Johansson Josephsson, foto Sara P Borgström.
Stefan Hansen, vd Unga Klara, foto Mats Bäcker.
Workshopbild Tuma: Roberto Gonzalez, Ronya Basaran Tosun, Tuva Huss, Niklas Hjelmvik och Åsa Lindholm, foto: Carlos Zaya.
Farnaz Arbabi, foto Mats Bäcker.
Suzanne Osten, foto Roger Stenberg.