← Nyheter Nyhetsbrev #5 - mars 2021

2021-03-10: I vårt senaste nyhetsbrev passar vi på att fråga Gunilla Linn Persson, som har skrivit Buster Keaton på månens baksida, om hennes arbete med pjäsen. Varifrån fick hon inspirationen? Varför är Buster Keaton huvudperson? Vi berättar om Unga Klaras Salongssamtal med teaterdramaturgen Anna Berg den 31 mars - som handlar om att prata med varandra efter scenkonstupplevelsen. Och vi får en rapport från de samtal som hålls digitalt med gymnasieelever efter de har sett De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Nyhetsbrev 10 mars 2021:

Läs nyhetsbrevet i original här.

6 frågor till Gunilla Linn Persson

Buster Keaton på månen, som repeteras just nu på Unga Klara i regi av Suzanne Osten, är skriven av författaren Gunilla Linn Persson. Gunilla Linn Persson har skrivit en rad romaner och barn- och ungdomsböcker och är även verksam som dramatiker, samt skriver manus till filmer och tv-serier. Suzanne Osten och Gunilla Linn Persson samarbetade redan 1992 när de satte upp Delfinen på Unga Klara och sedan dess har de hållit kontakten. När Gunilla skrev några rader om Buster till Suzanne, replikerade Suzanne: ’Ge mig pjäsen!’

- På den vägen är det, säger Gunilla Linn Persson.

Buster Keaton på månen är en historia om två barn i en familj där föräldrarna inte förmår att vara föräldrar, och pjäsen innehåller lika delar vaudeville, akrobatik, fars och slapstick. Det är en poetisk och grym berättelse om en familj där tvära känslokast och explosiva vredesutbrott är en del av vardagen. Gunilla Linn Persson har låtit sig inspireras av Buster Keatons liv, men det finns också mycket av hennes egna erfarenheter med i texten. Läs mer om föreställningen här.

Vi passade på att ställa några frågor om Buster Keaton på månen till Gunilla! Läs mer på vår hemsida här.

Bilden: Gunilla Linn Persson. Foto Bonnier.

Välkommen till Salong: Om samtalet efter scenkonstupplevelsen

I Unga Klaras serie med salongssamtal får vi denna gång träffa teaterdramaturgen Anna Berg, som har skrivit det pedagogiska materialet kopplat till föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Samtalet kommer att handla om hur vi som publik kan använda olika verktyg när vi vill tolka och analysera vår scenkonstupplevelse. Anna Berg är frilansande teaterdramaturg och har arbetat på Riksteatern, Unga Dramaten och Backa Teater. Hon har flerårig erfarenhet av analyssamtal och workshops tillsammans med barn och vuxna.

Samtalet leds av Unga Klaras pedagog Julian Vigil och sker på den digitala plattformen Zoom. Du som publik är välkommen att ställa dina frågor i chatten. Det är kostnadsfritt att delta, men förbokning krävs.

När du har bokat via [email protected] får du ett mejl med en länk till samtalet från oss. Märk din bokning med "Salong 31/3" i ämnesfältet, tack!

Se gärna den digitala versionen av föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar via Voyd här innan salongssamtalet. Läs mer om föreställningen här.

Bilden.: Anna Berg, foto Johan Eriksson. Julian Vigil, foto privat.

Unga Klara träffar publiken i digitala samtal

Gymnasieklasser har sedan premiären av den digitala versionen av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar den 13 januari kunnat boka skolvisningar och efterföljande samtal med föreställningens ensemble och Unga Klaras pedagog Julian Vigil. Eleverna har varit nyfikna på varför Unga Klara har valt att spela just den här pjäsen, hur det är att arbeta på en teater och hur det var att spela in föreställningen. Julian och ensemblen har i sin tur kunnat fråga publiken hur de upplevt olika delar av föreställningen och fått ta del av elevernas reflektioner och funderingar.

- Det har varit mycket givande samtal som fört oss närmre varandra, trots att de sker digitalt, säger Julian Vigil, pedagog på Unga Klara.

- Vi är så tacksamma för att skolorna vill göra det möjligt för oss att träffa vår publik på det här sättet! Vi längtar väldigt mycket efter att få spela för publiken och mötas live. Att vi kan samtala digitalt gör att tiden fram till dess känns lite mindre frustrerande.

Hittills har samtal genomförts med gymnasieelever på skolor i Stockholm och Uppsala. I mars väntar samtal med elever i Malmö, Södertälje, Umeå, Skara, Varberg och Lycksele. Läs mer om föreställningen här.

Bilden: Rita Lemivaara och Tina Pour Davoy i De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Foto Mats Bäcker.

Vi tipsar om:

Läs gärna TT:s fina intervju med Suzanne Osten, där hon berättar om arbetet med pjäsen Buster Keaton på månen, om hur det är att regissera under corona-pandemin och om läget för scenkonsten för barn och unga idag. Läs hela intervjun här

Och missa inte heller att Barnradio Sveriges Radio uppmärksammar att klassapan Alba besökte Unga Klara här!