Nyheter : Nyhetsbrev #4 - januari 2021

21-02-24: I vårt senaste nyhetsbrev berättar vi att teatervåren 2021 används till att fördjupa, analysera och utveckla Unga Klaras världsunika metod - i samband med repetitionerna av föreställningen Buster Keaton på månen. Du kan följa arbetet med föreställningen på nära håll i dramatikern Ann-Sofie Báránys krönikor på ungaklara.se! Vi skriver om att klassnallar hälsas hjärtligt välkomna in i repsalen nu när publikrestriktionerna inte tillåter att barnen kommer till Unga Klara. Och vi påminner om att du nu kan se den digitala versionen av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar med både svensk och engelsk text på Yoyd!

Nyhetsbrev 24 februari 2021

Läs brevet i original här.

Processen är igång inför årets stora premiär - repetition och forskning pågår!

Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med pjäsen Buster Keaton på månen av Gunilla Linn Persson, en slapstick om en vanlig dysfunktionell familj och en brutal, men väldigt rolig berättelse. Teatervåren 2021 används till att fördjupa, analysera och utveckla Unga Klaras världsunika metod. Dramatikern Ann-Sofie Bárány skriver krönikor från repetitionsarbetet, ett kritiskt analysarbete har inletts i samarbete med Stockholms konstnärliga högskola och Backa Teater och dramaturgen Erik Uddenberg har fått i uppdrag att skriva en bok om Unga Klaras metod.

Urpremiären äger rum den 20 augusti och biljetterna släpps senare i vår! Läs mer här.

Bilden: Gustav Deinoff, Malin Cederbladh, Parwin Hoseinia, Klas Lagerlund. Foto: Sara P Borgström

Vad finns i huv'et på Unga Klara?

Dramatikern Ann-Sofie Bárány följer arbetet med föreställningen Buster Keaton på månen på nära håll och ger oss inblickar i den konstnärliga arbetsprocessen. Ann-Sofie skriver krönikor på ungaklara.se som handlar om allt från arbetet med föreställningen, det fysiska uttrycket, forskningen om barnens reaktioner, skådespelarnas och det övriga teamets erfarenheter, Unga Klaras unika arbetsmetod - och mycket mer! Ann-Sofie Bárány är dramatiker, dramaturg och psykoanalytiker. 2006 gjorde hon föreställningen Babydrama med Suzanne Osten och Unga Klara, vilket ledde till ett fortsatt mångårigt samarbete.

Läs Ann-Sofies krönika här. Finns även som ljudfil här.

Bilden: Teckning av Suzanne Osten

Klassnallar hälsar på hos Unga Klara

När Unga Klara repeterar föreställningen Buster Keaton på månen hälsas klassnallar hjärtligt välkomna in i repsalen! Nu när publikrestriktionerna inte tillåter att barnen kommer till föreställningen Buster Keaton på månen, så får nallarna vara där i barnens ställe. Nallarna kommer få ett förstklassigt mottagande och få se allt som händer både på och bakom scenen. Hur är det egentligen för skådespelarna att sätta på smink och teaterkläder, vem bygger sakerna på scenen och hur gör man med ljudet och ljuset? Ja, det är sånt som klassnallarna kan berätta för barnen i berättelser och bilder via personliga mejl eller sociala medier! När det är dags för premiär i augusti blir alla klasser som deltagit med sin nalle inbjudna till ett publikgenomdrag eller ett genrep för att, med egna ögon, se det som nallen har berättat om.

Läs mer om klassnallen Albas besök här!

Bilden: Klassnallen Alba äter lunch med Suzanne Osten och får hjälpa till att regissera. Foto: Josefin Wulff.

Salong: Ett musikaliskt samtal med Mikael Karlsson - ikväll!

Du har väl inte glömt att anmäla dig till salongssamtalet med kompositören Mikael Karlsson ikväll, den 24 februari kl 19-20?

Mikael Karlsson har skrivit musiken till föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Läs mer om den här. Nu berättar han om allt ifrån musikaliska referenser, val av instrumentering, inspelning, mixning av musiken och om sina tankar kring skriv- och inspelningsprocessen. Samtalet leds av Unga Klaras pedagog Julian Vigil. Du som publik är välkommen att ställa frågor.

Salongssamtalet sker på den digitala plattformen Zoom. Det är kostnadsfritt, men förbokning krävs via mejl till [email protected]. När du har bokat får du ett mejl med en länk till samtalet från oss. Märk din bokning med "Salong 24/2".

Läs mer här.

Mikael Karlsson, foto Niklas Alexandersson. Julian Vigil, foto privat.

Vi påminner om:

Du kan fortfarande se den digitala versionen av Unga Klaras föreställning De kommer att drunkna i sina mödrars tårar via plattformen Voyd. Nu med både svensk och engelsk text!

Bilden: Rita Lemivaara, Tina Pour Davoy. Foto: Mats Bäcker.